Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σχέδιο επιβολής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες

11 Ιανουάριος 2010
  • Σχέδιο επιβολής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Κομισιόν και την ΕΚΤ για να λάβει μόνιμα μέτρα ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων.
Σχέδιο επιβολής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Κομισιόν και την ΕΚΤ για να λάβει μόνιμα μέτρα ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων.

Η πρόταση, όπως παραδέχθηκε χθες, με δηλώσεις της, η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Λούκα Κατσέλη έχει πέσει στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χθες ότι «είναι δύσκολο να υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση» αφού αυτομάτως θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα πλήξει τους οικονομικά ασθενέστερους. Η επιβολή ενιαίου συντελεστή 15% σημαίνει:

1. Αύξηση κατά 67% του ΦΠΑ (από 9% σε 15%) στα τρόφιμα (κρέατα, γάλα, φρούτα, αναψυκτικά, εμφιαλωμένο νερό, ζυμαρικά , γαλακτοκομικά κ.ά.), τον ηλεκτρισμό, την ύδρευση, τα εισιτήρια μεταφορικών μέσων, τα φάρμακα, τα εστιατόρια, τα καφενεία, τα ζαχαροπλαστεία. Μόνο με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες - από το 9% στο 15% - οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 5,5%.

2. Μείωση κατά 21% του ΦΠΑ (από 19% σε 15%) σε ρούχα , έπιπλα , καύσιμα, αυτοκίνητα, ακίνητα, τσιγάρα , αλκοολούχα ποτά κ.ά.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως στο τραπέζι του διαλόγου έχουν υποβληθεί πολλές προτάσεις και όσον αφορά τις αλλαγές στο ΦΠΑ το μόνο που θεωρείται δεδομένο είναι η επιβολή ΦΠΑ παντού, δηλαδή σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, παιχνίδια του ΟΠΑΠ, λαχεία κ.λπ.

Πηγή ΗμερησίαΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης