Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΑΚΙΟΕ: Επιστολή σχετικά με την μετατροπή της ΠΟΦΕΕ σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου

ΑΚΙΟΕ: Επιστολή σχετικά με την μετατροπή της ΠΟΦΕΕ σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Επιστολή


Της
Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας
(Α.ΚΙ.Ο.Ε.)

Προς
Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Χανιά 09/07/2021

Θέμα: Διευκρινιστικές παρατηρήσεις στην Κοινοβουλευτική Αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χάρη Μαμουλάκη

Στην Κοινοβουλευτική Αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκη, φαίνεται πως ο κ. βουλευτής υιοθετεί πλήρως τα αναγραφόμενα στο από 15-07-2017 δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΠΟΦΕΕ.

Στο δελτίο τύπου αυτό διατυπώνεται το αίτημα της ΠΟΦΕΕ για την μετατροπή της σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Ωστόσο στην ανακοίνωση αυτή υπάρχουν ανακρίβειες (τις οποίες μάλλον υιοθετεί και ο κ. βουλευτής), αλλά και ασάφειες, καθώς και σκόπιμες παραλήψεις. Όλα αυτά όμως τελικά έχουν ένα και μόνο στόχο. Την άνευ λόγου πριμοδότηση ενός νομικού προσώπου με δημόσια εξουσία και την παρεπόμενη υπονόμευση της υποστάσεως των υφιστάμενων θεσμών.

Συγκεκριμένα

1. Η ΠΟΦΕΕ και οι Σύλλογοι μέλη της, δεν έχουν ως μέλη όλους τους λογιστές και φοροτεχνικούς που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα. Δηλαδή δεν πρόκειται για ένα συνδικαλιστικό φορέα που καλύπτει καθολικά τον επαγγελματικό κλάδο των λογιστών και φοροτεχνικών.

2. Δεν εξηγείται ο λόγος για τον οποίο επιδιώκεται η αλλαγή στο νομικό στάτους της ΠΟΦΕΕ.

Ειδικότερα επί αυτού

- Αν στόχος είναι η συνδικαλιστική κάλυψη των λογιστών φοροτεχνικών αυτή μπορεί να επιτευχθεί και με την υπάρχουσα νομική μορφή της ΠΟΦΕΕ. Αυτό που θα πρέπει να κάνει η ίδια είναι να προσπαθήσει να εγγράψει ως μέλη της όλους τους πρωτοβάθμιους συλλόγους λογιστών , ενώ οι σύλλογοι-μέλη της αντίστοιχα να επιδιώξουν την εγγραφή όλων των λογιστών-φοροτεχνικών. Δηλαδή δεν υφίσταται κανένας λόγος να εκχωρηθεί δημόσια εξουσία σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή να δοθεί κάποιο είδος bonus σε μια οργάνωση μέσω της μετατροπής του νομικού καθεστώτος της και την ένταξη στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

- Αν στόχος είναι να αποκτήσει η ΠΟΦΕΕ κυρίαρχο ρυθμιστικό ρόλο στην άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού, ο ρόλος αυτός έχει ανατεθεί από την πολιτεία στο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ. Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας τη συμβολή του ΟΕΕ στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας μας, του ανέθεσε με το Ν. 2515/1997 και με το κατ’ εξουσιοδότηση του Νόμου αυτού εκδοθέν ΠΔ 340/1998 την οργάνωση του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού και την χορήγηση των αντίστοιχων επαγγελματικών ταυτοτήτων. Συνεπώς το αίτημα αυτό συνιστά ευθεία υπονόμευση των υφιστάμενων θεσμών. Να σημειωθεί εδώ πως η ΠΟΦΕΕ συμμετέχει στα όργανα του ΟΕΕ και επομένως μέσα από αυτά μπορεί να επιδιώξει την διόρθωση των όποιων ατελειών νομίζει πως πρέπει να διορθωθούν.



H Συντονιστική Επιτροπή της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας
(Α.ΚΙ.Ο.Ε.)



Υ.Γ.
Αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκη

Στη Βουλή φέρνει ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), να μετατραπεί ο φορέας σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με Αναφορά που κατάθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. η πρωτοβουλία της μετατροπής σε Ν.Π.Δ.Δ. επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε για λόγους προστασίας του Δημοσίου συμφέροντος, της ανεξαρτησίας των Λογιστών Φοροτεχνικών και της σωστής λειτουργίας του Επαγγέλματος - Λειτουργήματος του Λογιστή Φοροτεχνικού. Κι αυτό επειδή από τα γραφεία των μελών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. εξυπηρετείται πλέον με την «ηλεκτρονικοποίηση» των διαδικασιών η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας σε θέματα φορολογικών, ασφαλιστικών, εργατικών υποχρεώσεων και γενικά όλων των εργασιών που μπορούν να μετακινηθούν στις πλάτες του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, οι ευθύνες που βαρύνουν τα μέλη μέσα από ένα διάσπαρτο, πολύπλοκο και δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο είναι τεράστιες.

Αναφέρεται επίσης ότι το επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτεχνικού είναι «ανοικτό» εδώ και χρόνια, δεν δημιουργούνται θέματα ανταγωνισμού, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης του Νομικού Προσώπου με επιβάρυνση του προϋπολογισμού, καθόσον οι αμοιβές που καταβάλλουν ήδη οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί στους Συλλόγους ανά νομό, μπορούν να καλύψουν την εύρυθμη λειτουργία αυτών.




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης