Τα «βιβλία» πέντε υπουργείων ξεσκονίζει το κλιμάκιο της ΕΕ .

Οικονομικές Ειδήσεις

7 Ιανουάριος 2010
Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις από την χθεσινή πρώτη μέρα της παρουσίας τους στην Αθήνα Μετά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα μέλη του κοινοτικού κλιμακίου που βρίσκονται στην Αθήνα για να ελέγχξουν το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης (ΠΣΑ), θα δουν σήμερα τους εκπροσώπους πέντε τουλάχιστον μεγάλων υπουργείων, τα οποία έχουν ένα κοινό στοιχείο: τις υψηλές δαπάνες. Taxheaven.gr

Τα «βιβλία» πέντε υπουργείων ξεσκονίζει το κλιμάκιο της ΕΕ .

 Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις από την χθεσινή πρώτη μέρα της παρουσίας τους στην Αθήνα
Μετά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα μέλη του κοινοτικού κλιμακίου που βρίσκονται στην Αθήνα για να ελέγχξουν το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης (ΠΣΑ), θα δουν σήμερα τους εκπροσώπους πέντε τουλάχιστον μεγάλων υπουργείων, τα οποία έχουν ένα κοινό στοιχείο: τις υψηλές δαπάνες. Το συγκεκριμένο σημείο «καίει» κυριολεκτικά τους κοινοτικούς, οι οποίοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην περικοπή τους, όπως προκέυψε κι από τη χθεσινή συνάντηση. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το ΠΣΑ έχει μπει σε μια διαδικασία συνεχών αλλαγών, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο, ενώ πολύ συζήτηση και για μια σειρά από επιμέρους θέματα, όπως για παράδειγμα αυτό της αύξησης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα.

Αρχικά, η Αθήνα επέμενε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» στην περίπτωση που θα αποτύγχαναν τα μέτρα τα οποία θα ανακοινώνονταν σε πρώτη φάση. Οι Βρυξέλλες, όμως, επιμένουν ότι και αυτή η αύξηση θα πρέπει να γίνει τώρα, μαζί με αυτές στα τσιγάρα και στα ποτά. Το συνολικό έσοδο από αυτή την κίνηση θα ξεπεράσουν αρκετά το 1 δισ ευρώ. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους παρά τις όποιες πιέσεις δέχονται τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να γίνουν λίγο παραπάνω ελαστικοί από ό,τι συνήθως. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι κατάφεραν να περάσουν τη λογική του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για κάθε πρόβλεψη στο ΠΣΑ. Δηλαδή, δίπλα από κάθε μέτρο, θα υπάρχει το προσδοκόμενο ποσό αλλά και το χρόνο εφαρμογής του. Το γεγονός είναι απότοκο της καχυποψίας, με την οποία αντιμετωπίζουν ό,τι στοιχείο τους παρουσιάζεται κι όποιο μέτρο τους προτείνεται.

kathimerini.gr