Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΥΠΟΙΚ: Δεν μειώνει μισθούς, σκέψεις για επαναπατρισμό κεφαλαίων.

7 Ιανουάριος 2010
  • Επαναπατρισμό κεφαλαίων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά από εισήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα αποκλείει κάθε σκέψη για μείωση κατά 7% των μισθών, κατάργηση του 14ου μισθού και αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, όπως έντονα φημολογείτο.
ΥΠΟΙΚ: Δεν μειώνει μισθούς, σκέψεις για επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Επαναπατρισμό κεφαλαίων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά από  εισήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα αποκλείει κάθε σκέψη για μείωση κατά 7% των μισθών, κατάργηση του 14ου μισθού και αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, όπως έντονα φημολογείτο.


Σκληρό παζάρι μεταξύ κοινοτικών εμπειρογνωμόνων και ελληνικής κυβέρνησης εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα με το μικτό κλιμάκιο της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιμένουν για περαιτέρω περικοπές δαπανών μέσω κυρίως της μείωσης των μισθών και την κατάργηση του 14ου μισθού και την κυβέρνηση να υπεραμύνεται υπέρ των μέτρων ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων και του νοικοκυρέματος του κράτους.

Το τελευταίο διήμερο, ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, έχουν πέσει αρκετές προτάσεις από τους κοινοτικούς εμπειρογνώμονες τις οποίες άλλες αποδεχόμαστε και άλλες απορρίπτουμε. Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το δραστικό πάγωμα των μισθών και την κατάργηση του 14ου μισθού, ενώ καμμία εισήγηση δεν υπάρχει για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Αντίθετα υπάρχει εισήγηση για επαναπατρισμό κεφαλαίων, την οποία και εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Παράλληλα ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι πέραν της απελευθέρωσης των υπηρεσιών προωθείται το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εφαρμοστεί η εντολή του πρωθυπουργού "Ολα τώρα".

Το πρόγραμμα Σταθερότητας θα κριθεί στο Ecofin της 15ης και 16ης Φεβρουαρίου ενώ στις 27 Ιανουαρίου θα υπάρχει σχετική εισήσηγη από το Κολέγιο των Επιτρόπων. Στο υπουργικό  συμβούλιο θα έρθει προς έγκριση πιθανότητα στις15 Ιανουαρίου ενώ στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση.

Το πρόγραμα θα προβλέπει δύο σενάρια. Το αισιόδοξο το οποίο προβλέπει ότι η χώρα θα επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το 2011 και το απαισιόδοξο για το οποίο, όμως, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι το κλιμάκιο της ΕΕ και της ΕΚΤ κατά την πρώτη επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών (σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση και με τον υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου) ενημερώθηκε για τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας μας, για την ποσοτικοποίηση των μέτρων του προϋπολογισμού το 2010 αλλά και για τις θεσμικές αλλαγές κια το όφελος που θα προέλθει από αυτές όπως για παράδειγμα από την εφαρμογή του Καποδίστρια.

Η πρώτη αίσθηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι το κλιμάκιο έμεινε ευχαριστημένο για την αρτιότητα της παρουσίασης και την ποσοτικοποίηση των στόχων εκφράζοντας ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσίων εσόδων αλλά κυρίως για την μικρή μείωση στο σκέλος των δαπανών. Η "νεκροψία", πάντως, θα δείξει ανέφερε χαριτολογώντας παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ερωτώμενος αν πείσαμε τους κοινοτικους «επισκέπτες».

Σημειώνεται ότι το κλιμάκιο θα επισκεφθεί αύριο τον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους και στη συνέχεια θα αναχωρήσει από την χώρα μας.

Πηγή Κέρδος


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης