Αποτελέσματα live αναζήτησης

Να επιστρέψουν 8,8 εκατ. ευρώ καλούνται εφοριακοί και εταιρείες μαϊμού.

30 Ιανουάριου 2010
  • Την επιστροφή ΦΠΑ, ύψους 8.831.906 ευρώ, εντός 48 ωρών, που φέρονται ότι εισέπραξαν τρεις ανύπαρκτες εταιρείες στη Βόρεια Ελλάδα, χρησιμοποιώντας πλαστά τελωνειακά έγγραφα, που βεβαίωναν εξαγωγές, οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν,
Να επιστρέψουν 8,8 εκατ. ευρώ καλούνται εφοριακοί και εταιρείες μαϊμού.

Την επιστροφή ΦΠΑ, ύψους 8.831.906 ευρώ, εντός 48 ωρών, που φέρονται ότι εισέπραξαν τρεις ανύπαρκτες εταιρείες στη Βόρεια Ελλάδα, χρησιμοποιώντας πλαστά τελωνειακά έγγραφα, που βεβαίωναν εξαγωγές, οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, ζητεί από εφοριακούς και τελωνειακούς της ΔΟΥ Θεσσαλονίκης αλλά και τους επιχειρηματίες, εφόσον εντοπιστούν, ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕλΣ) κ. Γ. Σχοινιωτάκης.

Με έγγραφό του, που φέρει ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2010, προς τη Διεύθυνση Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών, ζητεί να επιστραφεί το παραπάνω ποσό, εφόσον η έρευνα επιβεβαιώσει παράνομες εκταμιεύσεις από το δημόσιο ταμείο.
Παράλληλα, ο φάκελος της υπόθεσης απάτης βρίσκεται στο... στόχαστρο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι και να διερευνηθεί εάν οι δημόσιοι υπάλληλοι ή κάθε άλλος υπεύθυνος έχουν διαπράξει τα αδικήματα της κακουργηματικής απάτης και της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Ειδικότερα, ο ανώτατος δικαστής υποδεικνύει στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να οριστούν στη Θεσσαλονίκη οικονομικοί επιθεωρητές, οι οποίοι στο πλαίσιο εφαρμογής των δημοσιολογιστικών διατάξεων θα πρέπει να καλέσουν για «εξηγήσεις» τους τελωνειακούς και τους εφοριακούς που διαχειρίζονταν τον λογαριασμό ΦΠΑ και είναι υπόλογοι για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, καθώς και τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων, προκειμένου να επιστρέψουν μέσα σε 48 ώρες τα χρήματα που έκαναν... φτερά.

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
Η υπόθεση μπήκε στο... μικροσκόπιο του γενικού επιτρόπου, όταν ανακάλυψε ότι η διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών πρότεινε να εφαρμοσθούν για τους εφοριακούς ρυθμίσεις που προβλέπουν ηπιότερη μεταχείρισή τους.
Συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές στους οποίους ανατέθηκε το έργο της ΕΔΕ καταλόγισαν αμέλεια και ατελή εκπλήρωση καθήκοντος στην πλειονότητα των υπαλλήλων των ΔΟΥ Θεσσαλονίκης από τις οποίες εισέπραξαν παρανόμως τα ποσά οι ανύπαρκτες εταιρείες, ενώ το πειθαρχικό παράπτωμα της βαριάς αμέλειας καταλογίστηκε σε 8 υπαλλήλους του Δ' Τελωνείου Θεσσαλονίκης και της απλής αμέλειας σε 2 υπαλλήλους «καθώς με τις ενέργειές τους συνετέλεσαν στις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ».
Ο κ. Σχοινιωτάκης, αφού χαρακτηρίζει «αδιανόητο» το γεγονός, αναφέρει ότι οι συγκεκριμένοι εφοριακοί δεν άσκησαν τη δέουσα εποπτεία και επίβλεψη, ώστε να αντιληφθούν έγκαιρα ότι επρόκειτο για επιχειρήσεις ανύπαρκτες που με δόλιο τρόπο πέτυχαν την εκταμίευση του ποσού και το οικειοποιήθηκαν παράνομα. Ετσι, ζητεί να εφαρμοσθούν σε βάρος τους αυστηρότερες νομοθετικές διατάξεις, ώστε να πληρώσουν και αυτοί, αφού με τις πράξεις τους συνετέλεσαν στη δημιουργία του ελλείμματος.
Σημειώνεται ότι οι έρευνες ξεκίνησαν με αφορμή αναφορές της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΥΠΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, προς το υπουργείο Οικονομικών, από την αρμόδια υπηρεσία του οποίου διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης.
Οπως διαπιστώθηκε για την «κομπίνα» χρησιμοποιήθηκαν εικονικά στοιχεία τελωνειακών εγγράφων και ψευδείς δηλώσεις, προκειμένου να δικαιολογηθεί η επιστροφή ΦΠΑ για εξαγωγές που δεν έγιναν ποτέ.


Πηγή  Κέρδος


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης