Διαρροή καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού

Οικονομικές Ειδήσεις

21 Ιανουάριος 2010
Τάσεις... φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό έχουν αρχίσει και καταγράφονται στην εγχώρια αγορά καταθέσεων, η οποία έπειτα από αρκετούς μήνες σημαντικών ρυθμών ανάπτυξης, λόγω και των πιο ελκυστικών στην ευρωζώνη επιτοκίων που προσέφεραν οι ελληνικές τράπεζες στους λογαριασμούς προθεσμίας, έχει προσγειωθεί απότομα. Το σύνολο της ρευστότητας που διατηρούν στα πιστωτικά ιδρύματα επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανήλθε τον περασμένο Νοέμβριο σε 193,3 δισ. Taxheaven.gr

Διαρροή καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού

Τάσεις... φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό έχουν αρχίσει και καταγράφονται στην εγχώρια αγορά καταθέσεων, η οποία έπειτα από αρκετούς μήνες σημαντικών ρυθμών ανάπτυξης, λόγω και των πιο ελκυστικών στην ευρωζώνη επιτοκίων που προσέφεραν οι ελληνικές τράπεζες στους λογαριασμούς προθεσμίας, έχει προσγειωθεί απότομα. Το σύνολο της ρευστότητας που διατηρούν στα πιστωτικά ιδρύματα επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανήλθε τον περασμένο Νοέμβριο σε 193,3 δισ.

ευρώ, υποχωρώντας κατά περίπου 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησής τους να πέφτει στο 6,6% από 11,3% στο τέλος του γ΄ τριμήνου και 19% ένα χρόνο νωρίτερα.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές για την ελληνική οικονομία και τους αυξημένους φόβους χρεοκοπίας της, η οποία έχει οδηγήσει εκτός χώρας κεφάλαια που διατηρούσαν μεγάλα χαρτοφυλάκια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων «έτρεξαν» τον περασμένο Νοέμβριο με 1,7% όταν τον Σεπτέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν σε 13% και στις αρχές του 2009 σε 45%. Σημειώνεται πάντως ότι ρόλο για αυτή την υποχώρηση έχει παίξει και η ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων της κατηγορίας, τα οποία πλέον βρίσκονται στο ιστορικό χαμηλό του 2% από επίπεδα πάνω από 5% ένα χρόνο πριν. Από την άλλη, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώθηκε νέα πτώση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης τον Νοέμβριο, ο οποίος έφθασε στο 4,2% από 4,4% τον Οκτώβριο του 2009 και 15,9% τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Το σύνολο της χρηματοδότησης των ελληνικών νοικοκυριών ανήλθε στο τέλος Νοεμβρίου σε 251,89 δισ. ευρώ, με την καθαρή ροή δανείων προς την αγορά να ανέρχεται σε μηνιαία βάση σε 703 εκατ. ευρώ. Επιβράδυνση παρατηρήθηκε στην πιστωτική επέκταση τόσο προς τις εγχώριες επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικο κυριά. Αναλυτικότερα, η χρηματοδότηση προς τις εγχώριες επιχειρήσεις παρουσίασε θετική καθαρή ροή 302 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 5,2% από 5,4% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2008: 18,7%).

Στον αντίποδα, η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά ανήλθε τον Νοέμβριο σε 401 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 3,1% έναντι 3,3% τον Οκτώβριο του 2009 (Δεκέμβριος 2008: 12,8%). Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 270 εκατ. ευρώ, ενώ o δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους παρουσίασε μικρή επιβράδυνση (Νοέμβριος 2009: 3,7%, Οκτώβριος 2009:

4,0%, Δεκέμβριος 2008: 11,5%). Τα καταναλωτικά δάνεια σημείωσαν καθαρή θετική ροή 99 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπά τους να ενισχύονται σε ετήσια βάση κατά 2,1% έναντι 2,4% τον Οκτώβριο του 2009 (Δεκέμβριος 2008: 16,0%).

Πηγή Το Βήμα