Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αγωνιστική Συσπείρωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής: Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα την Τρίτη 15/6 και ώρα 11.00 στο ΥΠΟΙΚ

Αγωνιστική Συσπείρωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής: Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα την Τρίτη 15/6 και ώρα 11.00 στο ΥΠΟΙΚ
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την Ολομέλεια των Προέδρων των 49 Ενώσεων μελών της ΠΟΦΕΕ η διοίκηση της ΠΟΦΕΕ καταδέχτηκε επιτέλους να ψελλίσει αποσπασματικά κάποιες αλήθειες, με αιτήματα που εκφράζει καιρό τώρα η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου. Και πάλι όμως η «διάχυτη αγανάκτηση των λογιστών», όπως αναφέρεται στο κείμενο, τελικά συνθλίβεται στο «πρέπει επιτέλους η πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των λογιστών». Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας δηλαδή συνάγεται ότι ήθελαν να σταθούν στο πλευρό μας και δεν μπόρεσαν;

Σε συνθήκες πανδημίας, έχοντας κλειστό το δημόσιο έχουν φορτωθεί τα πάντα στους λογιστές. Παραμένουν φυσικά αμετάβλητες όλες οι δηλωτικές υποχρεώσεις ενώ ξεφυτρώνουν δεξιά και αριστερά πλατφόρμες με προθεσμίες ύποπτα ασφυκτικές: δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού , επιστρεπτέα & μη επιστρεπτέα προκαταβολή, υποχρέωση ενημέρωσης βιβλίων σε χρόνους άλλων των ΕΛΠ , έντυπα μετακίνησης επιτηδευματιών με ημερομηνίες λήξης παστεριωμένου γάλακτος, δηλώσεις τηλεργασίας, μισθωτήρια covid19, υποχρέωση υποβολής Ε3 μέσα σε 5-10 εργάσιμες ημέρες και μια χιονοστιβάδα καθυστερημένων προχειροφτιαγμένων ασαφών εγκυκλίων τις οποίες μασώντας φύλλα δάφνης καλούμαστε καθημερινά να σταχυολογήσουμε - ερμηνεύσουμε - αφομοιώσουμε και επικοινωνήσουμε στους πελάτες μας. Και το περίφημο mydata που έρχεται να ολοκληρώσει τον εγκλεισμό μας μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών. Κι ενώ έχουμε πάρει στην πλάτη μας όλον τον Δημόσιο τομέα είναι αστείο να επαιτούμε και όχι να απαιτούμε επιδότηση του κλάδου κατά 100%. Τελευταίο «φτύσιμο» το ΕΣΠΑ για την υλικοτεχνική υποδομή των δικηγόρων αλλά όχι των λογιστών την στιγμή που η ψηφιοποίηση του κράτους γίνεται στις δικές μας πλάτες.

Όταν κάποιος αναφέρεται στο «Γολγοθά» και στα προβλήματα του λογιστή, θα πρέπει να αναφερθεί και στην πολιτική που τα έχει δημιουργήσει. Δεν είναι δα και καιρικά φαινόμενα! Γιατί αν αναφέρεσαι στα προβλήματα και ταυτόχρονα θεωρείς συμμάχους σου αυτούς που τα δημιουργούν, κάτι δεν πάει καλά. Οι λογιστές, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούν να έχουν απλά «παράπονα» από τις κυβερνήσεις. Χρειάζεται να αμφισβητήσουν τα κυβερνητικά μέτρα που αλλάζουν συνολικά το τοπίο, διαμορφώνουν προϋποθέσεις έντασης του ανταγωνισμού, που αντικειμενικά οδηγούν την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων λογιστών εκτός κλάδου. Άλλωστε όλα τα παραπάνω δεν είναι αποσπασματικά αλλά μια πολιτική επιλογή που δεν έρχεται σαν ανάγκη προκειμένου να εκσυγχρονίσει το επάγγελμα αλλά για να λύσει ένα οξυμένο για το σύστημα πρόβλημα , αυτό της ύπαρξης πληθώρας μικρομεσαίων λογιστικών γραφείων Το τοπίο που διαμορφώνουν βήμα-βήμα τα τελευταία χρόνια, απαιτεί τη χρήση κεφαλαίων και μισθωτής εργασίας, που η πλειονότητα των συναδέλφων δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε. Το κράτος ανοίγει δουλειές , αλλά όχι για εμάς.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα συνεδρίασε στις 9/6 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. , της μεγαλύτερης από τις Ενώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο των φοροτεχνικών ελευθέρων επαγγελματιών που συμμετέχουν στην Π.Ο.Φ.Ε.Ε. Εκεί οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Φοροτεχνών Ελευθέρων Επαγγελματιών κατέθεσαν πρόταση προς ψήφιση για κινητοποίηση των συναδέλφων του λεκανοπεδίου άμεσα την επόμενη εβδομάδα , παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών και αντίδραση με όποιο πρόσφορο τρόπο κρίνουν οι συνάδελφοι. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΦΕΕΑ το απέρριψε. Όπως απορρίφθηκαν στις 14/01/2021 οι προς ψήφιση τότε διεκδικήσεις για αναστολή των MyData κι επιδότηση της υλικοτεχνικής μας υποδομής με ψήφους 5-4 ως « υποκινούμενες κομματικές θέσεις και ότι τα MYDATA αφορούν τις επιχειρήσεις και όχι τους λογιστές»

Δεν περιμέναμε τίποτε περισσότερο από τις συνδικαλιστικές μας ηγεσίες , ΕΦΕΕΑ στην Αθήνα και ΠΟΦΕΕ πανελλαδικά. Έτσι ήταν πάντα. Είναι απαραίτητο να αμφισβητηθεί ο επικίνδυνος ρόλος της ηγετικής ομάδας. Δεν μπορούν πλέον να εκπροσωπούν αυτοί τους σκληρά εργαζόμενους λογιστές. Κρυμμένοι πίσω από το ότι δεν μαθαίνουν οι συνάδελφοι τι γίνεται στα ΔΣ έχουν αποθρασυνθεί. Γι αυτό άλλωστε στο τελευταίο καταστατικό συνέδριο καταψήφισαν και πολέμησαν με κάθε τρόπο την απλή αναλογική και επέβαλαν το ενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα με σημαδεμένες «πεντάδες» με αποτέλεσμα να επικρατεί ομερτά στο ΔΣ.

Η λύση είναι στα δικά μας χέρια, στην απόφασή μας να μπούμε μαζικά σε δράση, να αλλάξουν οι συσχετισμοί στα συνδικαλιστικά όργανα, να συντονίσουμε τα βήματά μας με άλλους κλάδους αυτοαπασχολούμενων, να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα του κλάδου όπως αυτά έχουν εκφραστεί κατά διαστήματα από ορισμένες Ενώσεις και από Γενικές Συνελεύσεις . Δεν αρκεί το ξέσπασμα στο πληκτρολόγιο , ζητούμενο είναι η αλληλεπίδραση μέσα από συλλογικές διαδικασίες και η ενημέρωσή μας για τα κοινά. Για παράδειγμα δεν μπορεί με αυταπάτες να προβάλλεται ως ¨σωσίβιο¨ ο υποχρεωτικός τιμοκατάλογος αμοιβών την στιγμή που στην ελεύθερη αγορά αυτό απαγορεύεται, γι΄ αυτό τον λόγο η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβάλλει πρόστιμα και διοικήσεις σωματείων σέρνονται σε δικαστήρια.

Οι λογιστές ελεύθεροι επαγγελματίες λοιπόν σήμερα δηλώνουμε σε κάθε τόνο πως η υπομονή μας εξαντλήθηκε.

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα την Τρίτη 15/6 και ώρα 11.00 στο Υπουργείο Οικονομικών. Καλούμε επίσης όλους τους συναδέλφους πανελλαδικά να πρωτοστατήσουν σε αντίστοιχες δράσεις στις κατά τόπους υπηρεσίες. Να πάρουν οι Ενώσεις αποφάσεις. Να απαιτήσουμε από την ΠΟΦΕΕ άμεσα συνέλευση των αντιπροσώπων και όχι απλά αυτήν την άτυπη ολομέλεια των προέδρων , με όποιο τρόπο επιτρέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πραγματώνοντας το συλλογικό κι απαιτώντας να τερματιστεί αυτό το χάλι που βιώνουμε καθημερινά στα γραφεία μας , διεκπεραιωτές κατά πως προστάζουν πολιτικάντηδες που καταφέραμε να μας θεωρούν ως κλάδο δεδομένους.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

- Άμεσα να ανακοινωθεί καταληκτική ημερομηνία ΟΛΩΝ των δηλώσεων τουλάχιστον μετά την 30/9, συμπεριλαμβανόμενης και της αίτησης επιδότησης παγίων δαπανών.

- Καμία καταληκτική ημερομηνία τον Αύγουστο, να κατοχυρωθεί ως μήνας αδείας των λογιστών.

- Παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων που οι λογιστές τους ασθενούν. Συνάδελφοί μας με σοβαρά προβλήματα υγείας, αντί να αναρρώνουν τρέχουν στα γραφεία για να μη χάσουν προθεσμίες της ΑΑΔΕ και του ΕΡΓΑΝΗ, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

- Να ανακοινωθεί άμεσα παράταση της εφαρμογής των mydata. Απλοποίηση της διαδικασίας για τις μικρές επιχειρήσεις και διαβίβαση πλήρως εναρμονισμένη με τις προθεσμίες ενημέρωσης που προβλέπονται από τα ΕΛΠ.

- Δωρεάν εκπαίδευση για την εφαρμογή των ΜΥ DATA από το υπουργείο για όλους τους λογιστές. Δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης (help desk) για την πλατφόρμα από το υπουργείο.

- Επιδότηση των λογιστών και των μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να ανταποκριθούν στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και το στήσιμο της εφαρμογής.

- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.

- Καμία παρέμβαση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος.





Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης