Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας - Ενέργειες λήψης - Χρόνος ανάρτησης

5 Ιούλιου 2021
Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας - Ενέργειες λήψης - Χρόνος ανάρτησης

Επιμέλεια:
Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)
Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ.  & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας


Όλες οι επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανόμενων και των αγροτών του κανονικού καθεστώτος), οι οποίες έχουν λάβει τουλάχιστον μία από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, υποχρεούνται να υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ www.aade.gr/mybusinesssupport μεταξύ άλλων, το ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας.

Με τη δημοσίευση επτά (7) νέων ΚΥΑ (ΓΔΟΥ 608-624/30.06.21) η καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης παρατάθηκε για τις 16.07.21. ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η δυνατότητα άντλησης του ενιαίου πιστοποιητικού δικαστικής φερεγγυότητας, μέσω του gov.gr (δείτε σχετική είδηση του κόμβου: Δικαιολογητικά επιστρεπτέων προκαταβολών - Αυτεπαγγέλτως αναζητείται το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας για τα πρωτοδικεία που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα - Όλες οι τροποποιήσεις στις αποφάσεις)

Η ανακοίνωση αυτή όμως δημιούργησε σύγχυση καθώς, το εν λόγω πιστοποιητικό μπορεί να ληφθεί αυτόματα μόνο από 4 Πρωτοδικεία της χώρας τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα solon.gov.gr (Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Ευβοίας).


Για όλα τα υπόλοιπα, η διαδικασία είναι ίδια:


→ Υποβολή της αίτησης με φυσική παρουσία στο αρμόδιο Πρωτοδικείο, ή

→ Υποβολή της αίτησης με email στο αρμόδιο Πρωτοδικείο (για το Πρωτοδικείο Καρδίτσας το email είναι: [email protected]), υποθέτω χωρίς να είμαι βέβαιος, ότι κάπως αντίστοιχα θα είναι διαμορφωμένο το email και στα υπόλοιπα Πρωτοδικεία, ή

→ Υποβολή της αίτησης μέσω του gov.gr (Δικαιοσύνη / Δικαστήρια / Ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας / Είσοδος για τα λοιπά Πρωτοδικεία / Είσοδος στην Υπηρεσία https://app.moj.gov.gr/pnet/plogin).

Πόσο άμεση θα είναι η απάντηση, τόσο ηλεκτρονικά, όσο και με φυσική παρουσία, εξαρτάται από το κάθε Πρωτοδικείο και τις δυνατότητες που αυτό διαθέτει σε προσωπικό, ηλεκτρονικά μέσα κ.λπ.

Συνεπώς η 16η Ιουλίου είναι αυτονόητο ότι δεν φτάνει ούτε για ζήτω. Η παράταση είναι επιβεβλημένη και θεωρείται δεδομένη γιατί η μη ανάρτηση του εν λόγω πιστοποιητικού θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις που έχουν λάβει μία τουλάχιστον εκ επιστρεπτέων προκαταβολών.

Περιμένοντας την απόφαση για την παράταση θεωρώ ότι, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί, θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναρτήσουν τα πιστοποιητικά μέχρι και λίγο πριν την έναρξη καταβολής του ποσού που θα επιστρέψουν (τέλος Οκτωβρίου ή τέλος Νοεμβρίου μικρή διαφορά έχει).

Είμαι βέβαιος όμως ότι ο Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής του Υπ.Οικ. κ. Τριαντόπουλος γνωρίζει την αδυναμία των Πρωτοδικείων να ανταπεξέλθουν στον όγκο των αιτήσεων που υποβάλλονται καθημερινά και θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις, όπως άλλωστε το έπραξε τόσο καιρό τώρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης