Υπηρεσία κατά των καρτέλ στην αγορά «ιδρύει» η Λ. Κατσέλη.

Οικονομικές Ειδήσεις

28 Ιανουάριος 2010
ΣEIPA θεσμικών παρεμβάσεων για την εποπτεία της ασφαλιστικής και της τραπεζικής αγοράς, αλλά και για την καταπολέμηση των καρτέλ προανήγγειλε χθες η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη από το βήμα του 5ου Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς, τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει το επιθυμητό αναπτυξιακό αποτέλεσμα αν η αγορά λειτουργεί με στρεβλώσεις». Taxheaven.gr

Υπηρεσία κατά των καρτέλ στην αγορά «ιδρύει» η Λ. Κατσέλη.

 ΣEIPA θεσμικών παρεμβάσεων για την εποπτεία της ασφαλιστικής και της τραπεζικής αγοράς, αλλά και για την καταπολέμηση των καρτέλ προανήγγειλε χθες η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη από το βήμα του 5ου Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς, τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει το επιθυμητό αναπτυξιακό αποτέλεσμα αν η αγορά λειτουργεί με στρεβλώσεις». Η υπουργός αναφερόμενη στις προτεραιότητες του υπουργείου για την προστασία του καταναλωτή ανακοίνωσε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους θα δοθεί σε διαβούλευση νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στις ασφαλιστικές υπηρεσίες, το οποίο θα προβλέπει την ίδρυση ειδικής υπηρεσίας εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων υπηρεσιών που εποπτεύουν τις επενδυτικές υπηρεσίες και τις τράπεζες.

Εξάλλου η καταπολέμηση των καρτέλ θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής υπηρεσίας που θα λειτουργήσει εντός της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και θα συνδεθεί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για καλύτερη διερεύνηση των μηχανισμών κοστολόγησης. Στο σημείο αυτό μάλιστα υπογράμμισε ότι η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών θα καταστήσει τους καταναλωτές ρυθμιστές της αγοράς, ενώ τα στοιχεία του θα αποτελέσουν πηγή πληροφοριών διαχρονικά για τις υπηρεσίες του υπουργείου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού με στόχο τον εντοπισμό εναρμονισμένων πρακτικών ή άλλων πρακτικών που λειτουργούν σε βάρος της διαφάνειας και της ορθής λειτουργίας της αγοράς. Επίσης η κ. Κατσέλη υπενθύμισε ότι προωθείται και η αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο θα έρθει για διαβούλευση τους προσεχείς μήνες.

Αναφερόμενη στον νόμο για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων σημείωσε ότι έχει δημοσιευθεί ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες έως τις 14 Απριλίου για τη ρύθμιση των χρεών τους, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για το οποίο θα καθιερωθεί και γραμμή ενημέρωσης των καταναλωτών.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προωθηθεί στη διαβούλευση και το σχέδιο νόμου που αφορά τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών, που θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ρυθμίσεων που αφορούν την αρχή του υπεύθυνου δανεισμού και τη διαφάνεια (κρυφές χρεώσεις μέσα από τα ψιλά γράμματα των συμβάσεων, επιτόκια, πρόωρες εξοφλήσεις δανείων, αθέμιτες παρενοχλήσεις και μεθοδεύσεις).

Τις επόμενες μέρες θα προωθεί και σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τους φορείς και τις υπηρεσίες πληρωμών, ενώ αρχές Μαρτίου θα ενσωματωθεί και η οδηγία για την καταναλωτική πίστη που δίνει έμφαση στα οικονομικά στοιχεία της πίστωσης.

Ακόμα, η υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει τροποποίηση, συμπλήρωση και επικαιροποίηση του νόμου για την προστασία του καταναλωτή και εκεί θα συμπεριληφθεί και ρύθμιση για την ανέξοδη διαδικασία αποζημίωσης καταναλωτή από αθέμιτες πρακτικές εμπόρων. Θα υπάρξουν στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Τέλος απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν ανατιμήσεις στην αγορά σημείωσε ότι τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή καταγράφουν μείωση κατά 7,6% σε ετήσια βάση (μεταξύ Δεκεμβρίου του 2008 και Δεκεμβρίου του 2009) στην ομάδα των οπωροκηπευτικών και κατά 1% στα τρόφιμα και ποτά. «Οι συγκρίσεις του Παρατηρητηρίου Τιμών δείχνουν μηδενικές μεταβολές τον τελευταίο μήνα στις τιμές των περισσότερων από 1.000 βασικών καταναλωτικών προϊόντων που παρακολουθούνται ηλεκτρονικά σε τακτική βάση και οι προτεινόμενες μεταβολές τιμών χονδρικής, που υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2010 με πληρέστερα στοιχεία, βάσει νέας σχετικής αγορανομικής διάταξης, δείχνουν μεσοσταθμικές αυξήσεις πολύ κάτω του τιμαρίθμου» κατέληξε η κ. Κατσέλη.

Πηγή express