Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 869,72 μονάδες με υποχώρηση 0,47% για τον Γενικό Δείκτη

13 Ιούλιου 2021 Σχόλια
Στις 869,72 μονάδες με υποχώρηση 0,47% για τον Γενικό Δείκτη
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Πρωταγωνίστρια της συνεδρίασης η μετοχή της Alpha Bank

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Σόκαρε τα χρηματιστήρια ο πληθωρισμός Ιουνίου στις ΗΠΑ

Δύο ήταν τα γεγονότα που διαμόρφωσαν την σημερινή συνεδρίαση. Το εγχώριο ήταν η είσοδος των μετοχών της Alpha Bank μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με τις αγορές που έγιναν από την είσοδο της μετοχής στον MSCI Global και εκτίναξαν τις συναλλαγές και της μετοχής και του χρηματιστηρίου και δεύτερον ήταν τα αποτελέσματα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που σόκαραν όλα τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός Ιουνίου στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 0,9% έναντι 0,5% που περίμεναν. Σχεδόν διπλάσιος. Έτσι οι ευρωπαικές αγορές και οι αμερικανικές βρέθηκαν σε πτωτική κίνηση, που ευτυχώς, δεν επηρέασαν το ελληνικό χρηματιστήριο σε αντίστοιχο βαθμό. Βέβαια ίσως το Χ.Α πάρει την σημερινή διόρθωση λόγω πληθωρισμού κατά την αυριανή συνεδρίαση από πιθανές πωλήσεις ξένων funds.

Μικρή πτώση για τον Γενικό Δείκτη, έντονη διαφοροποίηση στα blue chips

O Γενικός Δείκτης υποχώρησε από τις 870 μονάδες, έκλεισε στις 869,72 μονάδες με πτώση 0,47%. Η αξία συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 315 εκατ. Ευρώ εκ των οποίων τα 252 εκατ. Ευρώ ήταν συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Bank. Το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων ήταν 50 ανοδικές και 56 πτωτικές μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-0,76%) ενώ μικρή άνοδο είχε ο δείκτης FTSE Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κατά 0,57%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (2,02%), Τροφίμων-Ποτών (1,91%) με την Coca Cola HBC να επιστρέφει πάνω από τα 30 ευρώ και οι Τράπεζες (0,78%) με την Alpha Bank να βρίσκεται στο προσκήνιο και να αυξάνεται κατά 1,2% στα 1,1395 ευρώ. Στους κλάδους με υποχώρηση, σημαντικές απώλειες (-5,95%) είχαν τα Ταξίδια λόγω πωλήσεων στη μετοχή της Aegean, τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (-2,14%) και οι Τηλεπικοινωνίες (-1,97%) λόγω πιέσεων στον ΟΤΕ.

Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση

Η αυριανή συνεδρίαση θα έχει τα παρεπόμενα της εισόδου της Alpha Bank στον δείκτη MSCI Global Standard αλλά και τις επιπτώσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο από την υποχώρηση των αμερικανικών αγορών και των ευρωπαϊκών αγορών λόγω του πληθωρισμού Ιουνίου στις ΗΠΑ. Αν καταφέρει να αντέξει σε πιθανό σφυροκόπημα ξένων funds πάνω στα blue chips, ο Γενικός Δείκτης θα παραμείνει σε τροχιά 870-880 μονάδων. Αν υποχωρήσει κάτω από τις πιέσεις πλέον η στήριξη διαμορφώνεται στις 850 μονάδες που μπορεί να τις δούμε μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Πάντως και μετά την σημερινή πτώση έχουν 'πριονιστεί' σημαντικά τα κέρδη του Γ.Δ από την αρχή του χρόνου.




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης