Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πλαγιολίσθηση στις 863,78 μονάδες για τον Γεν. Δείκτη

15 Ιούλιου 2021 Σχόλια
Πλαγιολίσθηση στις 863,78 μονάδες για τον Γεν. Δείκτη
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Πιέσεις στα blue chips

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Στο γνώριμο μοτίβο της ήπιας διολίσθησης κινήθηκε και σήμερα ο Γενικός Δείκτης. Οι μικρές εντολές πωλήσεων σε συνδυασμό με την έλλειψη αγοραστών οδήγησαν τις τιμές των περισσότερων blue chips σε χαμηλότερα επίπεδα. Το διεθνές σκηνικό (ευρωπαικές αγορές) από το πρωί ήταν πτωτικό και είχε δημιουργήσει αρνητικές προοπτικές και για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η εξέλιξη της πανδημίας μέσα από διάφορες (σχεδόν τρομοκρατικές προβλέψεις για τον Αύγουστο) θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο. Η επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στην Ελλάδα ίσως προβληματίζει τους εγχώριους επενδυτές που προτιμούν να διατηρούν ρευστότητα αντί να τοποθετούνται σε μετοχές και να περιμένουν να διαμορφωθεί μία καλύτερη τάση.

Πτώση στα blue chips και επιλεκτική άνοδος σε μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 863,78 μονάδες με υποχώρηση (-0,84%). Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή στα 46,5 εκατ. Ευρώ (δεν υπήρχαν σήμερα μεγάλα πακέτα Alpha Bank) και το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων ήταν 33 μετοχές ανοδικές και 71 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-1,08%) ενώ αντίθετα ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε οριακά κατά 0,09%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (1,18%) και Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,05%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-2,64%), Τραπεζών (-2,32%), Πετρελαίου-Αερίου (-1,77%), Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (-1,13%).

Συνέχιση της υποχώρησης

Οι εγχώριοι χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ότι αυτή η παρατεταμένη διολίσθηση (πτώση χωρίς πίεση) θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Ιουλίου με ενδεχόμενα ανοδικά ξεσπάσματα. Τα διεθνή προβλήματα της πανδημίας και του πληθωρισμού απασχολούν τα μεγάλα funds τα οποία σαφώς και δεν πρόκειται να ασχοληθούν με το ελληνικό χρηματιστήριο αυτή την εποχή. Ωστόσο, αύριο Παρασκευή ενδέχεται να έχουμε μία επενδυτική αξιολόγηση από την FITCH γεγονός που μπορεί να διαμορφώσει θετικές προοπτικές βραχυπρόθεσμα.

Θα πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη ζήτηση ρευστότητας μέσω εταιρικών ομολόγων από εισηγμένες και αυτό ίσως στερεί ρευστότητα από μετοχές.

Τεχνικά, η πρώτη στήριξη διαμορφώνεται μεταξύ 850-860 μονάδων και είναι αρκετά ισχυρή. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι να έχουμε μία παρατεταμένη παραμονή του Γεν. Δείκτη μεταξύ 850-860 μονάδων με εναλλαγές μεταξύ τραπεζικών και μη τραπεζικών blue chips.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης