Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ψήφισμα για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια COVID-19

5 Ιούνιου 2021 Σχόλια
Ψήφισμα για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια COVID-19
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά

Το ΕΚ θα ψηφίσει για το εάν η ΕΕ θα πρέπει να ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) να άρει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας του Μαΐου σε σχετική συζήτηση, αρκετές πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου κάλεσαν την Επιτροπή να ζητήσει την άρση των πατεντών για τη στήριξη των προσπαθειών εμβολιασμού που καταβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ άλλες πολιτικές ομάδες υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα επιταχύνει την διάθεση εμβολίων. Πιο πρόσφατα, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου προέτρεψαν την ΕΕ να συμμετάσχει σε εποικοδομητικές συνομιλίες στο πλαίσιο του ΠΟΕ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι χώρες δεν θα αντιμετωπίσουν αντίποινα για παραβιάσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19.

Το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.


Σχετικές πληροφορίες

Οποιαδήποτε απόφαση για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας δύναται να ληφθεί από το Συμβούλιο «TRIPs» του ΠΟΕ («Council for Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights»). Πέρυσι τον Οκτώβριο, η Ινδία και η Νότια Αφρική ζήτησαν για πρώτη φορά σε επίπεδο ΠΟΕ την προσωρινή άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από όλα τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την πρόληψη, τον περιορισμό και τη θεραπεία της COVID-19. Αργότερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ στήριξε επίσης αυτό το αίτημα.

Στις 20 Μαΐου, η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΕ Δρ. Ngozi Okonjo-Iweala συζήτησε, μεταξύ άλλων, την έκκληση για άρση των πατεντών για τα εμβόλια COVID-19 με τους ευρωβουλευτές της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου.

 

Συζήτηση: Τετάρτη 19 Μαΐου

Ψηφοφορία: Δευτέρα 7 Ιουνίου

Διαδικασία: Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής, με πρόταση ψηφίσματος



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης