Αποτελέσματα live αναζήτησης

Προς αφορολόγητο 8.000 € με μάξιμουμ τα 15.000 €

30 Ιανουάριου 2010 Σχόλια
  • Σε ένα ενιαίο αφορολόγητο 7.000 με 8.000 ευρώ, με δυνατότητα αύξησής του στα 12.000 ευρώ, αλλά ακόμη και στα 15.000 ευρώ μέσω των αποδείξεων, κατευθύνεται το υπουργείο Οικονομικών.
Προς αφορολόγητο 8.000 € με μάξιμουμ τα 15.000 €

Σε ένα ενιαίο αφορολόγητο 7.000 με 8.000 ευρώ, με δυνατότητα αύξησής του στα 12.000 ευρώ, αλλά ακόμη και στα 15.000 ευρώ μέσω των αποδείξεων, κατευθύνεται το υπουργείο Οικονομικών.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, βάσει των προτάσεων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και της δημόσιας διαβούλευσης μέσω Διαδικτύου με τους πολίτες.

Οι υπηρεσιακές ομάδες, που έχουν συσταθεί στο υπουργείο για να συνδυάσουν τα πακέτα των προτάσεων, εργάζονται νυχθημερόν, προκειμένου να καταλήξουν στα κείμενα που θα παραδώσουν εντός της προσεχούς εβδομάδας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Από την εικόνα που έχουν μέχρι στιγμής προκύπτει διάσταση απόψεων, ειδικά στο επίμαχο ζήτημα της φορολογικής κλίμακας.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ποικίλλουν. Από μια γενναία αύξηση του αφορολογήτου, ακόμη και πάνω από 20.000 ευρώ, μέχρι την οριστική κατάργησή του και την υιοθέτηση ενός συστήματος απόλυτα συνυφασμένου με τις αποδείξεις. Δηλαδή να μην ισχύσει αφορολόγητο και να αναγνωρίζεται το σύνολο των δαπανών, οι οποίες θα οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Ακραίες είναι και οι προτάσεις για τους φορολογικούς συντελεστές και τα εισοδηματικά κλιμάκια. Ξεκινούν από τη φορολόγηση ακόμη και του πρώτου ευρώ εισοδήματος με βασικό συντελεστή 5% και ξεπερνούν ακόμη και το 50% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Ακραίες προτάσεις φορέων

Ευρείας αποδοχής είναι το μέτρο των αποδείξεων, με επισημάνσεις για μεγαλύτερα ποσοστά έκπτωσης των δαπανών από επιτηδευματίες που φοροδιαφεύγουν (γιατροί, ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί κ.λπ.).

Τις προτάσεις φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν συζητάει κατάργηση ή αύξηση αφορολογήτου και το οποίο, για την ώρα, προσδιορίζει στα 7.000 με 8.000 ευρώ. Η προσκόμιση αποδείξεων θα το ανεβάζει στα 12.000 ευρώ, ενώ όσοι καταθέτουν αποδείξεις από τις ύποπτες ομάδες φοροδιαφυγής θα μπορούν να ανεβάσουν το αφορολόγητο κατά 3.000 ευρώ επιπλέον, στις 15.000 ευρώ.

Αποψη των επιτελών του υπουργείου είναι ότι τα ποσοστά έκπτωσης των δαπανών δεν μπορεί να είναι ίδια για όλες τις κατηγορίες των αποδείξεων. Και προσανατολίζονται σε μια λίστα εκπιπτόμενων δαπανών με ποσοστά που θα ξεκινούν κάτω από το 50% της δαπάνης για έξοδα από επιτηδευματίες που δεν εμφανίζουν τάσεις φοροδιαφυγής και θα πλησιάζουν -αλλά δεν θα φθάνουν- στο 100%, αν προέρχονται από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.


Πηγή Ελευθεροτυπία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης