Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID: ασφαλείς μετακινήσεις χωρίς διακρίσεις

Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID: ασφαλείς μετακινήσεις χωρίς διακρίσεις
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά




Τελική έγκριση για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η οικονομική ανάκαμψη.

Οι νομοθετικές κινήσεις για τη διασφάλιση της ελεύθερης μετακίνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 πραγματοποιήθηκαν από το Κοινοβούλιο με τη διαδικασία κατεπείγοντος. Η συμφωνία με το Συμβούλιο επήλθε μόλις δύο μήνες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης από την Επιτροπή, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου.


Το πιστοποιητικό, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή, θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχος του έχει εμβολιαστεί, έχει αναρρώσει από την ασθένεια ή έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα. Το κοινό νομοθετικό πλαίσιο θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εκδίδουν πιστοποιητικά τα οποία θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά με τα υφιστάμενα συστήματα, ασφαλή και με επαληθεύσιμα στοιχεία σε ολόκληρη την Ένωση.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να επαναλάβουν την ανάγκη για οικονομικά προσιτά και εύκολα προσβάσιμα διαγνωστικά τεστ. Θα τονίσουν επίσης ότι τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους κατόχους πιστοποιητικών (όπως η καραντίνα, η αυτοαπομόνωση ή η διεξαγωγή περαιτέρω τεστ) εκτός εάν αυτό δικαιολογείται για λόγους δημόσιας υγείας. Θα ζητήσουν επίσης την ταχεία ανάπτυξη του συστήματος.


Η ψηφοφορία επί της νομοθετικής πρότασης θα διεξαχθεί την Τρίτη, ενώ η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει την Τετάρτη το πρωί. Μόλις εγκριθούν από την ολομέλεια, οι κανονισμοί θα πρέπει να υιοθετηθούν και επίσημα από το Συμβούλιο και να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, προτού ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την 1 Ιουλίου 2021.


Συζήτηση: Τρίτη 8 Ιουνίου

Αποτελέσματα ψηφοφορίας: Τετάρτη 9 Ιουνίου

Διαδικασία: συνήθης νομοθετική διαδικασία (κατεπείγον)

Συνέντευξη Τύπου με τον εισηγητή: Τρίτη 8 Ιουνίου, στις 12.30 (ώρα Βρυξελλών)



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης