Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας – Πάγιες Δαπάνες, Πάγιες Ρυθμίσεις και Πάγιες Αδυναμίες και Διακρίσεις

Το σχόλιο της Δευτέρας – Πάγιες Δαπάνες, Πάγιες Ρυθμίσεις και Πάγιες Αδυναμίες και Διακρίσεις
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 25 λεπτά

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven



Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα

 

[ Λάρισα 5-6-2021, τοποθεσία άγνωστος. ( Μια από τις Αποκλειστικές φωτογραφίες από graffiti , που υπάρχουν για το θέμα αυτό σε διάφορα μέρη των μεγάλων Πόλεων με σύνθημα : «Επιχορήγηση Ψηφιακής Αναβάθμισης Λογιστικών Γραφείων. Εδώ και Τώρα.») ]

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα

Ήταν η Εποχή (1983), που πουλάγαμε «Εγκυκλοπαίδειες » (του «Γιοβάνη»), «Συνταγές Μαγειρικής» και «Περιποίηση Κήπων». Απομεσήμερο στην Πλατεία Βικτωρίας, «κουτσομπολεύαμε» τα περιστατικά της μέρας, πίνοντας φραπέ. «Αυτοδίδακτοι» πωλητές. Θυμάμαι τα βήματα (περίπου), με τον υποψήφιο αγοραστή: Να μπορέσεις να αρχίσεις κουβέντα μαζί του, να «φτιάξεις» στα 2-3 λεπτά της κουβέντας το «προφίλ» ( οικογενειακή, οικονομική κατάσταση, .λπ ), να τον κάνεις να «νιώσει» μοναδικός και να του «πασάρεις» την αγορά ως ανάγκη του ή αν είναι «ευαίσθητος», ως μια βοήθεια στον Επαρχιώτη Φοιτητή, κ.λπ. Είναι κάτι δουλειές, που σε «πληρώνουν», για όλα τα χρόνια της Ζωής σου….

Τώρα, θα μου πείτε γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά. Να πέρασε τότε, η Κατερίνα η Γώγου (1940-1993) έμενε εκεί κοντά και κάποιος από την Παρέα, όταν την είδε «απάγγειλε» τους στίχους της :

« Σάπια. /Σάπια θέματα/ μουχλιασμένοι τόμοι ύπουλες βιβλιοθήκες

λέξεις τσανακογλύφτες λέξεις δούλες / στημένες μηχανές

λέξεις κομπίνες … » ( «Ιδιώνυμο», 1980, https://anwthrwskw.espivblogs.net/files/2014/03/% A%CECE%9F.pdf )

Ά θυμήθηκα και από το «Ξύλινο Παλτό» (1982): «Κάθομαι και γράφω/ όπως οι οριστικά τρελοί στα χέρια του δημοσίου. Παραλήπτης/ Η άγια Ανύπαρχτη …»

Θυμάμαι αυτή τη «σκηνή», σχεδόν πάντα όταν οι λέξεις, να όπως στην «Επιδότηση Παγίων Δαπανών», παίζουν αυτό τον «ύπουλο ρόλο»……

Η «Πάγια Αδυναμία» της Ελληνικής Διοίκησης, να δίνει ξεκάθαρες διευκρινήσεις…


  • Κεφάλαιο Πρώτο : «Επιδότηση Παγίων Δαπανών»


 

Τοπίο στην Ομίχλη (1988) [ Ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου ]

Επιδότηση παγίων δαπανών: «Απορίες» που παραμένουν και «χρόνος» που δεν υπάρχει (Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος )

  • 10. Επισημάνσεις

    Δεδομένης της «Κατάστασης Πανικού», εκτιμώ ότι οι Φορολογικές αρχές πρέπει:

    α) Ρητώς και κατηγορηματικώς (δηλαδή με «Απόφαση» και όχι με «Ανακοίνωση») πρέπει να περιλάβουν στις προϋποθέσεις και την «πτώση του τζίρου κατά 30% τουλάχιστον». Άλλωστε η κάθε επιχείρηση μπορεί «νομίμως» τώρα να υποβάλλει δήλωση, αφού η δέσμευσή της είναι: «Ως εκπρόσωπος της επιχείρησης δηλώνω υπεύθυνα ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της ΚΥΑ ΓΔΟΥ 504/28.5.2021 …»

    β) Να διασαφηνίσουν την προϋπόθεση που στην μία ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών (11/3/2021), αναφέρεται ως: «Nα παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020» και στην άλλη (30/5/2021) αναφέρεται ως : «Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε ανακοινωθεί από την 11η Μαρτίου 2021, το καθεστώς αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις».

    γ) Να διασαφηνίσουν το σημείο « Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1/1/2019) και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1/4/2019 έως 31/12/2020), καθώς και για τα ΚΤΕΛ» (ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών (11/3/2021) ).

    Τα ανωτέρω θα «ξεκαθαρίσουν» το πεδίο, με συνέπεια την μείωση των «Αιτήσεων» και συνεπακόλουθα των δηλώσεων Ε3. Στο παρόν περιβάλλον οι προθεσμίες είναι ανέφικτες, έστω και με την φημολογούμενη ολιγοήμερη παράταση.


Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν …

Επιδότηση παγίων δαπανών: 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν άμεση λύση στο πρόβλημα αποκλεισμού επιχειρήσεων από το μέτρο

Ολομέλεια Προέδρων ΠΟΦΕΕ: Έντονη δυσαρέσκεια του Κλάδου των Λογιστών - Φοροτεχνικών μετά τον αλλεπάλληλο βομβαρδισμό πολλαπλών υποχρεώσεων

ΑΚΙΟΕ: Επιστολή διαμαρτυρίας για την απόφαση ΓΔΟΥ 504/2021 - «Ανάλγητη και αναποτελεσματική πολιτική»

ΣΟΛΠ: Σημαντικές εκκρεμότητες για την επιδότηση παγίων δαπανών - Φορολογικές δηλώσεις και myDATA

ΣΟΛΝΘ: Επιστολή σχετικά με το μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών - Η περίπτωση της ΓΔΟΥ 504/2021

Σύλλογος Λογιστών Θήρας: Εξαναγκασμός υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος πριν την καταληκτική ημερομηνία

Στο «Καφενείο των Λογιστών», άκουσα ότι ψίχουλα θα πάρουν και ότι μόνο αυτοί που έχουν πτώση του τζίρου μεγαλύτερη από 30% και ταυτόχρονα είναι ζημιογόνοι, θα πάρουν κάτι.

Στο «Καφενείο των Επιχειρηματιών», άκουσα ότι ας κάνουμε την αίτηση, τι έχουμε να χάσουμε, λες και πληρώνουμε κάτι. Δεν ξέρεις τι γίνεται καμμιά φορά….


  Σημαντική βοήθεια [ Πρακτικό Βοήθημα επιδότησης Παγίων Δαπανών - e-logistiki ] :

Στα πλαίσια ένταξης ή μη στο προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών», του 4772/2021, ετοιμάσαμε ένα πρακτικό βοήθημα με τους απαραίτητους υπολογισμούς.

Πρακτικό_Βοήθημα_επιδότησης_Παγίων_Δαπανών (2)


Νικόλαος Καραδημήτρης – Στέλιος Σταματάκης


  • Κεφάλαιο Δεύτερο : «Πάγιες Ρυθμίσεις» και «Νέος εξωδικαστικός μηχανισμού ρύθμισης οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων», κ.λπ


Α. Γενικά, για τις Ρυθμίσεις

Με τον 4738/2020 Νόμος 4738/2020 Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις. αναμορφώθηκε εκ βάθρων το πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής αδυναμίας, συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών και απαλλαγής από χρέη κάθε προσώπου, φυσικού ή νομικού το οποίο αναλαμβάνει οικονομική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν η δραστηριότητα αυτή είναι επιχειρηματική ή όχι. Εξαιρούνται μόνο φορείς του Δημοσίου και χρηματοδοτικά ιδρύματα για τα οποία προβλέπονται ειδικές διαδικασίες αφερεγγυότητας. Οι διαδικασίες εναρμονίστηκαν με τις διατάξεις της Οδηγίας 1023/2019 «περί πλαισίου για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών, καθώς και περί μέτρων βελτίωσης των διαδικασιών αυτών, και για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 (Οδηγία για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα)» Ο νόμος είναι διαρθρωμένος σε πέντε Βιβλία: α) Βιβλίο Πρώτο ( Άρθρα 1-74) : Πρόληψη της Αφερεγγυότητας, με το οποίο εισάγεται μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης οφειλετών για να αποτρέπει συνθήκες αφερεγγυότητας των οφειλετών. Επίσης, εισάγεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός αντιμετώπισης των οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα και εκσυγχρονίζεται ο θεσμός της εξυγίανσης επιχειρήσεων. β) Βιβλίο Δεύτερο ( Άρθρα 75-211): Πτώχευση, με το οποίο αντιμετωπίζεται η πτώχευση των φυσικών και νομικών προσώπων, με βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου και πρόβλεψη απαλλαγής των οφειλετών από τις οφειλές τους. γ) Βιβλίο Τρίτο ( Άρθρα 212-226): Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και Ρήτρες Παρακολούθησης-Ευάλωτοι Οφειλέτες, με το οποίο προβλέπεται η θέσπιση ηλεκτρονικών μέσων και διαδικασιών για τη βελτίωση και απλούστευση των διαδικασιών που θεσπίζονται με το νόμο. Επίσης, θεσπίζονται μηχανισμοί για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και στο επίπεδο της ρευστοποίησης της πρώτης κατοικίας. δ) Βιβλίο Τέταρτο ( Άρθρα 227-262): Διαχειριστές Αφερεγγυότητας, με το οποίο επέρχεται βελτίωση και συμπλήρωση των ρυθμίσεων που διέπουν τους διαχειριστές αφερεγγυότητας, οι οποίοι συμμετέχουν στις διαδικασίες συλλογικής ικανοποίησης. ε) Βιβλίο Πέμπτο ( Άρθρα 263-265): Κοινές, Τελικές και Μεταβατικές Διατάξεις, με το οποίο θεσπίζονται οι απαραίτητες κοινές διατάξεις για το σύνολο των βιβλίων, καθώς και οι τελικές οι μεταβατικές διατάξεις.

Επίσης :

Μέρος Τρίτο Κεφάλαιο Α΄ ( Άρθρα 289-297) : Ρυθμίσεις Φορολογικών Οφειλών και Οφειλών Επιχειρηματικών Δάνειων και Λοιπές Ρυθμίσεις Αναστολής Καταβολών.

Β. Πάγια Ρύθμιση Οφειλών

Ο Ν. 4738/2020 αντικατάστησε/τροποποίησε, μεταξύ άλλων και το Ν. 4152/2013, ο οποίος αφορά την πάγια ρύθμιση οφειλών.

Με την απόφαση Α.1127/3-6-2021 Καθορισμός κριτηρίων σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 43 του ν. 4646/2019 (Α' 201), όπως αυτή τροποποιήθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 292 του ν. 4738/2020 και ισχύει, για την υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση της υποπαρ. Α2 της παρ. Α του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013 (Α' 107), όπως ισχύει , καθορίζονται, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών που ήταν σε νομοθετική ρύθμιση εν ισχύ την 1/11/2019 και η οποία απωλέστηκε : (Α). Εισοδηματικό Κριτήριο (απώλειας εισοδήματος), (Β). Περιουσιακό Κριτήριο, (Γ). Κριτήριο συμμόρφωσης Η αίτηση για υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013 κατά τις διατάξεις της δεύτερης ευκαιρίας της παρ. 7 του άρθρου 43 του ν. 4646/2019 υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά.

Δείτε και : Δ.ΕΙΣΠΡ. Α 1019587 ΕΞ 2021 - Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για παράταση στις προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών

Γ. Νέος Εξωδικαστικός [Πείτε τους, ότι θέλει προσοχή και μελέτη, πριν αρχίσουμε τα «κλικ»]

Έναρξη του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Μέσω της πλατφόρμας, οι οφειλέτες μπορούν – για πρώτη φορά – να διευθετήσουν συνολικά, πλήρως εξωδικαστικά και σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και σε έως 420 δόσεις προς τράπεζες. Επιπλέον, σε αντίθεση με τον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό που αφορούσε μόνο επιχειρήσεις, ο νέος μηχανισμός αφορά τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα. Με τη ρύθμιση όλων των οφειλών, επιτυγχάνονται τα ακόλουθα: 1ον . Αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και δεσμεύσεις και πλειστηριασμοί στην κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της 1ης κατοικίας, καθώς και της επαγγελματικής στέγης. 2ον . Αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΟΤΑ κ.λπ.) και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ κ.λπ.) σε χρονικό διάστημα έως 20 ετών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρέχεται αποπληρωμή σε έως 240 δόσεις, δηλαδή σε διπλάσιο αριθμό δόσεων από ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Αριθμός που μπορεί να φθάσει έως τις 420 δόσεις, για οφειλές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 3ον . Διαγραφή μέρους της οφειλής, υπό τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Συνοπτικά, η διαδικασία ρύθμισης οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια: 1. Δημιουργία αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (http://www.keyd.gov.gr/ ή http://ofeiles.gov.gr ). 2. Άρση του απορρήτου του/της συζύγου, εξαρτώμενων μελών, συνοφειλετών και εγγυητών (εάν υπάρχουν) και άντληση προσωπικών και οικονομικών στοιχείων. 3. Επιβεβαίωση κριτηρίων επιλεξιμότητας και διενέργεια ελέγχων και διασταυρώσεων, με σκοπό τον αποκλεισμό στρατηγικών κακοπληρωτών. 4. Παραγωγή, από την πλατφόρμα, μιας αυτοματοποιημένης πρότασης ρύθμισης οφειλών, βάσει αλγορίθμου με συγκεκριμένους οικονομικούς κανόνες/παραμέτρους (π.χ. αξία ρευστοποίησης, ικανότητα αποπληρωμής). 5. Διενέργεια ψηφοφορίας επί της πρότασης ρύθμισης οφειλών από τους πιστωτές. Εάν η πλειοψηφία των πιστωτών συμφωνήσει, τότε η πρόταση αποστέλλεται στον οφειλέτη. 6. Αξιολόγηση προτεινόμενης συμφωνίας από τον οφειλέτη. 7. Υπογραφή συμφωνίας αναδιάρθρωσης οφειλών μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών. Αναλυτικός οδηγός χρήσης της πλατφόρμας, καθώς και συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ (www.keyd.gov.gr).

Επίσης με την απόφαση Ε.2117/2021 Παροχή διευκρινίσεων και οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις» (Α' 207/27-10-2020) που ρυθμίζουν την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης

Με την υπ' αριθμ. Ε.2196/2020 εγκύκλιο του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 1 έως 265 και 308 του ν. 4738/2020, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι διατάξεις που ρυθμίζουν την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης. Το πεδίο εφαρμογής των νέων διατάξεων και η έναρξη ισχύος αυτών τροποποιήθηκαν στη συνέχεια με το άρθρο 83 του ν. 4764/2020 (Α'256/23-12-2020), που κοινοποιήθηκε με την υπ' αρίθ. Ε.2012/2021 όμοια εγκύκλιο. Με την παρούσα εγκύκλιο κοινοποιούνται επιπροσθέτως οι κανονιστικές πράξεις που ρυθμίζουν ειδικότερα θέματα της προπτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 72 του ν. 4738/2020 και παρέχονται διευκρινίσεις και οδηγίες για την ορθή και ενιαία εφαρμογή από τη Φορολογική Διοίκηση, αρμόδια για την είσπραξη των φορολογικών και τελωνειακών εσόδων καθώς και την είσπραξη λοιπών δημοσίων εσόδων) του νέου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου της διαδικασίας εξυγίανσης, ιδίως δε των διατάξεων αυτού που άπτονται της είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και Μητρώο Εμπειρογνωμόνων: Οδηγίες εφαρμογής από τον e-ΕΦΚΑ

Δ. Ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών δανειοληπτών που χορηγήθηκαν από ίδια κεφάλαια του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

ΟΑΕΔ - Ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών του π. ΟΕΚ: Μέχρι τέλος Ιουνίου οι αιτήσεις

Την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών δανειοληπτών που χορηγήθηκαν από ίδια κεφάλαια του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), όπως ορίζεται από την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 458/06.02.2021). Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις δανειοληπτών για ένταξη στις ρυθμίσεις βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.oaed.gr/steghastiki-prostasia .





[ Απέναντι από το Πεδίο του Άρεως – Διαδώστε το, πριν το σβήσουν ]

Επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων - Από 16.06 οι αιτήσεις

Σε κάθε ωφελούμενο (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται άπαξ μέγιστη συνολική επιχορήγηση για την ψηφιακή αναβάθμιση των γραφείων τους ως εξής: Επιχορήγηση 2.000 ευρώ με Έσοδα 0 =< 1/1/2019 – 31/12/2019 =< 20.000 ευρώ Επιχορήγηση 1.500 ευρώ με Έσοδα 20.000 < 1/1/2019 – 31/12/2019 =< 40.000 ευρώ Επιχορήγηση 1.000 ευρώ με Έσοδα 40.000 < 1/1/2019 – 31/12/2019 =< 60.000 ευρώ Επιχορήγηση 500 ευρώ με Έσοδα 60.000 < 1/1/2019 – 31/12/2019.

Μέτρα μείωσης ενοικίων και αναστολές ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών και για τον Ιούνιο

Συνεχίζεται και για τον μήνα Ιούνιο η ρύθμιση που προβλέπει πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει τον μήνα Ιούνιο για το λιανεμπόριο, για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούνιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται ο Ιούνιος να είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής ενοικίου, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις επιχειρήσεων που ενδέχεται να απαιτηθεί να παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούλιο.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Ιούνιο, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούνιο.

Ο «οδικός χάρτης» για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Ιούνιο

Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και για Ιανουάριο και Φεβρουάριο για καλλιτέχνες και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού

Παράκτια αλιεία: Επανεξέταση των όρων και των προϋποθέσεων χρηματοδότησης των σκαφών για τις ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού

Δήμος Θεσσαλονίκης: Παράταση υποβολής αιτήσεων για απαλλαγές τελών από επαγγελματίες-επιχειρηματίες

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ) για την ενίσχυση των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων

Αγρότες και μεταποιητικές επιχειρήσεις: Δάνεια έως 200.000€ για κεφάλαια κίνησης λόγω πανδημίας από το Ταμείο Εγγυήσεων

Αποζημίωση ειδικού σκοπού για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού - Η απόφαση για το μήνα Απρίλιο

Τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας: Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2021 έως 30.6.2021

Αναστολές Ιουνίου - Προσθήκη των ΚΑΔ φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, και εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών

Τα «πάντα όλα» :

(upd) Χρηστικό βοήθημα για αναστολές, μειώσεις ενοικίων, επιστρεπτέα προκαταβολή, ασθένειες covid, αναστολές πληρωμής επιταγών και παρατάσεις

Οι νέες προθεσμίες υποβολών αιτήσεων-δηλώσεων ένταξης στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, δραστηριοτήτων, δομών, εργασιών, κ.λπ. σε όλη την περίοδο της πανδημίας (αναλυτικά διαστήματα, Κ.Α.Δ., αποφάσεις, εγκύκλιοι, κ.λπ.). Συνεχής ενημέρωση


  • Κεφάλαιο Τέταρτο : «Platforma News»


[ Σε τοίχο στου Ψυρρή ]

α) Ηλεκτρονικά Τιμολόγια προς το Δημόσιο

Καθορισμός Εθνικού Μορφότυπου ηλεκτρονικού τιμολογίου στο πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων - Μέχρι 30.09.2021 οι προσαρμογές των συστημάτων

β) Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID

Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID: Σε λειτουργία η πύλη της ΕΕ σε επτά χώρες

γ) Μεταβιβάσεις Ακινήτων

myProperty: Από 29 Ιουνίου υποχρεωτικά ψηφιακά οι μεταβιβάσεις ακινήτων

δ) Ηλεκτρονική Δήλωση Υγείας

Ηλεκτρονική Δήλωση Υγείας για την ακτοπλοΐα - Διαθέσιμη από σήμερα

ε) e-ΕΦΚΑ

Ηλεκτρονική υπηρεσία e-ΕΦΚΑ: Λήξη ασφάλισης μη μισθωτών ασφαλισμένων, Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων, που συμμετέχουν σε Νομικά Πρόσωπα

στ) Πλατφόρμα e-Δ.Λ.Α.

Ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας e-Δ.Λ.Α. η έκδοση αδειών επισκευής πλοίων

ζ) Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής

ΟΠΕΚΑ: Το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής ανασφάλιστων υπερήλικων περνάει στη νέα ψηφιακή εποχή


  • Κεφάλαιο Πέμπτο : Το Νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο - Δείτε αναλυτικά τις διατάξεις

[Μεταξύ άλλων ….]

Ωράριο-Υπερωρίες-Ψηφιακή Κάρτα-Κυριακές-διευθέτηση χρόνου εργασίας-διαλείμματα

Οκτάωρο: Αναδιατυπώνεται για νομοτεχνικούς λόγους η διάταξη με την οποία επιβεβαιώνεται και νομικά η ισχύς του 8ωρου/5θήμερου/40ωρου, όπως εφαρμόζεται σήμερα. Επί της ουσίας πάντως δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στα ζητήματα αυτά σε σχέση με το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς.

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας: Προβλέπεται μια βελτίωση νομοτεχνικής φύσης που δεν αλλάζει την αρχική ρύθμιση του νομοσχεδίου και επίσης διευκρινίζεται ότι το ωράριο εργασίας στο πλαίσιο συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας θα δηλώνεται και στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Παραμένουν:

-Η θέσπιση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας που αποτελεί πρωτοποριακό εργαλείο ελέγχου της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

-Η δυνατότητα 4ήμερης εργασίας την εβδομάδα στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

-Η χορήγηση του διαλείμματος μετά από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 ώρες)

-Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών στις 150 ώρες το χρόνο και εξίσωση σε βιομηχανία και λοιπούς κλάδους όπως συμβαίνει στην Ευρώπη (Σήμερα είναι: 96 ώρες/έτος στη βιομηχανία και 120 ώρες/έτος στις μη βιομηχανικές επιχειρήσεις). Παράλληλα αυξάνεται η αμοιβή για τις υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης και ορίζεται στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80% που ίσχυε ως τώρα)

-Η επέκταση της δυνατότητας εργασίας τις Κυριακές με την ισχύουσα αυξημένη αμοιβή στους κλάδους που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Υπ. Εργασίας: Διευκρινίσεις για τις υπερωρίες και το χρόνο διευθέτησης εργασίας

Το Μητρώο καταχώρησης των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη (Ιωάννης Ληξουριώτης Ομότιμος Καθηγητής εργατικού δικαίου )

Η τηλεργασία στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη (Ιωάννης Ληξουριώτης Ομότιμος Καθηγητής εργατικού δικαίου)

Δείτε σχόλια και αντιδράσεις :

α) Σχόλια της Διαβούλευσης http://www.opengov.gr/minlab/?p=4977

β) Οι Θέσεις της ΓΣΕΕ για το Εργασιακό Νομοσχέδιο https://gsee.gr/?p=37278


  •  Κεφάλαιο Έκτο : Προθεσμίες

[Βρέθηκε στη θάλασσα των Σαργασσών. Ανήκει σε Έλληνα Λογιστή (φιλόσοφο), ο οποίος είχε υποστεί φοβερή ταλαιπωρία, από τις διάφορες «πλατφόρμες», για τις οποίες ίσχυαν «Προθεσμίες Κλεισίματος» (υπεύθυνος ο Λογιστής), αλλά όχι Προθεσμίες Ανοίγματος» (υπεύθυνο το Κράτος) ]

Καταρχήν δείτε :

α) Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Ιουνίου 2021

Επισημαίνω μερικές :

έως τις 7.6.2021 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 Υ.Α. παροχής εγγύησης Ελληνικού Δημοσίου, ή παροχής εγγύησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ή του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων,

→ έως τις 7.6.2021 πραγματοποιείται η διαβίβαση και γνωστοποίηση από εκδότες ή αποδέκτες ή κομιστές αξιογράφων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, για την αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής τους κατά 60 ημέρες (με ημερομηνία πληρωμής από 1.5.2021 μέχρι 31.5.2021),

έως τις 8.6.2021 πραγματοποιείται η υποβολή στο ΠΣ Εργάνη από τις επιχειρήσεις - εργοδότες, υπεύθυνης δήλωσης οικονομικών στοιχείων εργαζομένων που εντάχθηκαν στον μηχανισμό «Συν-εργασία» τον μήνα Μάιο 2021 (Β' φάση),

έως τις 8.6.2021 πραγματοποιείται η υποβολή αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων για την ενίσχυση επιχειρήσεων κινηματογράφων και διανομέων κινηματογραφικών ταινιών στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του COVID-19,

έως τις 9.6.2021 και ώρα 15:00 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης για την ένταξη στον Β' Κύκλο του προγράμματος επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων μικρομεσαίων πληττόμενων επιχειρήσεων,

έως τις 10.6.2021 πραγματοποιείται η υποβολή στο Π.Σ. Εργάνη εντύπου 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας Έντυπο Ειδικού Σκοπού του άρθρου 4 παρ. 2 της Π.Ν.Π. 11-03-20» για τον μήνα Μάιο 2021 (βάσει δυνατότητας του εργοδότη),

→ έως τις 15.6.2021 πραγματοποιείται η υποβολή δηλώσεων από τους εκμισθωτές ακινήτων των οποίων το μίσθωμα δεν καταβάλλεται ή καταβάλλεται μειωμένο για τον μήνα Απρίλιο 2021 (δηλώσεις Covid),

→ έως τις 16.6.2021 και ώρα 15:00 πραγματοποιείται η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο ΠΣ Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis), για την ενίσχυση επιχειρήσεων (λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, υπηρεσιών μανικιούρ, πεντικιούρ, περιποίησης νυχιών, κ.λπ.

[ «Πάγιες Δαπάνες» ]

έως τις 17.6.2021 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες, για το χρονικό διάστημα από 1.4.2020 ως και 31.12.2020,

έως τις 18.6.2021 πραγματοποιείται η υποβολή δηλώσεων από τους μισθωτές ακινήτων, για την αποδοχή των δηλώσεων Covid μη καταβολής ή καταβολής μειωμένου μισθώματος για τον μήνα Απρίλιο 2021 από τους εκμισθωτές,

[ Αποκλίσεις ΜΥΦ ]

έως τις 18.6.2021 πραγματοποιείται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τη διόρθωση αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία καταστάσεων φορολογικών στοιχείων προμηθευτών (ΜΥΦ) προηγούμενου ημερολογιακού έτους,

→έως τις 28.6.2021 πραγματοποιείται η υποβολή στατιστικής δήλωσης Intrastat μηνός Μαΐου (Προσοχή: αλλαγή προθεσμίας υποβολής),

έως τις 30.6.2021 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, για επίλυση διαφοράς από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων κατά τη φορολογική νομοθεσία, για υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Σ.τ.Ε. και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 30 Οκτωβρίου 2020,

έως τις 30.6.2021 πραγματοποιείται η υποβολή δικαιολογητικών από επιχειρήσεις του Πολιτισμού (θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων και χώρων παραστάσεων) με Κ.Α.Δ. 90.01, 90.02, 90.03, 90.04 και 93.29.2, που ενισχύθηκαν βάσει του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης,

[ «ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ» ]

έως τις 30.6.2021 πραγματοποιείται η υποβολή αιτήσεων για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθ. 46 και 50 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013 Παύση αλληλεγγύως ευθυνόμενων προσώπων),

έως τις 30.6.2021 πραγματοποιείται η απόσυρση από τη χρήση και δήλωση παύσης μοντέλων Φ.Η.Μ., εξαιρουμένων των Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. και των ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρων, που έχουν λάβει άδεια καταλληλότητας σύμφωνα με τις ΠΟΛ.1135/2005 ή ΠΟΛ.1234/2002,

έως τις 30.6.2021 πραγματοποιείται η αναβάθμιση των firmware ενεργών Φ.Η.Μ. καθώς και των drivers των υπαρχόντων ενεργών ΕΑΦΔΣΣ, με εξαίρεση τις ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρου,

έως τις 30.6.2021 πραγματοποιείται η απόσυρση από την χρήση μοντέλων Φ.Η.Μ. που έλαβαν άδεια καταλληλότητας με βάση τις αποφάσεις Σ.1659/104/1988 και ΠΟΛ.1314/1998 (ΠΟΛ.1196/8.12.2017),

έως τις 30.6.2021 πραγματοποιείται η υποβολή δηλώσεων από τους εκμισθωτές ακινήτων των οποίων το μίσθωμα δεν καταβάλλεται ή καταβάλλεται μειωμένο για τον μήνα Μάιο 2021 (δηλώσεις Covid),

έως τις 30.6.2021 πραγματοποιείται η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με βάση τις διατάξεις του ν.4307/2014,

έως τις 30.6.2021 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης-δήλωσης (και ορθών επαναλήψεων) για την ένταξη εργαζομένων στον μηχανισμό Συν-Εργασία (Α' Φάση) για τον μήνα Ιούνιο 2021,

→ έως τις 30.6.2021 πραγματοποιείται η υποβολή των δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport», από επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν βάσει του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με επιστρεπτέα προκαταβολή (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV, V, VI και VII)

[ Δείτε : Επιστρεπτέα προκαταβολή - Υποχρεώσεις - ρήτρες και λοιπές χρηστικές πληροφορίες

Χρόνος προσκόμισης δικαιολογητικών ( 30.6.2021)

(Σημ. αναμένονται νέες οδηγίες από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών για το που και πως θα υποβληθούν τα δικαιολογητικά που αναφέρονται παρακάτω)

Δικαιολογητικά Η επιχείρηση εφόσον έχει ενισχυθεί βάσει του Προσωρινού Πλαισίου , οφείλει να προσκομίσει τα κάτωθι δικαιολογητικά ως το χρόνο που αναφέρεται στον ως άνω πίνακα.


Δικαιολογητικά


Επιστρεπτέα προκαταβολή Ι

Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης) σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος Ι των αποφάσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολά «Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης»: - είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών, - είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Δεν απαιτούνται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων.

Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ

Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης) σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος Ι «Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης»: - είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών, - είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Δεν απαιτούνται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών

Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ

Επιστρεπτέα προκαταβολή IV

Επιστρεπτέα προκαταβολή V

Επιστρεπτέα προκαταβολή VΙ

Επιστρεπτέα προκαταβολή VΙΙ


Επιπλέον δικαιολογητικά

Επιστρεπτέα προκαταβολή Ι

- Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη: - ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης ήταν υψηλότερος του 7,5 και - ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) ήταν κάτω του 1,0. Πιστοποιητικό μη πτώχευσης, μη υποβολής αίτησης για πτώχευση, μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση και μη υποβολής αίτησης για θέση σε αναγκαστική διαχείριση

Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ

Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ

Επιστρεπτέα προκαταβολή IV

Επιστρεπτέα προκαταβολή V

Επιστρεπτέα προκαταβολή VΙ

Επιστρεπτέα προκαταβολή VΙΙ

Σημείωση: Οι επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή δυνάμει του Κανονισμού de minimis δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών. → έως τις 30.6.2021 πραγματοποιείται η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή, φορολογικού έτους 2019.

β) Υποχρεώσεις και προθεσμίες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην πλατφρόμα supportemployees καθώς και σε λοιπές πλατφόρμες στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον κορωνοϊό

γ) Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων - Πλήρης οδηγός

Επίσης :

· Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων (Φ.Μ.Α.)

· Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975.

· Κομιστές αξιογράφων - Παράταση βεβαιωμένων οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. που λήγουν τον Απρίλιο


  • Κεφάλαιο Έβδομο : Φορολογία – Νομοθεσία, Νομολογία και Άρθρα

Ενδοομιλικές συναλλαγές και φορολογικά έντυπα Ε3 και Ν - Συνοπτικός Οδηγός Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης Transfer Pricing 2020 (Κωστής Ν. Ντρούκας )

Αλλαγές στο ΦΠΑ για αγορές από το εξωτερικό μέσω διαδικτύου (e-shop) ( του Γιώργου Δαλιάνη)

Ενοίκια 2020: Ποια ποσά δηλώνονται, ποια όχι και πώς... (Βασιλική Στρ. Παραδιά, Δικηγόρος )

Επίσης για το ίδιο θέμα :

ΠΟΜΙΔΑ - Μείωση ενοικίων: Έξι αναγκαίες παρεμβάσεις για να υποβληθούν οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος των ιδιοκτητών

Προκαταβολή φόρου: Πώς μπορεί να μειωθεί περαιτέρω σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες (Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς)

Πανελλήνια Ένωση Λογιστών-Οικονομολόγων: Ενημερωτικό newsletter υπ' αριθμ. 2

Ε.2119/2021 Παροχή οδηγιών σχετικά με την αντιμετώπιση ιδιωτικών σκαφών αναψυχής με σημαία Ηνωμένου Βασιλείου μετά την έξοδο του Η.Β. από την Ε.Ε.

Αλλαγές σε ΚΑΔ με απόφαση της ΑΑΔΕ

ΔΕΔ Α 713/2021 Τέλη Χαρτοσήμου ταμειακών διευκολύνσεων για ποσά που εισπράχθηκαν από συνδεδεμένη επιχείρηση μέσω των τραπεζικών της λογαριασμών και για ποσά που καταβλήθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της ίδιας συνδεδεμένης επιχείρησης

 

[ Πάτρα – Πλατεία Όλγας (νυν : Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως ) ]


  • Κεφάλαιο Όγδοο : Ασφαλιστικά & Εργατικά - Νομοθεσία και Νομολογία

[ Για το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο, δείτε Κεφ. 5 ]

α) ΑΠΔ και Δώρο Πάσχα 2021 - Απεικόνιση για εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

β) ΕΡΓΑΝΗ - Άδειες ειδικού σκοπού - Έντυπο Ε11.1: Διαστήματα αδείας έως και 31.05

γ) Παράταση τηλεργασίας σε ποσοστό 20% και του μέτρου της οργάνωσης του χρόνου εργασίας έως 30.6.2021


  • Κεφάλαιο Ένατο : Διεθνής Φορολογική Κίνηση

 

[ Θεσσαλονίκη, Οδός Εγνατία – Σάββατο 5-6-2021, ώρα 10,10 ]

Σχετικά με τη χθεσινή απόφαση των G7 για τον εταιρικό φόρο

«Στη χθεσινή Σύνοδό τους, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας G7(*) – των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία και Ιαπωνία) – ανακοίνωσαν ιστορική συμφωνία δέσμευσης μεταρρύθμισης του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και των νέων επιχειρηματικών μοντέλων που επιτρέπουν τη μεταφορά κερδών σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολόγηση». ( Δελτίο Τύπου Υπ. Οικονομικών)

[ (*) Συμφώνησαν καταρχήν ότι οι πολυεθνικές εταιρείες θα πληρώνουν τουλάχιστον 15%. Η G7 θα έχει ως στόχο να υποχρεώσει τις εταιρείες να πληρώνουν περισσότερο φόρο στις χώρες όπου πωλούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, και όχι οπουδήποτε καταλήγουν να δηλώνουν τα κέρδη τους ].

Tax Flash: Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. επί των υποθέσεων της Amazon και της Engie

Tax Flash: Νέα εκπαιδευτική πλατφόρμα για επαγγελματίες του φορολογικού και τελωνειακού δικαίου

Νέο ευρωπαϊκό φορολογικό παρατηρητήριο για τη στήριξη της καταπολέμησης των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών μέσω έρευνας αιχμής

Διαφάνεια εταιρειών: Υποχρέωση των πολυεθνικών να δηλώνουν δημοσίως τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα της ΕΕ


  • Κεφάλαιο Δέκατο : Διάφορα αλλά σημαντικά


α)
ΟΑΕΔ: Σε μία εβδομάδα «κλείνουν» οι αιτήσεις ανέργων 18-29 ετών για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες

β) «Τουρισμός Για Όλους»: Δυνατότητα προσεχώς για υποβολή νέων αιτήσεων

Με περισσότερες επιλογές και επιδότηση ακόμη και σε ποσοστό 100%, το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» δίνει την ευκαιρία σε ακόμα 300.000 Έλληνες να οργανώσουν τις διακοπές τους και να ταξιδέψουν εντός της χώρας μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.


  • Επίλογος «Η ουσία των πραγμάτων και της ζωής» - Παιδεία


Μέσα από τις 16 «Συνήθειες του Μυαλού» και τη διδασκαλία τους στο σχολείο της Gottsunda οι εκπαιδευτικοί προσδοκούν να εφοδιάσουν τους μαθητές/τριες με στρατηγικές που έχουν αποδειχθεί βοηθητικές και να ενισχύσουν την ανάπτυξη ικανοτήτων που θα τους θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στην προσαρμογή τους στο κοινωνικό σύνολο.Συνοπτικά οι 16 «Συνήθειες του Μυαλού» είναι οι εξής:

1.Επιμονή: Η έννοια της επιμονής προσεγγίζεται ως την ικανότητα παραμονής σε μια προβληματική κατάσταση και την εφαρμογή διαφόρων στρατηγικών μέχρι την επίτευξη της επίλυσης της. …..

2.Διαχείριση παρορμητικότητας : Είναι με άλλα λόγια η σκέψη πριν τη δράση, η κατανόηση του προβλήματος, των δεδομένων και των κατευθύνσεων που αυτό μπορεί να πάρει. …..

3.Ακρόαση με κατανόηση και ενσυναίσθηση : Πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η ακρόαση με κατανόηση και ενσυναίσθηση αποτελεί χαρακτηριστικό των πολύ έξυπνων ανθρώπων. ……

4.Ευέλικτη σκέψη : Η προσαρμοστικότητα της σκέψης και η πλαστικότητα του ανθρώπινου μυαλού είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του είδους μας. …..

5.Σκέψη για τη σκέψη (μεταγνώση) : Πρόκειται για μια εσωτερική συζήτηση, μια ανασκόπηση της πορείας μέσω της οποίαςέφτασε κάποιος σε κάποιο συμπέρασμα, έλυσε ένα πρόβλημα ή πήρε μια απόφαση. …..

6.Προσπάθεια για ακρίβεια : Η προσπάθεια για ακρίβεια και τελειότητα συχνά ωθεί τους ανθρώπους σε έλεγχο, αξιολόγηση και αλλαγή προς το καλύτερο. Για αυτό το λόγο και είναι σημαντική ικανότητα για τους μαθητές/τριες. Μεταφέρει το ενδιαφέρον από την εκτέλεση μιας εργασίας στην δημιουργία κάτι ολοκληρωμένου και συντελεί σε καλύτερα αποτελέσματα και πιο επίμονους ανθρώπους, με υψηλότερους στόχους.

7.Διερώτηση : Η επιλογή του κατάλληλου ερωτήματος αποτελεί συνήθη δυσκολία τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. …..

8.Εφαρμογή προϋπάρχουσας γνώση σε νέες καταστάσεις : ……

9. Σκέψη και επικοινωνία με σαφήνεια και ακρίβεια : …..

10. Συλλογή δεδομένων με όλες τις αισθήσεις : …..

11. Δημιουργία, φαντασία, καινοτομία : Η δημιουργικότητα δεν βρίσκεται στα γονίδια. Είναι μια διαρκής προσπάθεια για βελτίωση, εύρεση εναλλακτικής και μια άρνηση συμβιβασμού με την αποτυχία. Οι δημιουργικοί άνθρωποι συνήθως έχουν εσωτερικά κίνητρα και ανοιχτούς ορίζοντες, καθώς αφήνουν τα έργα τους ανοιχτά σε κριτικές των άλλων.

12.Αντιμετωπίζοντας καταστάσεις με δέος και ενδιαφέρον : Το ενδιαφέρον για τον κόσμο γύρω μας αποτελεί το αρχικό κίνητρο για την γνώση και το «κυνήγι» της. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας είναι «κλειστοί» στο ζήτημα της περαιτέρω μάθησης και θεωρούν συχνά τη γνώση άχρηστη. Η πιο χρήσιμη όμως γνώση προέρχεται με προσωπική αναζήτηση σε θέματα που προκαλούν δέος και ενδιαφέρον και η αναζήτηση αυτή συνοδεύεται από ευχαρίστηση. …

13. Αναλαμβάνοντας ρίσκα με υπευθυνότητα : …..

14.Αίσθηση χιούμορ : Η αίσθηση του χιούμορ είναι γνωστή ένδειξη εξυπνάδας. Δείχνει ανθρώπους που έχουν δυνατότητα να κάνουν συσχετίσεις, προβλέψεις και να αλλάζουν τις αναλογίες για αν προκαλέσουν γέλιο. …..

15.Αμοιβαία σκέψη : Πρόκειται για την εργασία σε ομάδες, την ανάπτυξη της συνεργατικότητας και του αισθήματος της αμοιβαιότητας. …..

16.Με ανοιχτούς ορίζοντες προς τη συνεχιζόμενη μάθηση : …….

(απόσπασμα από τη μελέτη περίπτωσης δύο δημοτικών σχολείων στην Σουηδία,Πτυχιακή Εργασία για το ΑΠΘ/ΠΤΔΕ)

Διαβάστε ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα εργασία στον παρακάτω σύνδεσμο .

https://paroutsas.jmc.gr/swed/gottsund.htm

(Πηγή : Σε σχολείο της Σουηδίας διδάσκουν τις ΄16 Συνήθειες του Μυαλού΄ | Enallaktikos.gr


Δύναμη, Υγεία, Προσοχή



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης