Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΦΠΑ σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους.

10 Ιανουάριου 2010
  • «Ανοιχτό» είναι το ενδεχόμενο αύξησης του Φ.Π.Α ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επιβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας σε υπηρεσίες που παρέχουν γιατροί , δικηγόροι , συμβολαιογράφοι αλλά και στα τυχερά παιχνίδια που σήμερα εξαιρούνται.
ΦΠΑ σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους.

«Ανοιχτό» είναι το ενδεχόμενο αύξησης του Φ.Π.Α ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η  επιβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας σε υπηρεσίες που παρέχουν γιατροί , δικηγόροι , συμβολαιογράφοι αλλά και στα τυχερά παιχνίδια  που σήμερα εξαιρούνται.

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών  όσο και το υπουργείο Οικονομίας παραδέχονται ότι έχει υποβληθεί στον κοινωνικό διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και εξετάζεται πρόταση για έναν ενιαίο συντελεστή Φ.Π.Α για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες  ο οποίος θα καθορίζεται στο 15%.

Πρόταση η οποία αν υλοποιηθεί θα εξακοντίσει στα ύψη τις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών όπως τα τρόφιμα , τα μη αλκοολούχα ποτά , τα φάρμακα αλλά και τα τιμολόγια ύδρευσης και ηλεκτρισμού  που υπάγονται στον μεσαίο συντελεστή 9%.

Από την κίνηση αυτή θα προκύψει αύξηση του φόρου κατά 67% και άνοδος των τιμών κατά 5,5%.

Είναι εμφανές ότι θα πληγούν οι ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού καθώς πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης.

Στον αντίποδα θα μειωθεί ο ΦΠΑ μεταξύ των άλλων σε ρούχα , έπιπλα , καύσιμα,  αυτοκίνητα,  ακίνητα,  τσιγάρα , αλκοολούχα ποτά κ.α. καθώς σήμερα βρίσκονται στο 19% .

Παράλληλα θεωρείται δεδομένη η επιβολή Φ.Π.Α σε υπηρεσίες που σήμερα εξαιρούνται (τυχερά παιχνίδια , υπηρεσίες γιατρών, δικηγόρων , συμβολαιογράφων) κάτι που έχει προαναγγελθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο αναλυτικά χθες η υπουργός Οικονομίας , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη προσερχόμενη σε εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά ρωτήθηκε αν υφίσταται πρόταση για ενιαίο συντελεστή Φ.Π.Α στο 15%.

«Υπάρχει στη δημόσια διαβούλευση . Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου  θα αναγγείλει όλα τα μέτρα όταν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή», απάντησε.

Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως στο τραπέζι του διαλόγου έχουν υποβληθεί πολλές προτάσεις για την φορολογία από φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

«Αυτό  δεν σημαίνει ότι θα υιοθετηθούν ή ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις», προσέθεταν.

Προκύπτει έτσι πως παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις για αύξηση των συντελεστών το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Κι αυτό γιατί αφενός δέχεται  ισχυρές πιέσεις από την Κομισιόν και την ΕΚΤ για να λάβει μόνιμα μέτρα ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων και αφετέρου επειδή θέλει να έχει εναλλακτικό σχέδιο δράσης σε περίπτωση που η εκτέλεση του προϋπολογισμού αποκλίνει από τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Επίσης υπάρχει και το σενάριο τις αύξησης όλων των συντελεστών κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με το οποίο θα αυξηθεί ο φόρος αναλογικά το ίδιο για όλα τα προϊόντα και δεν θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι τιμές των ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει λάβει εισήγηση για αύξηση των συντελεστών και πως κάτι τέτοιο δεν θα περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Πηγή Ημερησία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης