Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΑΚΙΟΕ: Αίτημα επανεξέτασης της προθεσμίας και του τρόπου υποβολής των δικαιολογητικών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές

ΑΚΙΟΕ: Αίτημα επανεξέτασης της προθεσμίας και του τρόπου υποβολής των δικαιολογητικών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Επιστολή

Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας
(Α.ΚΙ.Ο.Ε.)

Email: [email protected]

Χανιά 13/07/2021

Θέμα: Επανεξέταση της προθεσμία και του τρόπου υποβολής των δικαιολογητικών για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές.

Προς:
Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
κ. Θεοδωρο Σκυλακάκη
Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
Ανάπτυξης και Επενδύσεων
κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη

Κοινοποίηση:
Προέδρο Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος
κ. Κωνσταντίνο Κόλλια

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Σας πληροφορούμε ότι:

1) στις 16.07.2021 εκπνέει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, σύμφωνα με τις ΓΔΟΥ 608/30.6.2021 - ΦΕΚ Β΄ 2835, ΓΔΟΥ 609/30.6.2021 - ΦΕΚ Β΄ 2836, ΓΔΟΥ 610/30.6.2021 - ΦΕΚ Β΄ 2837, ΓΔΟΥ 611/30.6.2021 - ΦΕΚ Β΄ 2838, ΓΔΟΥ 612/30.6.2021 - ΦΕΚ Β΄ 2839, ΓΔΟΥ 613/30.6.2021 - ΦΕΚ Β΄ 2840, ΓΔΟΥ 614/30.6.2021 - ΦΕΚ Β΄ 2841 αποφάσεις που έχετε εκδώσει, και

2) Στις 30.07.2021 εκπνέει η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για όσες επιχειρήσεις έλαβαν Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού σύμφωνα με την απόφαση ΓΔΟΥ 468/17.5.2021-ΦΕΚ Β’ 2065.

Οι συνάδελφοι λογιστές, παρ’ όλες τις προσπάθειές τους, δεν δύναται να τηρήσουν το ανωτέρω χρονοδιάγραμμα υποβολής εξαιτίας εξωγενών παραγόντων.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα υποβολής των δικαιολογητικών δόθηκε για χρήση στις 16.06.2021, δηλαδή όταν τα αρχικά δικαιολογητικά που είχαν συγκεντρωθεί από τα Πρωτοδικεία, ήδη από τον Μάρτιο του 2021 (αλλά και προγενέστερα), είτε είχαν λήξει λόγω παρόδου ου τριμήνου εκδόσεως των, είτε καταργηθεί και αντικατασταθεί με το νέο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας.

Επιπλέον, η δημοσίευση ότι «το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας, για τα Δικαστήρια εντός ΟΣΔΔΥ-ΠΠ που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, αναζητείται αυτεπαγγέλτως, με αποστολή σχετικών στοιχείων από την ΑΑΔΕ» δημιούργησε σύγχυση στις επιχειρήσεις που πίστεψαν ότι αφορούσε την Περιφερειακή Ενότητά τους, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος συγκέντρωσης των δικαιολογητικών.

Επισημαίνεται η αυτεπάγγελτη αναζήτηση αφορά μόνο τέσσερα (4) Πρωτοδικεία της χώρας που είναι ενταγμένα στο ΟΣΔΔΥ-ΠΠ (τα Πρωτοδικεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδος). Να σημειωθεί εδώ πως αυτεπάγγελτη αναζήτηση δεν προβλέπεται στην περίπτωση της Αυξημένης Αποζημιώσεως Ειδικού Σκοπού.

Επίσης, οι δικαστικές υπηρεσίες της χώρας που είναι επιφορτισμένες να εκδίδουν το νέο πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας δεν έχουν ενιαία πολιτική απαιτούμενων δικαιολογητικών με αποτέλεσμα οι λογιστές και επιχειρήσεις να συνεχίζουν να πολεμούν το τέρας της γραφειοκρατίας παρ’ όλο τον πρόσφατο εκσυγχρονισμό των διαδικασιών.

Ακόμα, η ψηφιακή πλατφόρμα solon.gov.gr στο πρώτο στάδιο λειτουργίας της αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα και πολλές φορές δεν είναι εφικτή η υποβολή αιτήσεων με συνημμένα δικαιολογητικά που έχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, με συνέπεια πολλές αιτήσεις να κρίνονται ελλιπείς και οι επιχειρήσεις να αναγκάζονται να ξανά υποβάλλουν αιτήσεις για τον ίδιο λόγο.

Τέλος, οι δικαστικές υπηρεσίες της χώρας έχουν συγκεντρώσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό αιτήσεων με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε πότε αυτές θα διεκπεραιωθούν με κίνδυνο οι επιχειρήσεις να υποστούν τεράστια οικονομική ζημιά από την μην έγκαιρη λήψη του πιστοποιητικού, για αιτήσεις που ήδη έχουν υποβληθεί προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε να αντιμετωπίσετε όλες τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην χώρα με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις ανεξάρτητα αν έχουν έδρα στα Χανιά, στην, στην Πάτρα, στην Καρδίτσα, στην Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή, στην Ρόδο ή στην Αθήνα, και να αποφασίσετε για αυτεπάγγελτη αναζήτηση του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας για όλες τις οικονομικές οντότητες που ενισχύθηκαν βάσει του Προσωρινού Πλαισίου με την ενίσχυση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Επίσης ζητάμε η αυτεπάγγελτη αναζήτηση του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας να ισχύσει και για την ενίσχυση της Αυξημένης Αποζημιώσεως Ειδικού Σκοπού. Αν πάλι για τεχνικούς λόγους δεν είναι εφικτή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση να δοθεί άμεσα παράταση στο χρόνο υποβολής έως την 31-10-2021, με την δέσμευση να γίνονται δεκτά πιστοποιητικά ανεξαρτήτως της ημερομηνίας εκδόσεως τους (υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκδοθεί μεταγενέστερα από τον χρόνο λήψης της ενίσχυσης), από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία.



Η Συντονιστική Επιτροπή της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας
(Α.ΚΙ.Ο.Ε.)




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης