Φυλάκιση για σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής

Οικονομικές Ειδήσεις

27 Ιανουάριος 2010
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έστειλε χθες σαφές μήνυμα ότι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι ποινές για την φοροκλοπή θα είναι εξαιρετικά αυστηρές και θα φθάνουν ακόμη και στην φυλάκιση των παραβατών. Taxheaven.gr


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έστειλε χθες σαφές μήνυμα ότι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι ποινές για την φοροκλοπή θα είναι εξαιρετικά αυστηρές και θα φθάνουν ακόμη και στην φυλάκιση των παραβατών.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires δήλωσε ότι τα βήματα για τη μείωση του ελλείμματος δεν θα περιλαμβάνουν την αύξηση των φόρων αλλά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και των φοροαπαλλαγών όπως και στενότερους ελέγχους για τους ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο να περιοριστεί η φοροδιαφυγή η οποία ανέρχεται στο 30% των συνολικών εσόδων.

«Όμως, κάποιοι θα πρέπει να πάνε φυλακή για να δείξουμε ότι εννοούμε στα σοβαρά αυτά που λέμε» πρόσθεσε  .

Θα πρέπει να τονιστεί ότι προ ολίγων ημερών ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε υποστηρίξει ότι «η φοροδιαφυγή είναι  κλοπή και πάμε να χτυπήσουμε αλύπητα όλους όσους σήμερα κλέβουν χρήματα από τον συνεπή Έλληνα φορολογούμενο».  

Το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει αποφασίσει όχι μόνο να ενεργοποιήσει όλα τα μέτρα που έχουν ατονήσει τα τελευταία χρόνια αλλά και να τα ενισχύσει.

Πιο αναλυτικά η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου προβλέπει: 

1. Ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής καθιστώντας τη μη καταβολή του ΦΠΑ κακούργημα. Και σήμερα η φοροδιαφυγή είναι ποινικό αδίκημα αλλά οι περισσότερες υποθέσεις οδηγούνται  σε εξαγοράσιμες μικρές ποινές φυλάκισης. Αν και οι διατάξεις που ισχύουν σήμερα  είναι αυστηρές, στην πράξη δεν εφαρμόζονται, επειδή όσοι συλλαμβάνονται οδηγούνται σε συμβιβασμό, με αποτέλεσμα το αδίκημα να παύει να είναι ποινικό. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:

-         Στη φορολογία εισοδήματος, για την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών εφόσον ο φόρος υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

-         Για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ προβλέπεται αντίστοιχα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το προς απόδοση ποσό υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, ενώ με κάθειρξη μέχρι 10 ετών τιμωρούνται όσοι δεν απέδωσαν φόρο που υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ.

Επιβολή εξοντωτικών προστίμων και ποινών για όσους εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν. Μάλιστα, για όσους δηλαδή «συλλαμβάνονται» με φορολογικές παραβάσεις πάνω από μια φορά το υπουργείο θα προχωρά στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων και θα αφαιρεί την άδεια άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργήσει, ισχυρά αντικίνητρα για παραβατική συμπεριφορά αφού τα εξοντωτικά πρόστιμα και η απειλή ποινικών κυρώσεων θα αποτρέψει τους υποψήφιους φοροφυγάδες.

Εφαρμογή γενικευμένου «πόθεν έσχες». Οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματα τους  την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους θα τιμωρούνται με την επιβολή υπέρογκων φόρων και προστίμων.

Πηγή Ημερησία