Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ψηφίστηκε το ν/σ για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές .

19 Ιανουάριος 2010
  • Ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του αφορολογήτου ορίου για την γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά ακινήτων σε περίπτωση αύξησης των αντικειμενικών αξιών, άφησε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάστηκε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής.
Ψηφίστηκε το ν/σ για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές .

Ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του αφορολογήτου ορίου για την γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά ακινήτων σε περίπτωση αύξησης των αντικειμενικών αξιών, άφησε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάστηκε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το αφορολόγητο από τον γονέα προς το παιδί αυξάνεται από τις 95.000 στα 150.000 ευρώ με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, ενώ επανέρχεται το καθεστώς των προοδευτικών φορολογικών συντελεστών από 1%-10%, αντί του ενιαίου 1% που ίσχυε ως τώρα. Ο υφυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη νομοθεσία που λειτούργησε υπέρ των εχόντων και κατεχόντων, αφού φορολογούσε με το ίδιο ποσοστό ένα ακίνητο στην Ηρώδου Αττικού με ένα στο Κερατσίνι.

Ταυτόχρονα δικαιολόγησε τη σπουδή κατάθεσης του νομοσχεδίου στο γεγονός ότι κατά τον μήνα Δεκέμβριο παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση των πράξεων μεταβιβάσεων σε «ακριβές» ΔΟΥ -Κηφισιάς, Ψυχικού, Μυκόνου- σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευθούν έχοντες και κατέχοντες το «απαράδεκτο καθεστώς της προηγούμενης κυβέρνησης που αποστέρησε τεράστια έσοδα από τα δημόσια ταμεία».

Από την πλευρά της ΝΔ ο εισηγητής Θεόδωρος Καράογλου έκανε λόγο για «έλλειψη σχεδίου και αποφασιστικότητας, ερασιτεχνισμό και παλινωδίες της νέας κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι με τα μέτρα αποσκοπεί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τώρα έσοδα, «αντί τη λήψη μόνιμων μέτρων μείωσης της κρατικής σπατάλης που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού». Ταυτόχρονα, όπως και από όλα τα κόμματα συνομολογήθηκε οι όποιες ελαφρύνσεις από το νομοσχέδιο για τα χαμηλά εισοδήματα θα εξανεμιστούν από τυχόν αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Αυτοί που το υποστηρίζουν δεν γνωρίζουν ότι αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, εξετάζεται κάθε φορά και η αύξηση του αφορολογήτου; απάντησε ο κ. Σαχινίδης.

Ο αγορητής του ΚΚΕ Νικόλαος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το κόμμα του χαρακτήρισε και την ισχύουσα ρύθμιση ως σκάνδαλο, «αφού οδηγεί στη φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου». Ταυτόχρονα συμπλήρωσε ότι φορολογείται με πολύ χαμηλό ποσοστό η μεταβίβαση μετοχών και ομολόγων, ενώ υπάρχει ουσιαστικό αφορολόγητο στη μεταβίβαση επιχειρήσεων. Το ίδιο επισήμανε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ (που μίλησε για σπασμωδικότητα και προχειρότητα του νομοσχεδίου), αλλά και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης που υπογράμμισε ότι οι μεταβιβάσεις μέσω χρηματιστηρίου, αλλά και εταιρίες ακινήτων φορολογούνται μόνον με 0,6%.

Ο αγορητής του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης εξέφρασε επιφυλάξεις μιλώντας πάντως για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, λόγω της αναδρομικής ισχύος που έχουν οι διατάξεις του.

Ο υφυπουργός κ. Σαχινίδης έσπευσε να απαντήσει ότι στο πλαίσιο του διεξαγόμενου διαλόγου για τις ευρύτερες αλλαγές στο φορολογικό, μελετάται το όλο θέμα για τις εταιρίες ακινήτων και τη φορολόγηση μετοχών και τίτλων. Ο υφυπουργός συμπλήρωσε ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να πάψει το φαινόμενο οι γονικές παροχές των φτωχών να χρηματοδοτούν τις γονικές παροχές των πλουσίων.

Οι φορείς

Αντίθετοι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ήσαν οι εκπρόσωποι φορέων που κλήθηκαν ενώπιον της επιτροπής για να εκφέρουν τις απόψεις τους. Ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων είπε ότι το μεγάλο αγκάθι στο νομοθέτημα είναι ο συνυπολογισμός και των παλαιών γονικών παροχών που έχουν γίνει από το 1990 για το ύψος του αφορολόγητου, ενώ θα έπρεπε να ανατρέξει στο τέλος του 2007, όταν άρχισε το νέο καθεστώς φορολόγησης με ενιαίο συντελεστή 1%. Έκρινε ότι δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως η ακίνητη περιουσία, η φορολόγηση των εταιρικών μεριδίων και των μετοχών και άλλων μέσων αποθησαύρισης πλούτου.

Τόσο ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων τσιγάρων Ηλίας Χατζηβασίλογλου, όσο και ο εκπρόσωπος των περιπτερούχων Γιάννης Πλακόπουλος έκαναν λόγο για κάθετη μείωση των ποσοστών κέρδους τους από την πώληση τσιγάρων, κάθε φορά που αυξάνονται οι φόροι, αφού αυτομάτων μειώνονται οι εργοστασιακές τιμές και πρότειναν το κέρδος τους να συνδεθεί με την τιμή λιανικής.

Τέλος, ο πρόεδρος των επιχειρήσεων αλκοολούχων ποτών Ισίδωρος Ρεβάχ είπε ότι κάθε φορά που αυξάνεται ο φόρος στα αλκοολούχα, μειώνεται ισόποσα η κατανάλωση ποτών. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην επιτροπή μόνον από το ΠΑΣΟΚ.

www.kathimerini.grΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης