Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 913,48 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με εφαλτήριο τις τραπεζικές μετοχές

8 Ιούνιου 2021 Σχόλια
Στις 913,48 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με εφαλτήριο τις τραπεζικές μετοχές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Με κλιμακωτή άνοδο μέχρι τις 905 μονάδες και μετά με τελική 'εφόρμηση' πάνω από τις 910 μονάδες ο Γενικός Δείκτης έδειξε δυναμική σήμερα (σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις) και έκλεισε στις 913,48 μονάδες με άνοδο 1,27% πετυχαίνοντας το στόχο που είχαν θέσει οι αναλυτές, δηλαδή την προσέγγιση των 910 μονάδων. Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή, στα 69,5 εκατ. Ευρώ και μάλιστα με πακέτα στην μετοχή του Τιτάνα (International) που αντιστοιχούσαν στο 0,4% του μετοχικού κεφαλαίου. Η άνοδος προήλθε από την εκτίναξη των τραπεζικών μετοχών μετά τα μισά της συνεδρίασης, με την μετοχή της Alpha Bank να καταγράφει άνοδο πάνω από 2%, την Eurobank με άνοδο 1,25% να ξεπερνά τα 0,8 ευρώ, την Πειραιώς να έχει άνοδο 0,20% και την ΕΤΕ 0,19%.

Την δυνατή αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, ακολούθησαν και πολλά μη χρηματοοικονομικά Blue chips όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ, ο Titan (Int) με τις αυξημένες λόγω πακέτων συναλλαγές, η Jumbo, η Coca Cola HBC, η Μotor Oil , η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ο ΑΔΜΗΕ, η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο ΟΛΠ. Ταυτόχρονα, εκτός από τα blue chips ανοδικά κινήθηκαν και κάποιες μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης (Frigoglass, Πλαστικά Θράκης, Yalco, Interlife)

Ο δείκτης Large Cap αυξήθηκε κατά 1,56% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε μόλις 0,14%. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 64 έκλεισαν ανοδικά και οι 51 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Τράπεζες (2,3%), Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (2,13%), Τηλεπικοινωνίες (1,86%), Τρόφιμα-Ποτά (1,42%), Ταξίδια-Αναψυχή (1,38%). Πτωτικά κινήθηκαν ο δείκτες μετοχών Τεχνολογίας (-0,62%). Ο στόχος της υπέρβασης των 910 μονάδων επιτεύχθηκε και πλέον περιμένουμε είτε σταθεροποίηση είτε άνοδο προς τις 920 μονάδες που είναι εφικτό μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Αναζητώντας τους λόγους της ξαφνικής ανόδου

Η ανοδική κίνηση συνέπεσε με το νέο άνοιγμα (reopening) του 10ετούς ομολόγου λήξης 2031 που όπως μαθαίνουμε έχει ήδη κλείσει το ζητούμενο ποσό πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Δηλαδή αυτά τα λεφτά που θέλει να πάρει το ελληνικό δημόσιο τα έχει πάρει και αυτό το άνοιγμα του βιβλίου θα είναι μία τυπική διαδικασία. Επίσης, ο προϋπολογισμός της Ε.Ε είναι ένας λόγος για την κίνηση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και οι φήμες που διαρρέουν από την Φραγκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ) τις προθέσεις της κας Λαγκάρντ και των λοιπών τραπεζιτών της Ε.Ε. Βέβαια θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι την Πέμπτη για να δούμε ποιες απ' αυτές τις φήμες αληθεύουν ή όχι.

Διεθνείς Αγορές: Πλαγιοκαθοδική κίνηση σε Ευρώπη και Αμερική

Εν αντιθέσει με το αγοραστικό ξέσπασμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι ξένες αγορές και ειδικά αυτές σε Ευρώπη και Αμερική κινούνται ήπια καθοδικά (κυρίως) ή κάποιες ήπια ανοδικά. Οι ξένες αγορές έχουν προεξοφλήσει πολλά δεδομένα και πραγματοποιούν μία συσσώρευση ενόψει του β' εξαμήνου.
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης