Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 874,25 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 1,72%

Στις 874,25 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 1,72%
  • Η μετοχή της Alpha Bank εκτίναξε τον Γενικό Δείκτη

του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Συνεδρίαση «ανάκαμψης και θεραπείας» θα μπορούσε να ονομαστεί η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 1,72% και να κλείνει στις 874,25 μονάδες. Μία άνοδος που περιόρισε τις εβδομαδιαίες απώλειες στο -1,4% αλλά άφησε κάποιες ελπίδες ανάκαμψης για το επόμενο διάστημα. Η έντονα ανοδική αντίδραση της μετοχής της Alpha Bank επέτρεψε την ανάκαμψη και υπόλοιπων τραπεζικών και μη χρηματοοικονομικών blue chips. Ωστόσο η ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών δεικτών από την αρχή της συνεδρίασης και εν συνεχεία η άνοδος των αμερικανικών δεικτών βοήθησαν την επέκταση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και για τις ελληνικές μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε σήμερα, την έντονη άνοδο των ξένων αγορών σε Ευρώπη και Αμερική αλλά δεν παύει να παραμένει σε μία ζώνη αυξημένης μεταβλητότητας εξαιτίας των συνθηκών. Ούτε η πανδημία σταμάτησε, ούτε τα μακροοικονομικά προβλήματα περιορίστηκαν. Απλώς κάποιοι διαχειριστές κεφαλαίων (κυρίως από το εξωτερικό) εναρμονίστηκαν με τις διεθνείς εξελίξεις και με δεδομένο ότι το discount του Γενικού Δείκτη με τους ξένους δείκτες είχε αυξηθεί έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν.

Aν δει κανείς προσεκτικά την συνεδρίαση, η εκτίναξη του Γενικού Δείκτη αποδίδεται κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank. Μια αλλαγή στη μεθοδολογία για την κατάταξη στους δείκτες του MSCI και η εκτίμηση της JP Morgan ότι η μετοχή της Alpha Bank θα ενταχθεί εν τέλει στον MSCI EM Standard, εκτίναξαν τον Γενικό Δείκτη και βέβαια την μετοχή της Alpha Bank πάνω από 10%.

Μαζί με την μετοχή της Alpha Bank ακολούθησαν και οι μετοχές της ΕΤΕ και της Πειραιώς ενώ μόνο η μετοχή της Eurobank παρέμεινε μεν πάνω από τα 0,8 ευρώ αλλά ήταν εξαιρετικά αδύναμη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 874,25 μονάδες με άνοδο 1,72% και αξία συναλλαγών στα 80 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 100 έκλεισαν ανοδικά και οι 14 πτωτικά. Ακριβώς αντίστροφα δηλαδή από την χθεσινή εικόνα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 1,76% ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (1,78%). Στους επιμέρους κλάδους, οι τραπεζικές μετοχές αυξήθηκαν κατά 3,6% (λόγω και της Alpha Bank), οι Πρώτες Ύλες (2,21%), οι Κατασκευές Υλικά (2,09%).

Εκτός από την άνοδο σε Alpha, ETE και Πειραιώς, στα μη χρηματοοικονομικά blue chips καταγράφηκε σημαντική άνοδος στην Lamda 1,25%, Jumbo (1,28%), Mυτιληναίο (1,66%), ΟΤΕ (1,07%), ΟΠΑΠ (0,48%). Καλή εικόνα και με αυξημένους όγκους είχαν και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Όπως γράφαμε παραπάνω, η σημερινή συνεδρίαση (τελευταία της εβδομάδας) απλώς γλύκανε μία αρκετά προβληματική συγκυρία για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ούτε τα μακροοικονομικά προβλήματα λύθηκαν ούτε η πανδημία σταμάτησε ούτε ο τουρισμός έχει βελτιωθεί.

Υπάρχουν κάποιες ελπίδες αφίξεων Βρετανών τουριστών αλλά εμείς δεν θα πανηγυρίζαμε με δεδομένο το υγειονομικό status που υπάρχει στη Βρετανία (βρετανική παραλλαγή του covid 19). Η άνοδος των ευρωπαϊκών αγορών άφησε ανοικτή μία χαραμάδα αισιοδοξίας για την επόμενη συγκυρία.
Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης