Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Δώστε άμεσα λύση στο πρόβλημα

11 Ιούνιου 2021 Σχόλια
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Δώστε άμεσα λύση στο πρόβλημα
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός



Τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο. Υπάρχουν πολλές ασάφειες, οι οδηγίες και οι εγκύκλιοι δημοσιεύονται λίγο πριν το άνοιγμα της εφαρμογής και όταν τελικά ανοίξει η εφαρμογή, για αρκετό χρονικό διάστημα δεν μπορούν να υποβληθούν ορθά οι δηλώσεις λόγω ελλείψεων στα στοιχεία που αναρτώνται. Παράλληλα, δε λείπουν κι άλλες δυσλειτουργίες, οπότε ουσιαστικά το άνοιγμα της εφαρμογής δε σηματοδοτεί και την ουσιαστική έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται επικίνδυνα το ήδη ασφυκτικό χρονικό περιθώριο. Αξίζει να σημειωθεί πως, στις 7.6.2021, δηλαδή έντεκα ημέρες μετά το «άνοιγμα» της πλατφόρμας από την Α.Α.Δ.Ε., δόθηκαν διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση κωδικών του εντύπου Ε1! Μάλιστα, δύο περιπτώσεις του «καταρράκτη» στους κωδ. 781-782 από χθες είναι ανενεργοί, αφού μάλλον θα προσυμπληρωθούν από την Α.Α.Δ.Ε.

Βέβαια, κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες θα ισχυρίζονται πως το σύστημα άνοιξε στις 27.5.2021 και πως υπήρχε —γι αυτούς— χρόνος, αποσιωπώντας όμως ότι η υποβολή των δηλώσεων τις πρώτες ημέρες ενέχει πολύ μεγάλο κίνδυνο να υποβληθούν λανθασμένα λόγω των ελλείψεων που προαναφέρθηκαν ή ακόμα να μη μπορούν καν να υποβληθούν.

Πέραν αυτών όμως, εν μέσω των τραγικών συνεπειών της πανδημίας, τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο (έφυγαν απ΄τη ζωή χιλιάδες συνάνθρωποί μας), όσο και σε οικονομικό επίπεδο, εν μέσω αυτής της κατάστασης και των τόσων αλλαγών που επηρεάζουν τη φορολογική μας δήλωση, το γεγονός πως η ηγεσία του υπ. Οικονομικών αποφάσισε πως πρέπει να έχουμε το ίδιο χρονικό περιθώριο υποβολής των δηλώσεων όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, προκαλεί θυμό και αγανάκτηση σε όλους εμάς του φοροτεχνικούς. Να θυμίσω πως η ισχύουσα καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής είναι η 27η Αυγούστου 2021 (σ.σ. για τα νομικά πρόσωπα δεν έχει ανοίξει ακόμη η εφαρμογή μέχρι και σήμερα!).

Μία λύση υπάρχει κατά τη γνώμη μου για να μη διαιωνίζεται αυτή η τραγελαφική κατάσταση με τη θέσπιση μη εφαρμόσιμων προθεσμιών υποβολής και των ολιγοήμερων παρατάσεων που μοιάζουν με το μαρτύριο της σταγόνας. Επιβάλλεται, με νομοθετική ρύθμιση, ένα σαφές χρονικό περιθώριο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων π.χ. από 1.5 έως 30.9. Σε κάθε περίπτωση που το σύστημα υποβολής των φορολογικών ανοίγει μετά την 1η Μαίου, τότε θα παρατείνεται αυτομάτως και η καταληκτική ημερομηνία για τόσες ημέρες όσες και η καθυστέρηση της έναρξης. Βέβαια, εκτός αυτών, προαπαιτούμενο θα είναι να έχουν εκδοθεί έως την 1η Μαίου όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που αφορούν στην ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων1.

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχουν ίσοι κανόνες για όλους. Η χρονοτριβή εκ μέρους του υπουργείου θα μετουσιώνεται αυτομάτως σε εκ του νόμου παράταση προθεσμίας. Δηλαδή, αν καθυστερεί το υπουργείο Οικονομικών θα μετατίθεται αναλόγως η καταληκτική ημερομηνία, ενώ οι πολίτες και εμείς οι επαγγελματίες θα κάνουμε έναν προγραμματισμό στις εργασίες μας που δε θα ανατρέπεται ανά πάσα στιγμή, ενώ δε θα λειτουργούμε με το άγχος των ασφυκτικών προθεσμιών, ούτε θα ζητούμε παρατάσεις που ουσιαστικά πάντοτε αφορούν στις ολιγωρίες των άλλων. Σαφή χρονικά περιθώρια λοιπόν που θα τηρούνται από όλους.

Μέχρι τη ψήφιση της ανωτέρω διάταξης, ο υπ. Οικονομικών πρέπει άμεσα να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων του φορολογικού έτους 2020 έως 30.9.2021. Αλλιώς τα ευτράπελα θα συνεχίζονται και καθώς περνάει ο καιρός δε θα είναι και πραγματικά εφικτό να υποβληθούν τόσα εκατομμύρια δηλώσεις έως 27.8.2021 (σ.σ. ήδη στενεύουν τα περιθώρια).

Κλείνοντας να σημειώσω πως όταν σε αντιμετωπίζουν δίχως ίχνος σεβασμού πρέπει να περάσεις στην αντεπίθεση. Όχι με επιστολές διαμαρτυρίας και άρθρα σαν το σημερινό, αλλά με ενέργειες τέτοιες που θα νιώσουν την ανάσα και τη δύναμή σου. Στη φαρέτρα του λογιστή υπάρχει κι ένα βέλος που ονομάζεται υπεύθυνη δήλωση λογιστή-φοροτεχνικού και κατά τη γνώμη μου δεν έχει χρησιμοποιηθεί όπως πρέπει ως μοχλός πίεσης και διεκδίκησης.

 

 

______

[1] Στην παρ. 3 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 όπως ίσχυσε για μόλις μερικούς μήνες (σ.σ. τροποποιήθηκε με το άρθρο 25 παρ. 1 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ Α' 287/31.12.2013) οριζόταν τα εξής:

«3. Η δήλωση υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους, καθ' όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και συνοδεύεται από δικαιολογητικά και στοιχεία που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών».



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης