Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΣΟΛΠ: Σημαντικές εκκρεμότητες για την επιδότηση παγίων δαπανών - Φορολογικές δηλώσεις και myDATA

ΣΟΛΠ: Σημαντικές εκκρεμότητες για την επιδότηση παγίων δαπανών - Φορολογικές δηλώσεις και myDATA
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς
- Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
- Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
- Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)
κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Κοιν. Ο.Ε.Ε
Κον Κων. Κόλλια


Μετά από Συνεδρίαση το Δ.Σ. του Συλλόγου την 2/6/2021 προχώρησε στο παρακάτω Δελτίο Τύπου απευθυνόμενο προς την Πολιτική Ηγεσία, τα Υπουργεία Οικονομικών – Ανάπτυξης και Α.Α.Δ.Ε. και προς τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κο Κόλλια επικεφαλής του Φορέα μας ο οποίος πρέπει να αναλάβει να προωθήσει τα κάτωθι αιτήματα του Κλάδου μας.

Είμαστε πλέον από τους λίγους επιστημονικούς- επαγγελματικούς κλάδους ο οποίος όχι μόνο δεν έχει αναστείλει την εργασία του, αλλά είναι εκεί και εργάζεται νυχθημερόν προκειμένου να φέρει εις πέρας τις τρέχουσες υποχρεώσεις του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι προσφέρουμε Κοινωνικό έργο στη χώρα, γιατί έχουμε χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, ενώ παράλληλα επωμιζόμαστε το πρόσθετο βάρος των αλλαγών της φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας που προκύπτουν καθημερινά εξαιτίας της πανδημίας.

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν θα θέλαμε να διατυπώσουμε μια σειρά αιτημάτων με σκοπό να φέρουμε το έργο των Λογιστών–Φοροτεχνικών  εις πέρας τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας.

1.
Την άμεση παράταση του μέτρου της επιδότησης Παγίων-Δαπανών των επιχειρήσεων, που εκδόθηκε με την ΚΥΑ ΓΔΟΥ 504/28.5.2021, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που δεν μπορεί να είναι άλλη από την τελευταία ημέρα του 4ου  μήνα απ’ την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας.

Η παραπάνω παράταση θεωρείται αναγκαία λόγω του ότι η φόρμα των φορολογικών δηλώσεων (Ε3-Ε1-Ν) δεν είναι διαμορφωμένη και έτοιμη να υποστηρίξει τα φετινά δεδομένα. Τρανταχτή απόδειξη του παραπάνω είναι ότι ολόκληρο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουνίου 2021, ολόκληρο το σύστημα της Α.Α.Δ.Ε. θα παραμείνει κλειστό για διάφορες εργασίες.

Παραθέτουμε δύο σημαντικές εκκρεμότητες που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην ολοκλήρωση της υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιδότηση Παγίων-Δαπανών:
α) Η προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας των διορθώσεων των ΜΥΦ λήγει την 18η Ιουνίου 2021, δηλαδή μία ημέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας της αίτησης των  
Παγίων-Δαπανών.
β) Ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμα αναρτήσει τις βεβαιώσεις εισφορών των Ελεύθερων επαγγελματιών, βεβαίωση που είναι απαραίτητη ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των εισφορών στο έντυπο Ε3.


2. Επανερχόμαστε και ζητάμε την καταληκτική ημερομηνία λήξης των φορολογικών δηλώσεων την τελευταία ημέρα του 4ου μήνα απ' την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας, δηλαδή την 30η Σεπτεμβρίου 2021. Οι λόγοι είναι προφανείς, το σύστημα TAXIS δεν είναι έτοιμο. Δεν περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις, όπως δεν έχουν αναρτήσει όλα τα Ταμεία τις βεβαιώσεις αποδοχών (π.χ. ΝΑΤ), δεν εμφανίζονται τα ποσά επιδοτήσεων των αναστολών που έχουν εισπραχθεί από τους εργαζομένους, δεν είναι σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων Νομικών προσώπων, αφού δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα η απόφαση με τον τύπο και το περιεχόμενο του εντύπου «Ν» και δεν έχουν εκδοθεί οι οδηγίες συμπλήρωσής του.

3. Την άμεση μετάθεση της υποχρεωτικότητας των Ηλεκτρονικών Βιβλίων (MY DATA) την 1/1/2022 και να θεωρηθεί ολόκληρο το 2021 πιλοτικό έτος χωρίς την επιβολή προστίμων για την εφαρμογή του προγράμματος. Δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο επαναστατικό εγχείρημα που σίγουρα θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία και θα περιορίσει  την φοροδιαφυγή, να θεωρούμε ότι  μπορεί να εφαρμοστεί στην ελληνική κοινωνία εν μέσω κορωνοϊού με ανέτοιμες όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα Λογιστικά Γραφεία και τις εταιρείες πληροφορικής, ενώ σε δεκάδες επαγγέλματα υπάρχουν αρκετές λογιστικές ιδιομορφίες, που δεν έχουν λυθεί παρά τις συνεχείς επισημάνσεις μας. Γι’ αυτούς  τους λόγους επικροτούμε και ενισχύουμε την απόφαση και την πρόταση του φορέα μας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Προέδρου μας Κωνσταντίνου Κόλλια να χαρακτηριστεί το έτος 2021 ως έτος προαιρετικό για την λειτουργία των Ηλεκτρονικών Βιβλίων και συγχρόνως η ΑΑΔΕ να προβεί σε άμεσες ενέργειες με την χρήση των ΜΜΕ και οποιουδήποτε άλλου πρόσφορου μέσου για την ενημέρωση των επιχειρήσεων, κάτι που δεν έχει γίνει στο ελάχιστο μέχρι σήμερα. Ο χαρακτηρισμός του έτους 2021 ως προαιρετικό είναι πρώτα απ’ όλα απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και των Λογιστών – Φοροτεχνικών.

4. Ο κλάδος των Λογιστών-Φοροτεχνικών στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης, τα οποία βοηθούν την επιβίωση και την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Εν' όψει της επαναστατικής εφαρμογής των MYDATA, ζητούμε επιχορήγηση των λογιστικών μας γραφείων από 2.000€ έως 4.000€ για όλα τα λογιστικά γραφεία, μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, με σκοπό τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των γραφείων μας για τον παραπάνω σκοπό.

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε τη συμμετοχή του Συλλόγου σε οποιαδήποτε κίνηση διαμαρτυρίας για τα παραπάνω αιτήματα με απαραίτητη τη συμμετοχή του συνόλου του Κλάδου.

Ο Κλάδος μας έχει χρέος απέναντι στον Ελληνικό λαό να κάνει το παν για να ξεπεράσουμε την κρίση της πανδημίας κυρίως με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα, να είναι μπροστάρης ώστε η χώρα μας ν’ ανοίξει τα φτερά της για την ελευθερία.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΣΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣτΑ ΤΟΥ Ο.Ε.Ε.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΚΚΙΝΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης