Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιδότηση παγίων δαπανών: 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν άμεση λύση στο πρόβλημα αποκλεισμού επιχειρήσεων από το μέτρο

Επιδότηση παγίων δαπανών: 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν άμεση λύση στο πρόβλημα αποκλεισμού επιχειρήσεων από το μέτρο
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Αθήνα, 2.6.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν άμεση λύση στο πρόβλημα αποκλεισμού επιχειρήσεων από το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών  


Με πρωτοβουλία του αν. τομεάρχη Οικονομικών και βουλευτή Β΄ Πειραιά Τρύφωνα Αλεξιάδη, 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει άμεση λύση σε μεγάλο πρόβλημα αποκλεισμού από το μέτρο επιδότησης παγίων δαπανών, που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από τον κορονοϊό COVID-19.

Οι βουλευτές αναφέρουν πως βάση της ΚΥΑ ΓΔΟΥ 504/28.5.2021 οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υποβάλλει την κατάσταση οικονομικών στοιχείων (Ε3) για το φορολογικό έτος 2020 έως την 17η Ιουνίου 2021 προκειμένου να λάβουν μέρος στην εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Το γεγονός, εκτός ότι βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την ισχύουσα προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που είναι η 27η Αυγούστου 2021, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί μέχρι την 17η Ιουνίου 2021, καθώς η φόρμα του εντύπου Ε3 δεν είναι διαμορφωμένη ακόμα με τα φετινά δεδομένα.

Επιπρόσθετα, η λήξη της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διορθώσεων των ΜΥΦ είναι η 18η Ιουνίου και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η σύνταξη του εντύπου Ε3 έως την ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Οι Βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό Οικονομικών αν υπήρξε διάλογος με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, τους εκπροσώπους των λογιστών και των επιχειρήσεων, πριν εκδοθεί η ΚΥΑ που δημιουργεί άλλη μια μεγάλη αναστάτωση στην επιχειρηματική και λογιστική-φοροτεχνική κοινότητα εν μέσω πανδημίας.

Επιπλέον τον καλούν να μεριμνήσει για την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει από τα στενά χρονικά περιθώρια.

Επισυνάπτεται αναλυτικά η ερώτηση

Αθήνα, 02.06.2021

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: “Άμεση επίλυση του προβλήματος στη διαδικασία για την επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων”

Μεγάλη αναστάτωση στην επιχειρηματική και λογιστική-φοροτεχνική κοινότητα έχει προκαλέσει, η δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ΓΔΟΥ 504/28.5.2021 για την εφαρμογή της διαδικασίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το μέτρο επιδότησης παγίων δαπανών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από τον κορωνοϊο COVID-19.

Βάσει της εν λόγω ΚΥΑ, οι πληττόμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβούν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να έχουν υποβάλλει την κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε3) για το φορολογικό έτος 2020 έως την 17η Ιουνίου 2021. Αυτό βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τη ισχύουσα προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μέχρι την 27η Αυγούστου 2021.

Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Δελτίο Τύπου, 31.5.2021) η προϋπόθεση της υποβολής του Ε3 του φορολογικού έτους 2020 μέχρι 17 Ιουνίου 2021 για την οριστικοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί μέσα στην προθεσμία που έχει τεθεί, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η φόρμα του εντύπου Ε3 δεν είναι διαμορφωμένη ακόμα με τα φετινά δεδομένα. Επιπλέον, η προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας διορθώσεων των ΜΥΦ λήγει την 18η Ιουνίου, και ως εκ τούτου έως την ημερομηνία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η σύνταξη του εντύπου Ε3.

Επειδή η ημερομηνία της υποβολής της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε3) προκαλεί σοβαρό πρόβλημα σε πλήθος πληττόμενων επιχειρήσεων που ενώ δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την διαδικασία λόγω της εσπευσμένης ημερομηνίας,

Επειδή το θέμα αφορά στις πληττόμενες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη για τη βιωσιμότητά τους, την ενίσχυση των παγίων δαπανών και η οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο εν μέσω πανδημίας,

Επειδή η εύρυθμη λειτουργία της επιχειρηματικότητας και η φορολογική δικαιοσύνη επιβάλλουν οι επιμέρους ρυθμίσεις να είναι συνεπείς με το θεσμοθετημένο φορολογικό πλαίσιο και τις συνθήκες που επικρατούν, έτσι ώστε η επιχειρηματική και λογιστική-φοροτεχνική κοινότητα να μπορεί να ανταπεξέλθει στην ορθή αποτύπωση των φορολογικών στοιχείων εντός των προθεσμιών που θέτει ο νόμος και η πολιτεία δεν μπορεί να εκδίδει αποφάσεις σαν να μην έχει υποστεί η κοινωνία την δοκιμασία της πανδημίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Υπήρξε διάλογος με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, ως θεσμοθετημένο σύμβουλο της πολιτείας για θέματα οικονομικής πολιτικής, τους εκπροσώπους των λογιστών και των επιχειρήσεων, πριν εκδοθεί η ΚΥΑ που δημιουργεί μια ακόμα μεγάλη αναστάτωση στην επιχειρηματική και λογιστική-φοροτεχνική κοινότητα εν μέσω πανδημίας;
2. Θα προβείτε σε άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει από την κακή θεσμοθέτηση της προϋπόθεσης της υποβολής του Ε3 μέχρι 17 Ιουνίου 2021 για την υποβολή της αίτησης συμμέτοχης στη συγκεκριμένη ρύθμιση;


Οι ερωτώντες βουλευτές:
Αλεξιάδης Τρύφων
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Δραγασάκης Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Κάτσης Μάριος
Κόκκαλης Βασίλειος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεΐκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκουφά Ελισσάβετ (Μπέτυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης