Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κ. Κόλλιας: Να δοθεί τετράμηνη παράταση για όλες τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις από ασθενείς λογιστές - φοροτεχνικούς

Κ. Κόλλιας: Να δοθεί τετράμηνη παράταση για όλες τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις από ασθενείς λογιστές - φοροτεχνικούς
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12 14, 105 63 Αθήνα - Τηλ.: 2132141800, FAX: 2132141873, e-mail: [email protected]

Αθήνα, 19-07-2021  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τη συμπλήρωση του άρθρου 93 του Ν. 4764/2020, με τις περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας λογιστή - φοροτεχνικού ή θανάτου, ώστε σε αυτές να δίνεται η δυνατότητα παράτασης της υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων των πελατών τους έως τέσσερις μήνες, προτείνει – με επιστολή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς – ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Η παράταση αυτή προτείνεται να χορηγείται ανάλογα με τη σοβαρότητα του νοσήματος και μετά από πιστοποίηση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.

Η παρέμβαση αυτή του Προέδρου του ΟΕΕ προέκυψε από το γεγονός ότι ο Φορέας έχει γίνει δέκτης πολλών διαμαρτυριών, δεδομένου ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει ακόμα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και δεν έχουν δοθεί διευκρινιστικές οδηγίες προς τις αρμόδιες δημόσιες αρχές σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 93.

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός της συγκεκριμένης ρύθμισης ήταν να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, που είχε εντοπισθεί από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν λογιστές – φοροτεχνικοί, που είχαν νοσήσει με COVID-19, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα στους πελάτες τους, αλλά και στις εταιρείες που εργάζονται ως μισθωτοί. Επίσης, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα και στις περιπτώσεις θανάτων λογιστών - φοροτεχνικών, όπου έπρεπε από τους πελάτες τους να εξουσιοδοτηθεί άλλος λογιστής - φοροτεχνικός για την υποβολή των πάσης φύσεως δηλώσεων τους, μέσα σε επίσης ασφυκτικές προθεσμίες.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, «Η ασφάλεια και υγεία στην εργασία και η πρόληψη του εργασιακού κινδύνου αποτελεί νομική και ηθική υποχρέωση κάθε ευνομούμενης Πολιτείας. Επειδή έχουμε ενημερωθεί και έχουμε δεχθεί αιτήματα από λογιστές - φοροτεχνικούς με σοβαρή ασθένεια για παρέμβαση του ΟΕΕ, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η νομοθέτηση της δυνατότητας μετάθεσης των προθεσμιών των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών – φοροτεχνικών, οι οποίοι βεβαιωμένα πάσχουν από σοβαρά νοσήματα. Με τη ρύθμιση αυτή, αποφεύγεται η επιβολή των προστίμων που καλείται τις περισσότερες φορές να πληρώσει ο λογιστής - φοροτεχνικός, του οποίου θίγεται η επαγγελματική αξιοπιστία και συνέπεια, παρά την αγωνία του να ξεπεράσει τον κίνδυνο λόγω της κατάστασης της υγείας του».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επιστολής.Γραφείο Τύπου του ΟΕΕ
Τηλ: 2132141883
2132141870ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ.10563, Αθήνα, τηλ. 213 2141810, fax: 210 5227300

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
Αθήνα, 19 Ιουλίου 2021
Αρ. Πρωτ.: Φ/1/4031
 
Προς
- Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
- Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη
- Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
- Διοικητή ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Κοινοποίηση
Γραφείο Πρωθυπουργού

Θέμα: Αίτημα του ΟΕΕ για θεσμοθέτηση της δυνατότητας παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών - φοροτεχνικών που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα

Σύμφωνα με το άρθρο 93 του Ν. 4764/2020, θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών - φοροτεχνικών που ασθενούν από κορωνοϊό ή περιπτώσεων θανάτου λόγω COVID-19 ή και των εντολέων - πελατών τους. Επίσης είχε προβλεφθεί ότι με κοινή απόφαση των Υπουργού Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δύναται να ορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης.

Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και έχουν κατατεθεί πολλές διαμαρτυρίες στον Φορέα μας, καθώς δεν έχουν δοθεί διευκρινιστικές οδηγίες προς τις αρμόδιες δημόσιες αρχές σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 93.

Σκοπός της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης ήταν να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, που είχε εντοπισθεί από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν λογιστές - φοροτεχνικοί που είχαν νοσήσει με COVID-19 δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα στους πελάτες τους, αλλά και στις εταιρείες που εργάζονται ως μισθωτοί.

Επίσης, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα και στις περιπτώσεις θανάτων λογιστών - φοροτεχνικών, όπου έπρεπε από τους πελάτες τους να εξουσιοδοτηθεί άλλος λογιστής - φοροτεχνικός για την υποβολή των πάσης φύσεως δηλώσεων τους, μέσα σε επίσης ασφυκτικές προθεσμίες.

Ο λογιστής – φοροτεχνικός, ο επαγγελματίας ο οποίος έχει ως αποστολή τη στήριξη της εφαρμογής της φορολογικής πολιτικής της Κυβέρνησης και έχει επωμιστεί όλο το βάρος των φορολογικών, εργατικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, είναι και άνθρωπος ο οποίος έχει δικαίωμα στη προστασία του από την Πολιτεία για περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας. Για να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους οι λογιστές - φοροτεχνικοί αναγκάζονται να εργαστούν πέραν των ανθρώπινων ορίων με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Η ασφάλεια και υγεία στην εργασία και η πρόληψη του εργασιακού κινδύνου αποτελεί νομική και ηθική υποχρέωση κάθε ευνομούμενης Πολιτείας.

Επειδή έχουμε ενημερωθεί και έχουμε δεχθεί αιτήματα από λογιστές - φοροτεχνικούς με σοβαρή ασθένεια για παρέμβαση του ΟΕΕ, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η νομοθέτηση της δυνατότητας μετάθεσης των προθεσμιών των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών – φοροτεχνικών, οι οποίοι βεβαιωμένα πάσχουν από σοβαρά νοσήματα. Με τη ρύθμιση αυτή, αποφεύγεται η επιβολή των προστίμων που καλείται τις περισσότερες φορές να πληρώσει ο λογιστής - φοροτεχνικός, του οποίου θίγεται η επαγγελματική αξιοπιστία και συνέπεια, παρά την αγωνία του να ξεπεράσει τον κίνδυνο λόγω της κατάστασης της υγείας του.

Η πρότασή μας είναι να συμπληρωθεί το άρθρο 93 του Ν. 4764/2020 με τις περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας λογιστή – φοροτεχνικού ή θανάτου με δυνατότητα παράτασης υποβολής των δηλώσεων των πελατών τους μέχρι τέσσερις μήνες ανάλογα με τη σοβαρότητα του νοσήματος και μετά από πιστοποίηση της αρμόδιας υγειονομικής Επιτροπής.

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε θετικά το αίτημά μας και για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας.

Ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε.
Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης