Αποτελέσματα live αναζήτησης

H ενιαία φορολόγηση σημαίνει έμμεσo περιορισμό του transfer pricing

7 Ιούνιου 2021 Σχόλια
H ενιαία φορολόγηση σημαίνει έμμεσo περιορισμό του transfer pricing
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Σημαντική και για την Ελλάδα η απόφαση για κοινό φορολογικό συντελεστή στις πολυεθνικές


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Η ιστορική απόφαση των G7 να καθιερώσουν έναν ελάχιστο κοινό φορολογικό συντελεστή της τάξης του 15% (ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί μελλοντικά ο συντελεστής) στη διαμόρφωση κοινής φορολογικής πολιτικής απέναντι στις πολυεθνικές ουσιαστικά πλήττει την στρατηγική του transfer pricing που είχαν ακολουθήσει πολλές πολυεθνικές για χρόνια με το να μεταφέρουν κεφάλαια και κέρδη από τη μία χώρα στην άλλη.

Πολλές εταιρείες μετέφεραν τα στοιχεία των ισολογισμών τους (ενεργητικού και παθητικού) είτε στους μητρικούς ομίλους είτε σε θυγατρικούς σε άλλα κράτη, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης και μικρότερων φορολογικών συντελεστών. Έτσι για τα κράτη στα οποία δραστηριοποιούνταν, το φορολογικό αποτέλεσμα ήταν μηδενικό. Αυτή την κίνηση έκαναν και οι 7 μεγάλες εταιρίες – πλατφόρμες πωλήσεων ανά τον κόσμο όπως η Google, η Amazon, το facebook, η Alibaba, η Μicrosoft κ.ά. και γενικά είχαν δημιουργήσει την εικόνα του ‘αόρατου επενδυτή’ με πολλά δισεκατομμύρια τζίρους.
 
Η κίνηση των κεφαλαίων είχε οδηγήσει πολλές κυβερνήσεις κρατών (αναπτυγμένων και υπό-ανάπτυξη) να ανταγωνίζονται μεταξύ τους προκειμένου να προσελκύσουν τα κεφάλαια αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιρλανδία, που ήταν η πλέον ωφελημένη από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της.

«Πράσινο φως» για την Ελλάδα για την μείωση της φορολογίας αντί για αλλαγή έδρας

Για την Ελλάδα, η διαμόρφωση κοινών φορολογικών συντελεστών (τουλάχιστον 15%) αναμένεται να δώσει μία ανάσα στην μεγάλη εκροή κεφαλαίων πολυεθνικών αλλά και μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων προς άλλα κράτη. Η απόφαση αυτή ανάβει ‘πράσινο φως’ στην κυβέρνηση για να διαμορφώσει ένα παρεμφερές φορολογικό πλαίσιο για τους μεγάλους ομίλους ούτως ώστε και αυτοί να μην καταφεύγουν στην φορολογική τακτική του transfer pricing και της μεταφοράς κεφαλαίων για να μην φορολογούνται.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές πολυεθνικές εταιρείες σε όλους τους κλάδους, που μεταφέρουν σε ορίζοντα εβδομάδας κεφάλαια στους μητρικούς τους ομίλους προκειμένου να μην φορολογηθούν με 24% αλλά με 15% ή ακόμη και 9%.

Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές εταιρείες επενδύσεων μετέφεραν την έδρα τους στο Λουξεμβούργο ή σε διάφορα κράτη (off shores) προκειμένου να πληρώνουν λιγότερη φορολογία. Προ 5ετίας ο όμιλος VIOHALCO μετέφερε την φορολογική του έδρα στις Βρυξέλλες για να έχει μικρότερη φορολογία και καλύτερη χρηματοδότηση. Ο όμιλος Titan έχει μεταφέρει και αυτός την φορολογική του έδρα στις Bρυξέλλες για να αξιοποιήσει και το φορολογικό πλεονέκτημα της χαμηλή φορολογίας αλλά, κυρίως, να έχει πλεονέκτημα με την καλύτερη χρηματοδότηση και να βρίσκεται στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Δημοσιονομικά έσοδα 10 δις. Ευρώ σε ορίζοντα 5ετίας για την Ελλάδα

Η απόφαση για ελάχιστο κοινό φορολογικό συντελεστή εκτιμάται θα συγκρατήσει στην Ελλάδα και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που είχαν σκεφτεί να στραφούν προς χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.  Υπολογίζεται ότι τα δημοσιονομικά έσοδα από την συγκράτηση των φορολογικών εδρών εντός της Ελλάδας θα είναι σε ορίζοντα 5ετίας πάνω από 10 δις ευρώ (με ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης 2,5%) ενώ εάν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη ανά έτος τα δημοσιονομικά έσοδα θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Έρχεται και ενιαίος φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών

Εκτός από την ενιαία φορολόγηση κερδών, θα υπάρξει άμεσα και ενιαίος φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών ανάμεσα στα ισχυρά κράτη. Εάν εξισωθούν οι φορολογικοί συντελεστές χρηματιστηριακών συναλλαγών και κεφαλαίων, ενδέχεται να αλλάξει και το πρόσωπο των παγκόσμιων χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Η αρχική ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2011 ήταν να επιβληθεί ένας γενικευμένος φόρος σε όλες τις χρηματιστηριακές συναλλαγές (επί μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων, νομισμάτων κ.λπ.) ώστε να υπάρξει μια δίκαιη συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα στο κόστος διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, το οποίο είχε πέσει, ως τότε, στις πλάτες των φορολογούμενων.

Αυτό που συζητείται τώρα είναι ένας φόρος παρόμοιος με αυτόν που εφαρμόζεται ήδη στη Γαλλία, με συντελεστή 0,2% σε όλες τις συναλλαγές επί μετοχών εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία πάνω από 1 δις ευρώ.

Δεν έχει αποφασισθεί ακόμη με ποιο τρόπο θα αξιοποιούνται τα έσοδα από αυτό τον φόρο, που πάντως δεν θα καταλήγουν στα εθνικά κράτη.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης