Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 894,94 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με υποχώρηση 0,62% με χαμηλές συναλλαγές

3 Ιούνιου 2021 Σχόλια
Στις 894,94 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με υποχώρηση 0,62% με χαμηλές συναλλαγές
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Πτωτικά οι διεθνείς αγορές

Με πτώση ξεκίνησαν και ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους οι ευρωπαϊκές αγορές. Οι πιέσεις οξύνθηκαν μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών που πιέζονται πάλι με τα κρυπτονομίσματα και τις πλατφόρμες τους. Γενικότερα, στις διεθνείς αγορές ο φόβος του πληθωρισμού όπως αντανακλάται στις αποδόσεις των ομολόγων και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν τους μεγαλύτερους συστημικούς κινδύνους αυτή την περίοδο. Η διαφορά των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών σε σχέση με το ελληνικό είναι ότι αυτά διορθώνουν από τα υψηλά τους (έτους ή ιστορικά) ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο αδυνατεί να ορθοποδήσει. Ένα ζήτημα που φαίνεται ότι έχει αρχίσει να απασχολεί τους παράγοντες της αγοράς.

Το ελληνικό χρηματιστήριο

Στον γνωστό ρυθμό της αυξημένης μεταβλητότητας και της εναλλαγής προσήμων από συνεδρίαση σε συνεδρίαση κινήθηκε και η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. Το αρνητικό ξεκίνημα και οι εμφανείς διορθωτικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λειτούργησαν καταλυτικά στην πτωτική συνεδρίαση. Μία πτώση που προήλθε κυρίως από τα blue chips και όχι από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 894,94 μονάδες με υποχώρηση (-0,62%) και πολύ χαμηλό τζίρο, μόλις στα 49 εκατ. Ευρώ. Η απροθυμία συναλλαγών ήταν αυτή που πίεσε πτωτικά τον Γενικό Δείκτη και τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν ισορροπημένο, με 58 μετοχές να καταγράφουν άνοδο και 59 να κινούνται πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 0,67% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,64%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι υγείας (1,77%), Τεχνολογίας (0,66%) και Ταξιδιών-Αναψυχής (0,41%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση εμφάνισαν οι κλάδοι των Πετρελαίου -Αερίου (-1,76%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,11%), Τροφίμων-Ποτών (-1,10%), Τηλεπικοινωνίες (-0,86%). Πτωτικά κινήθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές με εξαίρεση την μετοχή της Alpha Bank.

Οι χαμηλές συναλλαγές δείχνουν ότι οι επενδυτές μάλλον απείχαν και αυτός ήταν ο βασικός λόγος διόρθωσης. Δεν είχαμε επιθετικές εντολές που να προμηνύουν άλλα προβλήματα. Ουσιαστικά το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι να βρει μία ανοδική τάση για τις δεικτοβαρείς μετοχές. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση (σε επίπεδο χρηματιστηριακού δείκτη) και ειδικά οι επιμέρους μετοχές της κινούνται αρκετά ικανοποιητικά.




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης