Το σχόλιο της Δευτέρας - Λάθη στις δηλώσεις, εκκωφαντική σιωπή και η παράταση αργεί...

Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

2 Αύγουστος 2021
Taxheaven.gr





Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

 

Καλημέρα καλή εβδομάδα και καλό μήνα.

Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Είπαμε να εμβολιαστούμε μπας και δούμε άσπρη μέρα, είπαμε να έρθει το καλοκαίρι για να βγούμε όλοι έξω και να περιοριστεί ο συνωστισμός και τώρα με τον καύσωνα αναγκαζόμαστε να συνωστιζόμαστε σε χώρους όπου υπάρχουν κλιματιστικά, εκεί δηλαδή που ο ιός σύμφωνα με τους ειδικούς μεταδίδεται πιο εύκολα.

➾Επειδή όμως ο καύσωνας δεν αστειεύεται και θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι τη Πέμπτη, δείτε για αρχή:  Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση - Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  (56738/30.7.2021)

➾Γενικές οδηγίες και μάλιστα πολύ χρήσιμες εξέδωσε μέσω εγκυκλίου και το υπ.Υγείας : Δ1/ΓΠ οικ. 47303/26-07-2021 Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα

➾Δείτε τέλος την απόφαση ΔΙΔΑΔ/Φ.69/173/οικ.15456/30-07-2021 Προστασία υγείας υπαλλήλων λόγω συνθηκών καύσωνα  που αφορά στο δημόσιο και σημειώστε ότι:


Προσοχή λοιπόν γιατί σήμερα αναμένεται να είναι η πιο θερμή ημέρα. Μάλιστα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ακόμη και μετά τη δύση του ηλίου η ζέστη θα είναι πολύ έντονη.



 

Επί του πιεστηρίου


➤  Πρόστιμο σε εργαζομένους που προσέρχονται στο χώρο εργασίας χωρίς να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου - Μέχρι τις 10.8 η διανομή των 4 δωρεάν self test του Αυγούστου για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Να θυμίσω εδώ ότι στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα προβλέπεται ένα self test την εβδομάδα σύμφωνα με τις αποφάσεις που ισχύουν, ωστόσο υπάρχουν κλάδοι στον ιδιωτικό τομέα που έχουν άλλες υποχρεώσεις όπως αυτές αναφέρονται στην απόφαση με τα μέτρα (Δ1α/Γ.Π.οικ.48487/30.7.2021) : "Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις που δεν έχουν εμβολιασθεί πλήρως υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο (2) φορές την εβδομάδα, μία (1) με τη μέθοδο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) και μία (1) με τον έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 6 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.32209/24.5.2021 ΚΥΑ."

Συνεπώς οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναρτούν τα αποτελέσματα από τα 2 test, αλλιώς κινδυνεύουν με το νέο πρόστιμο.


Δηλώσεις


Πάμε όμως σε ένα άλλο θέμα που καίει και μάλιστα όχι εξαιτίας του καύσωνα. Την περασμένη εβδομάδα δημιουργήθηκε ένα τεχνικό πρόβλημα στην πλατφόρμα της «καρδιάς» μας το οποίο είχε να κάνει με την εξαφάνιση ορισμένων ποσών παρακρατούμενων φόρων τα οποία ήταν προ-συμπληρωμένα στους ανάλογους κωδικούς.  Το τεχνικό αυτό πρόβλημα δημιούργησε μια μικρή (έως πολύ μεγάλη) αναστάτωση στους κύκλους και στα τετράγωνα των λογιστών/φοροτεχνικών με αποτέλεσμα να «πέσει» η ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Το θέμα έφτασε μέχρι και τη Βουλή (δείτε εδώ), όπως έφτασε όμως έτσι γύρισε πίσω, χωρίς να επηρεάσει απ' ό,τι φάνηκε τον υπουργό Οικονομικών έτσι ώστε να ανακοινώσει τώρα την παράταση πέραν της 27ης Αυγούστου.

Η ΑΑΔΕ αφού τελικά έλυσε το τεχνικό αυτό πρόβλημα, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν, την οποία απέστειλε κατά λάθος στην διεύθυνση της φορολοταρίας με αποτέλεσμα να μπλεχτεί με τους λαχνούς και τελικά να μην αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της. Ευτυχώς ένας δημοσιογράφος του ΑΠΕ που κέρδισε στη φορολοταρία, μαζί με τον τυχερό λαχνό είδε και την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ (η οποία ως ανεξάρτητη αρχή δεν διαρρέει πληροφορίες αλλά τις αναρτά στην ιστοσελίδα της) και ενημέρωσε τα ΜΜΕ για τη λύση του προβλήματος που παρουσιάστηκε σε περίπου (όχι ακριβώς)  2554 ελεύθερους επαγγελματίες.  Στη «δήθεν» ανακοίνωση της ΑΑΔΕ τονίστηκε ότι, οι 2554 ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς επιβαρύνσεις έως την 27η Αυγούστου. Το αστείο είναι ότι ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε λόγω ενός ιού, ο οποίος δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τον covid-19. 

Να τονίσω εδώ ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής (εάν και εφόσον υπάρξει τέτοια μετά τη λήξη των δηλώσεων) δε θα πρέπει να υπάρχει ούτε καν υποψία επιβολής προστίμου. Ακόμα όμως και εάν επιβληθεί σε φορολογούμενο πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης λόγω αυτού του γεγονότος, το πιο λογικό είναι να ακυρωθεί από τη ΔΕΔ καθώς η τροποποιητική αυτή δήλωση θα γίνει λόγω υπαιτιότητας της ΑΑΔΕ και όχι του φορολογούμενου. Βεβαία το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο το παρουσιάζω εδώ,  καθώς δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, και  δεν ξέρω κατά πόσον μπορεί να πιστοποιηθεί η ημερομηνία που έλαβε γνώση ο φορολογούμενος έτσι ώστε η τροποποιητική να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ΔΕΔ δε θα δικαιώσει φορολογούμενο που θα προσφύγει γιαυτό το θέμα.

Στα θετικά συγκαταλέγεται η ενημέρωση που έστειλε η ΑΑΔΕ με ηλεκτρονικό μήνυμα στους «πληγέντες» από τον ιό ελ. επαγγελματίες, έτσι ώστε να προβούν στην απαραίτητη διόρθωση.

Το μήνυμα που έλαβαν οι ελ. επαγγελματίες έχει ως εξής:
 


Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το ότι το παραπάνω μήνυμα το έλαβαν και οι ελ. επαγγελματίες στους οποίους δεν είχε παρουσιαστεί πρόβλημα, απλά είχαν υποβάλει δήλωση εντός του χρονικού διαστήματος που παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Προφανώς δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστούν μόνο αυτοί στους οποίους είχαν αφαιρεθεί τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων και γι' αυτό προκρίθηκε να σταλεί ειδοποίηση σε όλους του ελ. επαγγελματίες που έκαναν δήλωση το συγκεκριμένο τριήμερο. Απλά τα πράγματα για την Α.Α.Δ.Ε.


Αφιερώνω τους στίχους αλλά και όλο το τραγούδι στην ΑΑΔΕ και στην πλατφόρμα της καρδιάς μας (well always be together, together in electric dreams).


Με αυτά και με κάποια άλλα φτάσαμε αισίως στις 3,7 εκ υποβολές και η ανακοίνωση της παράτασης απομακρύνεται σιγά σιγά για μετά τον δεκαπενταύγουστο. Είπα και εγώ να αναφέρω (χάριν αστεϊσμού) στο προηγούμενο σχόλιο ότι μπορούμε όλοι οι λογιστές εάν κάνουμε από 8 δηλώσεις την ημέρα να καταφέρουμε να τις υποβάλουμε όλες μέσα σε 20 ημέρες, και εσείς το πήρατε στα σοβαρά...

Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν ότι μπορούν:

Δελτίο Τύπου: Γιατί ο Σύλλογος Χανίων προβαίνει σε κήρυξη αργίας (όχι απεργίας) στον Αύγουστο και ποιος είναι ο στόχος της.
ΣΕΕΛΦΟΚ: Με προσωπικό ασφαλείας η λειτουργία των λογιστικών-φοροτεχνικών γραφείων το μήνα Αύγουστο
Β. Σπανάκης: Μονόδρομος η παράταση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου
Επιστολή ΛΣΑ προς τον Πρωθυπουργό: Παράνομες και αντισυνταγματικές οι ενέργειες της Πολιτείας προς τον κλάδο των Λ/Φ με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία

Ενώ αντίθετα άλλοι δεν μπορούν ή κάνουν ότι δεν μπορούν...

Χωρίς να το συνδέσετε Sony και καλά με το ανωτέρω θέμα, μήπως ξέρετε ποιο είναι είναι το αγαπημένο τραγούδι της ΠΟΦΕΕ;


Μένω για λίγο στις δηλώσεις, για να υπενθυμίσω ότι στο νόμο 4821/2021 που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στο ΦΕΚ και συγκεκριμένα στο άρθρο 82, προβλέπεται η παράταση για την έκπτωση του 3% στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Συνεπώς για να δοθεί η έκπτωση του 3% πρέπει:  1ον η δήλωση να έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα έως την 27η Αυγούστου και 2ον η καταβολή του φόρου να γίνει εφάπαξ έως την 31η Αυγούστου. Τις υπόλοιπες σημαντικές διατάξεις του νόμου μπορείτε να τις δείτε παρακάτω.
 

 Είπαν : "Ο άνθρωπος θα ‘πρεπε να είναι ικανός να σχεδιάζει μια εισβολή, να γράφει μια σονάτα, να σχεδιάζει ένα κτίριο, να κουμαντάρει ένα πλοίο, να κλείνει ένα ισοζύγιο, ν’ αλλάζει ένα μωρό, να παίρνει και να δίνει διαταγές, να παλεύει, να πεθαίνει γενναία. Η εξειδίκευση είναι για τα έντομα."


Επιδότηση παγίων δαπανών, μειώσεις ενοικίων και λοιπά σχετικά με τον Covid-19

Για όλα τα θέματα που μας αφορούν και σχετίζονται με τον covid-19 μπορείτε να βλέπετε πάντα τα ακόλουθα άρθρα του κόμβου που επικαιροποιούνται σχεδόν καθημερινά :
 
✻  Αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, δραστηριοτήτων, δομών, εργασιών, κ.λπ. σε όλη την περίοδο της πανδημίας (αναλυτικά διαστήματα, Κ.Α.Δ., αποφάσεις, εγκύκλιοι, κ.λπ.). Συνεχής ενημέρωση
Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων - Πλήρης οδηγός
Υποχρεώσεις και προθεσμίες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην πλατφόρμα supportemployees καθώς και σε λοιπές πλατφόρμες στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον κορωνοϊό
Υποχρεωτικοί έλεγχοι self test, rapid test, ασθένεια από covid, άδεια για covid test, άδεια καραντίνας, άδεια γονέων λόγω νόσησης τέκνων - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι
 


1. Αναστολές/αποζημιώσεις ειδικού σκοπού/δηλώσεις


Αναστολές Αυγούστου και «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Ο οδικός χάρτης από το Υπ. Εργασίας. Η συνηθισμένη ανακοίνωση του Υπ.Εργασίας για τις αναστολές η οποία δημοσιεύεται πάντα πριν την έκδοση της εγκυκλίου. Μόνο 4 ΚΑΔ για τον Αύγουστο. Για το χρονικό διάστημα από 1 έως και 3 Αυγούστου 2021 θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον Αύγουστο, είτε μέρος αυτού. Σε κάθε περίπτωση κατά το ανωτέρω διάστημα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1 έως και 3 Αυγούστου 2021.
Παρατηρώ ότι σε σχέση με τι ευπαθείς ομάδες, τα μέτρα στήριξης έχουν σταματήσει μέχρι και τον Ιούνιο. Για Ιούλιο και Αύγουστο δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη κάτι.

2. Ενισχύσεις

2α. Ενίσχυση εστίασης

Επανεκκίνηση Εστίασης: Δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις που απορρίφθηκαν

2β. Ενίσχυση δικηγόρων

Επιχορήγηση Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων: Μέχρι και την Πέμπτη, 30.09, η υποβολή νέας αίτησης χρηματοδότησης για όσους ωφελούμενους απορρίφθηκαν

2γ. Ενίσχυση λογιστών

 Συγνώμη τι περιμένατε να δείτε σε αυτή την κατηγορία;


Αφιερωμένο σε οσους κάνουν τις πάπιες...

2ε. Ενίσχυση ΜΜΕ

➼  Τη περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε και η απόφαση (165/28.7.2021) για την ενίσχυση των εφημερίδων των ραδιοφωνικών σταθμών και των περιφερειακών καναλιών που παρέμειναν "ανοικτές" με κρατική εντολή καθ όλη τη διάρκεια της πανδημίας αναλαμβάνοντας όλο το βάρος της ενημέρωσης των πολιτών την ώρα που άλλοι κλάδοι ήταν κλειστοί και "απολάμβαναν" τα 534 ευρώ της αναστολής.

Η ενίσχυση δίνεται για να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΔΟΕΑΠ  από το 2017 έως το 2020 καθώς όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις λόγω του ότι ήταν επιφορτισμένες με την ενημέρωση των πολιτών, δεν πρόλαβαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους προς τον ΕΔΟΕΑΠ. Όσες βέβαια πλήρωσαν, θα πάρουν ισόποση ενίσχυση. Να προσθέσω εδώ ότι η προεργασία για την ενημέρωση της πανδημίας είχε ξεκινήσει από το 2017 στους κλάδους του τύπου και της ενημέρωσης γι' αυτό και η ενίσχυση καλύπτει αυτή τη περίοδο. Βέβαια οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους είναι πολύ "σκληρές" γιατί όπως γνωρίζετε όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει από τον ευλογημένο αυτό τόπο, δεν χαρίζονται ποτέ στην πρώτη εξουσία, συγνώμη λάθος, στους καναλάρχες και στους εκδότες ήθελα να πω.

Για το θέμα της ενίσχυσης ο ΕΔΟΕΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση αμέσως μετά μετά τη δημοσίευση της απόφασης με τις απαραίτητες οδηγίες :  ΕΔΟΕΑΠ: Μέχρι την Τετάρτη, 18.08, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης ΜΜΕ.

Να αναφέρω εδώ για τους κακοπροαίρετους ότι η προηγούμενη ενίσχυση που είχε θεσμοθετηθεί με συγκεκριμένες ΚΥΑ πριν ένα χρόνο και αφορούσε τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δεν περπάτησε όπως θα έπρεπε και γι' αυτό κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί μια ακόμη στον κλάδο που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο στην περίοδο της πανδημίας. Άλλωστε είναι κοινά παραδεκτό ότι τα ΜΜΕ ήταν μετά τους γιατρούς (και έναν άλλο κλάδο τον οποίον δυσκολεύομαι να θυμηθώ) ο κλάδος που έβαλε πλάτη με το να ενημερώνει καθημερινά όλους τους πολίτες με τα μέτρα  που έπαιρνε η κυβέρνηση, με το πως να φοράμε τη μάσκα, πως να προσέχουμε την υγεία μας και όλα τα υπόλοιπα χρηστικά θέματα που σχετίζονται με την πανδημία.

Βέβαια θα πει πάλι κάποιος κακοπροαίρετος ότι τα ΜΜΕ έλαβαν χρήματα από το κράτος και για τις καμπάνιες "μένουμε σπίτι", "μένουμε ασφαλείς", "κάνουμε εμβόλιο",  κ.λπ., (περίπου 20 εκ. ευρώ) ωστόσο αυτά τα λεφτά  δεν μπορούσαν να πάνε στον ΕΔΟΕΑΠ γιατί ξοδεύτηκαν σε πλατφόρμες (π.χ Skype) τις οποίες χρησιμοποιούσαν τα ΜΜΕ (και προφανώς και ο έντυπος τύπος) για τις χιλιάδες απομακρυσμένες συνδέσεις που έκαναν με σκοπό την ενημέρωσή μας. Άλλωστε η συγκεκριμένη ενίσχυση δεν πάει στα μεγάλα κανάλια αλλά στα περιφερειακά κανάλια και σε όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Τώρα εάν μετά από όλα αυτά υπάρχει και άλλος κακοπροαίρετος ο οποίος θα αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις του εντύπου τύπου επιχορηγούνται επίσης για το μεταφορικό κόστος, θα ανταπαντήσω ότι γι αυτή την ενίσχυση τα  κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και επιπλέον τα ποσά είναι πολύ μικρά.

Μιας και μιλάμε όμως για το μεταφορικό κόστος, τη περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα  myBusinessSupport για τις  αιτήσεις επιχορήγησης μεταφορικού κόστους για τη διανομή εντύπων.
 



Κατά τα άλλα οι λογιστές ζητούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας (όχι παράταση ξέρω) και ζητούν επίσης δικαίωμα στην ασθένεια.


Είπαν : "Τα καλύτερα μυαλά δεν είναι στην κυβέρνηση. Αν υπήρχαν τέτοια, οι εταιρείες θα τα προσλάμβαναν αμέσως."


3. Επιδότηση παγίων δαπανών

➼  Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε η απόφαση για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης με την μορφή επιδότησης παγίων δαπανών

➼  Άνοιξε επίσης η πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε μια ακόμη απόφαση με την οποία δόθηκε παράταση έως 6.8.2021 για τις αιτήσεις, ενώ τροποποιήθηκε και η σχετική απόφαση σε ότι αφορά τα κριτήρια ένταξης.



4. Άδειες ειδικού σκοπού

➼  ΕΡΓΑΝΗ - Άδειες ειδικού σκοπού - Έντυπο Ε11.1: Διαστήματα αδείας έως και 30 Ιουλίου

5. Μείωση ενοικίων

➼ Στις 30.7.2021 πιστώθηκαν  103,4 εκατ. ευρώ

6. Ψηφιακή μέριμνα

Ψηφιακή Μέριμνα: Διευρύνονται οι κατηγορίες δικαιούχων - Τέλος Αυγούστου ο τρίτος κύκλος

6. Αποφάσεις

→  Δ1α/Γ.Π.οικ.48487/30.7.2021 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2021 και ώρα 6:00.
Η απόφαση με τα μέτρα σε ισχύ από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου έως 9 Αυγούστου

→  Δ1α/ΓΠ.οικ. 48608/30.7.2021 Επιβολή του μέτρου της αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο ξενοδοχειακών καταλυμάτων του Δήμου Ιητών της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινής διαμονής φυσικών προσώπων, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για το χρονικό διάστημα από 30.7.2021 έως και 30.9.2021. (ΦΕΚ B' 3480/30.7.2021)

→  Δ1α/Γ.Π.οικ.48481/30.7.2021 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 45222/18.07.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε ναυτικούς μέλη πληρώματος πλοίων» (Β΄ 3130).

→  Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης σε κλειστά εμπορικά κέντρα (83788/26-07-2021)

→  Δ1α/Γ.Π.οικ.47302/26.7.2021 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.46819/23.7.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021 και ώρα 6:00» (Β' 3276).

→  Δ.15/Δ’/51848/19-07-2021 Τροποποίηση της υπό στοιχεία οικ.32085/ 1771/07.08.2020 κοινής υπουργικής απόφασης «Προσδιορισμός της διαδικασίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα και στους κλάδους των αεροπορικών μεταφορών, βάσει ΚΑΔ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 123 του ν. 4714/2020 (Α’ 148)» (Β’ 3371), όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία οικ.34060/1857/31.08.2020 (Β’ 3673), οικ.45214/2418/13.11.2020 (Β’ 5176) και Δ.15/Δ’/10331/525/22.4.2021 (Β’ 1759) κοινές υπουργικές αποφάσεις

→  Δ.15/Δ’/51846/19-07-2021 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ.15/Δ’/οικ. 37177/1459/22-9-2020 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός όρων υπαγωγής και διαδικασία εφαρμογής των παρ. 3 και 4 του άρθρου 123 του ν. 4714/2020 (Α’ 148) για τις επιχειρήσεις εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ακτοπλοϊκών μεταφορών, αναλογικά με την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό, των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ, πλην ΝΑΤ» (Β’ 4111), όπως αυτή ισχύει μετά την τροποποίησή της με την υπό στοιχεία Δ.15/Δ’/οικ.10390/402/ 22-4-2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 1787)

Δ1α/Γ.Π.οικ.47197/26.7.2021 Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε ναυτικούς - μέλη πληρώματος σε επιβατηγά/κρουαζιερόπλοια πλοία που εκτελούν πλόες από και προς ελληνικό λιμένα

Δ1α/Γ.Π.οικ.48011/28.7.2021 Επιβολή του μέτρου της αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο ξενοδοχειακού καταλύματος για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινής διαμονής φυσικών προσώπων, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για το χρονικό διάστημα από 29.7.2021 έως και 30.9.2021

 

 

Λοιπά Eργασιακά - Ασφαλιστικά


1. Κατώτατος μισθός


Κατώτατος μισθός: Αύξηση κατά 2%
Υπ. Εργασίας: Από 1ης Ιανουαρίου 2022 η αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου κατά 2%
Στα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η ετήσια αύξηση του λειτουργικού κόστους των ιδιωτικών επιχειρήσεων από την αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό
Κατώτατος μισθός: Ερωτήσεις-απαντήσεις από το Υπ. Εργασίας


 

2. Εργόσημο

➤  Ολοκλήρωση εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο για τα έτη 2017-2019
➤  Εργόσημο εργατών γης και εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών
➤  Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 42/2021 Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο


3. Συντάξεις

➤  Πώς καταβάλλεται η σύνταξη στους οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ

➤  Συντάξεις αναπηρίας και προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία - Παρατείνεται η καταβολή τους έως την 30η Σεπτεμβρίου

➤  Καταβλήθηκν στις 27.7.2021 τα  αναδρομικά ποσά σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα


4. ΣΣΕ

➤  Η νέα ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Διπλωματούχων ξεναγών Αθηνών - Πειραιώς και Περιχώρων

➤  49754/13.7.2021 Κήρυξη γενικώς υποχρεωτικής της από 2.2.2021 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων που απασχολούνται στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων όλης της χώρας»


5. Λοιπά

➤  Υπ. Εργασίας: Μετά τις θερινές διακοπές η ψήφιση του νομοσχεδίου «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά»

➤  Υπ. Εργασίας: Πώς θα ρυθμιστούν τα ασφαλιστικά χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας

➤  e-ΕΦΚΑ: Επέκταση του μέτρου των ηλεκτρονικών ραντεβού και για υποθέσεις του τ. ΕΤΕΑΕΠ

➤  e-ΕΦΚΑ: Πάνω από 2.700 αιτήσεις δικηγόρων και λογιστών-φοροτεχνικών για τον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης

➤  1555 - Το νέο, ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών για τα ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά θέματα του Υπ. Εργασίας

➤  Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών - Η εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ: Πεδίο εφαρμογής και υπαγόμενες οφειλές

➤  Διμερείς συμβάσεις αναδιάρθρωσης οφειλών - Εξωδικαστικός μηχανισμός: Η νέα εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ

➤  ΟΑΕΔ: 38.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου

➤  ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τριτογενή τομέα, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές - Οι νέες αποφάσεις για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 30 Ιουνίου

➤  Οικονομική ενίσχυση αναδοχής: Διευκρινίσεις με εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Είπαν : "Οι υψηλές θέσεις είναι σαν τους απόκρημνους βράχους: μονάχα οι αετοί και τα ερπετά μπορούν να φτάσουν στην κορυφή."



Παιδικοί σταθμοί  

➤  Με το άρθρο 64 του νόμου 4821/2021 παρατάθηκε  από τη λήξη της έως 31.12.2021, η προθεσμία για την προσκόμιση από τον σταθμό πιστοποιητικού πυρασφάλειας, οικοδομικής άδειας ή άλλου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης νομιμοποίησης του κτιρίου (δείτε το σχετικό άρθρο).

➤  Βρεφονηπιακοί Σταθμοί ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες

➤  Παιδικοί Σταθμοί 2021-2022: Οδηγία υποβολής αίτησης για τρίτεκνες/πολύτεκνες υποψήφιες ωφελούμενες της δράσης

➤  56498/29.7.2021 Έγκριση του Κανονισμού λειτουργίας Βρεφονηπιακών Σταθμών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Το πανέμορφο σόλο στο πιάνο από το τραγούδι school.

 


Αρθρογραφία


Αλιείς: Υποχρέωση υποβολής Ε3 - Τρόπος συμπλήρωσης

Tax Explorer - Ιούλιος 2021: Ειδικά θέματα έκπτωσης επιχειρηματικών δαπανών

Γ. Χριστόπουλος: Διατροφή - Φορολογική μεταχείριση (ο καταβάλλων τη διατροφή δεν αναγράφει το σχετικό ποσό στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος)

Γ. Χριστόπουλος: Αλλάξατε κατηγορία βιβλίων από διπλογραφικά σε απλογραφικά; Τι κάνατε με τα αδιανέμητα κέρδη;

Άρθρα ΣΔΟΕ και παραγραφή φορολογικών υποθέσεων

Άρθρα Συμπεράσματα αποφάσεων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) περί τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών

Άρθρα Το έκτακτο έσοδο λόγω έκπτωσης 25% επί του ΦΠΑ και των ρυθμισμένων οφειλών, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 της από 11.03.2020 ΠΝΠ, απαλλάσσεται της φορολογίας εισοδήματος, ενώ σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής του παρακρατείται φόρος μερίσματος - ΣΟΛ Α.Ε.
 
 

ΔΕΔ


✏ ΔΕΔ Θ 1269/2021 Εκπεστέος ο φόρος εισροών του ανακριβούς φορολογικού στοιχείου εφόσον η αξία αυτή αντιπροσωπεύει αδιαμφισβήτητα φόρο υπαρκτό που απλά υπολείπεται του πραγματικού ΦΠΑ

✏ ΔΕΔ Θ 573/2021 Προϋποθέσεις μείωσης φόρου του άρθρου 16 για το εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα

 
Αφιερωμένο στον Dusty Hill που έφυγε πριν λίγες ημέρες.



ΣτΕ - Αποφάσεις ΔΕΕ

ΣτΕ 399/2020 Έκπτωση ΦΠΑ με βάση εικονικά φορολογικά στοιχεία και επιβολή ειδικού προστίμου του άρθρου 6 παρ. 1 του ν. 2523/1997


 

Νομοθεσία

 Νόμος 4821/2021 - Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος με την παράταση της έκπτωσης 3% στην εφάπαξ πληρωμή φόρου και τις υπόλοιπες φορολογικές διατάξεις

Οι σημαντικότερες διατάξεις αφορούν:

➤ Ρύθμιση ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών σε έως και 72 δόσεις καθώς και επανένταξη πληγέντων σε υφιστάμενες ρυθμίσεις. [Άρθρα 67,68,75,76]
➤ Υπαγωγή απινιδωτών στον υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6% [άρθρο 80].
➤ Εφαρμογή μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 13% στα εισιτήρια αθλητικών αγώνων [άρθρο 81].
➤ Έκπτωση 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικού ποσού του φόρου και λοιπών συμβεβαιούμενων οφειλών μέχρι την 31η Αυγούστου 2021 [άρθρο 82].
➤ Αποζημίωση ιδιωτών ιατρών για διενέργεια εμβολιασμών [άρθρο 87].
➤ Αποζημίωση φαρμακοποιών και ιατρών για προγραμματισμό εμβολιασμών [άρθρο 88].
➤ Πληρωμή Ε.Ν.Φ.Ι.Α. έτους 2021 σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις [άρθρο 77].
➤ Παράταση της προθεσμίας υποβολής της αίτησης του κατασκευαστή οικοδομών για την υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής του Φ.Π.Α. σχετικά με την παράδοση ακινήτων [άρθρο 79].
Ο νόμος ήδη είναι καταχωρημένος στο φορολογικό αρχείο του κόμβου και μπορείτε να τον δείτε εδώ.




 

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις

 

Αναστολή λειτουργίας επιχείρησης και επιβολή προστίμου - Όλη η διαδικασία εφαρμογής και οι χρηματικές κυρώσεις


  Ιδιωτικά πλοία αναψυχής: Τρόπος φορολόγησης για τα φορολογικά έτη 2020 και επόμενα - Παραδείγματα


  Δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας επιχειρήσεων - Αλλαγές στα κριτήρια χαρακτηρισμού με νέα απόφαση

  Διευκρινίσεις για τις τελευταίες αλλαγές στο ΦΠΑ - Εφαρμογή μειωμένου συντελεστή στις ψηφιακές δημοσιεύσεις επί υλικού υποθέματος και στις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις

  Μητρώο Αγροτών: Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιουμένων εγγραφής - Ποιά εισοδήματα που δεν θα συνυπολογίζονται

→ Κοινοποίηση προϊόντων καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων - Νέες προθεσμίες για την καταβολή των σχετικών παράβολων

→ Χορήγηση πιστοποιητικού αργίας επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και τουριστικών ημερόπλοιων του ν. 4256/2014 - Παροχή οδηγιών

→ Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - Τροποποίηση των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος

→ Διαχείριση κατασχεμένων ενεργειακών προϊόντων και εύφλεκτων ή επικινδύνων υλικών - Τροποποίηση του άρθρου 171 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα. Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 49 του ν. 4818/2021

Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και κατ’ οίκον διδασκαλία - Αναγγελία έναρξης και επικαιροποίησης άσκησης επαγγέλματος - Όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να υποβάλλονται


 

Λοιπές αποφάσεις


→  90048 ΕΞ 20-07-2021 Κώδικας Δεοντολογίας των Διαχειριστών Αφερεγγυότητας και των πιστοποιημένων προσώπων

→  Ε.2153/2021 Παροχή οδηγιών σχετικά με: (α) την τήρηση διατυπώσεων εξόδου εμπορευμάτων που εξάγονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης στο πλαίσιο Ενιαίας Σύμβασης Μεταφοράς και (β) την οριστικοποίηση ανοιχτών εξαγωγών με τελωνείο εξόδου το τελωνείο Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος»

→  Δ1γ/ΓΠ/46890/26-07-2021 Βεβαίωση καταλληλότητας σε οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών

→  77947/13-07-2021 Τροποποίηση της υπ’ αρ. 56672/20-05-2021 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Πέμπτη (5η) Προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του αναπτυξιακού ν. 4399/2016» (Β’ 2142)

C(2020)1863 Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19 - Ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Επιτροπής

2730/201300/29-07-2021 Αποχαρακτηρισμός αλιευτικών σκαφών από το Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο

→  54128/23.7.2021 Καθορισμός των προϋποθέσεων και της διαδικασίας υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής στήριξης οικογενειών, με παιδιά προσχολικής ηλικίας

→  ΔΕΑΦ Α 1057011 ΕΞ 2021 Επίδομα παιδιού

→  ΔΕΑΦ Α 1052609 ΕΞ 2021 Φορολόγηση αναδρομικών συνταξιούχων

→  Α.1159/2021 Διαδικασία τροποποίησης και επέκτασης των λειτουργούντων στην Ελλάδα Ελεύθερων Τελωνειακών Συγκροτημάτων, Ελεύθερων Τελωνειακών Χώρων και Χώρων Τελωνειακής Επίβλεψης

→  77946/13-07-2021 Τροποποίηση της υπ’ αρ. 130121/08-12-2020 υπουργικής απόφασης «Τέταρτη (4η) προκήρυξη καθεστώτος ’’Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού’’ του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016» (Β’ 5399)


Λοιπές ειδήσεις με ενδιαφέρον που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα


Το ενδέκατο newsletter της έδρας Jean Monnet (Απρ.-Ιουν. 2021)
Οικονομικές καταστάσεις στην ΤτΕ: Υποβολή έτους 2020 για εταιρείες που εφαρμόζουν ΔΠΧΑ
Σύμπραξη HDB και ΤΜΕΔΕ: Νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας με στόχο τη στήριξη Επιχειρήσεων Κατασκευαστικού και Μελετητικού κλάδου
Στα 38 δις οι ασφαλιστικές οφειλές στο τέλος Ιουνίου - 1,5 εκατ. περίπου άτομα οφείλουν έως 15.000 ευρώ
Αίτηση Α21 - Επίδομα Παιδιού: Ανοίγει σήμερα 30.07 η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή
Νέο «Εξοικονομώ» - Ενεργειακή αναβάθμιση για 50.000 κατοικίες και ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά
ΕΣΠΑ 2021-2027: Ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Εταιρικό Σύμφωνο
ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ: Σήμερα οι πληρωμές της κρατικής επιδότησης από το Πρόγραμμα
Φορολοταρία: Σήμερα η 54η Δημόσια Κλήρωση για συναλλαγές Ιουνίου
Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών για το 2019
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - Τροποποίηση των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος
Δύο προγράμματα συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα
Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ: Παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης έργων που λήγουν από 30.06 έως και 30.12.2021
Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Ενημέρωση πολιτών-χρηστών του διαδικτύου σχετικά με παραβίαση λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θέλουν να μάθουν για το Ταμείο Ανάκαμψης
Στο 15,9% το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
ΓΕΜΗ - Έρχεται το νέο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1151

Είπαν :  "Υπάρχει κάτι πολύ πιο σπάνιο, πολύ πιο σημαντικό από την ικανότητα. Είναι η ικανότητα να ανακαλύπτεις και να αναγνωρίζεις την ικανότητα."



Εύχομαι σε όλους καλή ξεκούραση. Όσοι μπορείτε έστω και για λίγο, αφήστε για ποιο μετά δηλώσεις και υποχρεώσεις και αφιερώστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε στους δικούς σας ανθρώπους, αλλά και στον εαυτό σας. Το Σχόλιο Της Δευτέρας θα πάει διακοπές και θα γυρίσει όπως πάντα στο σπίτι του τον Σεπτέμβρη.

Μια από τις πιο όμορφες συνθέσεις που έχει γίνει ποτέ.

Καλές διακοπές.
Υ.Γ. Η ευχή αυτή δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για το taxis.