Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σενάριο «έκτακτης ανάγκης» μελετά το οικονομικό επιτελείο για να αυξηθούν τα έσοδα χωρίς να θιγούν τα πολύ φτωχά στρώματα .

1 Φεβρουάριου 2010
  • Σε έκρηξη των τιμών και του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν η ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 9% στο 15% και η μεταφορά των τροφίμων σε αυτό το «σκαλοπάτι» φορολογίας.
Σενάριο «έκτακτης ανάγκης» μελετά το οικονομικό επιτελείο για να αυξηθούν τα έσοδα χωρίς να θιγούν τα πολύ φτωχά στρώματα .

Σε έκρηξη των τιμών και του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν η ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 9% στο 15% και η μεταφορά των τροφίμων σε αυτό το «σκαλοπάτι» φορολογίας.

Πρόκειται για σενάριο «έκτακτης ανάγκης» που μελετά το οικονομικό επιτελείο το οποίο εξετάζει γενικότερη αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα, αλλά να μη θιγούν τα πολύ φτωχά στρώματα.

Το σενάριο προβλέπει τα εξής:

1 Oχαμηλός συντελεστής να ανέβει από το 4% στο 7% αλλά όσον αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης (ψωμί, γάλα κ.λπ.) να φορολογούνται αντί με συντελεστή 9% που είναι σήμερα, με 7%.

2 Τα προϊόντα που είναι στο 19% να μεταφερθούν στο 15%, 3 Oανώτατος συντελεστής για τα είδη πολυτελείας να γίνει 21% από 19%.

Βεβαίως, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, πρόκειται για σενάριο έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο αν η οικονομική κατάσταση οδηγηθεί στο «μη παρέκει».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας απεύχεται σε κάθε περίπτωση αυτό το ενδεχόμενο ενώ σε σχετική έρευνα που έχει κάνει «τρόμαξε» από τα ευρήματα. Η αγορά όχι μόνο δεν επιθυμεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια απορρόφησης όλου ή μέρους των ανατιμήσεων που θα ανέλθουν στο 5,5%.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε πρόσφατα το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ (αλλά πρόκειται για ένα μέτρο που ποτέ δεν προαναγγέλλεται) ενώ η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη διέψευσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.

Ωστόσο γνωρίζει ότι οι σχετικοί τιμοκατάλογοι έχουν ήδη γνωστοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και στις αλυσίδες των σουπερμάρκετ και αφορούν βεβαίως στην πλειονότητά τους δευτερεύουσας σημασίας προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ καθ΄ όλη σχεδόν τη διάρκεια του 2009 η εμπορική συμπεριφορά των βιομηχανικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων ήταν ανάμεικτη και περιείχε όλες τις τάσεις, δηλαδή μειώσεις, αυξήσεις, αλλά και σταθερότητα τιμών, από την αρχή του 2010 τα δεδομένα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει. Παρά τη μείωση των πωλήσεων ή την αναιμική τους αύξηση σε ορισμένες περιπτώσεις, των βιομηχανικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων, κάθε κοστολογική επιβάρυνση περνά αμέσως στις τιμές, γεγονός που φανερώνει εκδήλωση πανικού παρά ψύχραιμη συμπεριφορά ή οικονομική αδυναμία απορρόφησης της επιβάρυνσης, συμπεριφορά που μπορεί να αποβεί σε βάρος των πωλήσεων και του μεριδίου αγοράς που κατέχουν.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, που είναι το χειρότερο δυνατό, ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα θα έχει εκρηκτικές συνέπειες. Υπολογίζεται ότι άμεσα οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά περίπου 5,5% και ο τιμάριθμος θα επιβαρυνθεί κατά 1,1% και συνολικά μαζί με την έμμεση επιβάρυνση θα φτάσει τουλάχιστον στο 1,5%. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και η λόγω της αύξησης της τιμής των τσιγάρων επιβάρυνση στον πληθωρισμό που θα ανέλθει στις 0,8 μονάδες, είναι προφανές, επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, ότι η ελληνική αγορά εισέρχεται ταχύτατα στη φάση του στασιμοπληθωρισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει- χωρίς φυσικά να συνυπολογιστούν οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις που θα έχει.

Πηγή Το βημα


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης