Αποτελέσματα live αναζήτησης

Όχι σε νέους φόρους και αύξηση του ΦΠΑ.

21 Ιανουάριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Αρνητικός στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ και επιβολής νέων φόρων εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Την ίδια στιγμή, πάνω από τις 300 μονάδες έφτασε στη διάρκεια της σημερινής διαπραγμάτευσης το spread των ομολόγων, ενώ ο Γενικός Δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο υποχώρησε 3,39%.
Όχι σε νέους φόρους και αύξηση του ΦΠΑ.

Αρνητικός στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ και επιβολής νέων φόρων εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Την ίδια στιγμή, πάνω από τις 300 μονάδες έφτασε στη διάρκεια της σημερινής διαπραγμάτευσης το spread των ομολόγων, ενώ ο Γενικός Δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο υποχώρησε 3,39%.

«Δεν υπάρχει πρόθεση αύξησης του ΦΠΑ. Προετοιμαζόμαστε για ό,τι χρειαστεί. Στο “ό,τι χρειαστεί” δεν περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ, νέοι φόροι», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες συναντήσεις του στο πλαίσιο των Eurogroup και Ecofin, δήλως πως «το κλίμα μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών είναι ιδιαίτερα βαρύ όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας» και ότι «αυτό συνεπάγεται κόστος για εμάς, μέσω της διεύρυνσης των spreads στις διεθνείς αγορές. Το ζήτημα των στατιστικών στοιχείων είναι, κατά τη γνώμη μου, το ίδιο σοβαρό με το ζήτημα του ελλείμματος».

Προσέθεσε πάντως ότι «η αίσθηση που υπάρχει μετά το Ecofin και το Eurogroup είναι ότι γυρνάμε το κλίμα. Για την Ελλάδα, αρχίζει να εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη. Υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει δημοσιονομικούς κανόνες έως τα τέλη του έτους. Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες της Ευρώπης... που δεν έχουν θεσμοθετήσει ακόμα δημοσιονομικούς κανόνες».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το ελληνικό κράτος, τονίζοντας ότι ήδη, συστήθηκε μια ανεξάρτητη επιτροπή - σε αυτήν μετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ, της ΓΣΕΕ και του ΚΕΠΕ- που εκπόνησε ένα πόρισμα το οποίο θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης λαϊκού ομολόγου φέτος. Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σκέφτεται την έκδοση τέτοιου ομολόγου, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε: «Τα εξετάζουμε όλα, όμως η έκδοση λαϊκού ομολόγου δεν είναι η μόνη λύση. Δεν έχουμε πάρει καμιά απόφαση».

Πιέσεις από τις αγορές

Την ίδια στιγμή πάντως, σε νέο κλοιό πιέσεων βρέθηκαν σήμερα τόσο τα ελληνικά ομόλογα όσο και το χρηματιστήριο. Το spread μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πάνω από τις 300 μονάδες βάσεις, καταγράφοντας υψηλό μηνών, ενώ ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε με απώλειες 3,39% στις 2.030,28 μονάδες.

Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης