Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 900,49 μονάδες με άνοδο 0,71% ο Γενικός Δείκτης

2 Ιούνιου 2021 Σχόλια
Στις 900,49 μονάδες με άνοδο 0,71% ο Γενικός Δείκτης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η παρατεταμένη ανοδική κίνηση στις ξένες αγορές (Αμερική και Ευρώπη) σε συνδυασμό με την παρατεταμένη συγκέντρωση στα επίπεδα των 895 μονάδων, δημιούργησαν τις προοπτικές για άνοδο προς τις 900 μονάδες.

Εν μέσω θετικών ειδήσεων που συνεχίζονται για την ελληνική οικονομία, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στις 900,49 μονάδες και μάλιστα με υψηλούς τζίρους. Σ' αυτή την άνοδο συντέλεσε και η παρατεταμένη θετική εικόνα που έχουν οι χρηματιστηριακές αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη και κάποια στιγμή θα έφερναν και άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι 900 μονάδες δεν είναι στόχος αλλά ένα τεχνικό ορόσημο που θα βοηθήσει την περαιτέρω άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς. Επίσης, θεωρούμε δεδομένο ότι η μεταβλητότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα (ειδικά στο εξωτερικό)  και έτσι οποιαδήποτε διόρθωση μπορεί να φέρει και πάλι χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Επιστροφή προς τις 900 μονάδες για τον Γεν. Δείκτη

Εν μέσω θετικών εξωτερικών και εσωτερικών ειδήσεων (δημοσιονομικά, τεχνολογία, ομόλογα), το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως σε συγκεκριμένες μετοχές και από την υψηλή και την μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ενδεικτικά, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 900,49 μονάδες με άνοδο 0,71%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (large cap) αυξήθηκε κατά 0,81% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,31%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 93 εκατ. Ευρώ (αρκετά αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις) και το ισοζύγιο κερδισμένων /χαμένων ήταν θετικό με 74 ανοδικές μετοχές και 32 πτωτικές. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι Πετρελαίου-Διυλιστηρίων με 5,23% με ισχυρή άνοδο λόγω πετρελαίου σε Motor Oil και ΕΛΠΕ, Υγείας 3,67% λόγω Ιατρικού, Ταξίδια-Αναψυχής 2,85% λόγω Aegean, Τρόφιμα-Ποτά 2,31%, λόγω Coca Cola HBC. Στους πτωτικούς δείκτες, οι τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) πιέστηκαν αρκετά (-1,12%) και  τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (-1,18%).

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η Eurobank είχε μία καλή συνεδρίαση με άνοδο 2,26% και πάνω από 12,5 εκατ. Ευρώ τζίρο ωστόσο το 'φράγμα' των 0,8 ευρώ παραμένει μπροστά της και είναι ισχυρό. Ανοδικά έκλεισε και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ουδέτερη η Alpha Bank και πτώση η ΕΤΕ.

Οι επόμενοι στόχοι

Το ζητούμενο των επόμενων συνεδριάσεων είναι να ανεβεί η τεχνική στήριξη πάνω από τις 900 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης να κατοχυρώσει τα παρόντα επίπεδα. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις διεθνείς τάσεις ο στόχος είναι η υπέρβαση των 910 μονάδων που είχε φτάσει τον Απρίλιο και η προσέγγιση των 920 μονάδων. Όλα θα εξαρτηθούν και από τις πορεία των διεθνών αγορών αλλά και την εγχώρια πορεία σε μεγάλα θέματα όπως ο τουρισμός, η ορατότητα στον τραπεζικό κλάδο, η δημοσιονομική επάρκεια και ο πληθωρισμός.





Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης