Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τριετές πρόγραμμα αυστηρής πειθαρχίας .

6 Ιανουάριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Στόχος της κυβέρνησης είναι στο τέλος του 2012 το έλλειμμα να έχει μειωθεί κάτω του 3% .
Τριετές πρόγραμμα αυστηρής πειθαρχίας .
Στόχος της κυβέρνησης είναι στο τέλος του 2012 το έλλειμμα να έχει μειωθεί κάτω του 3% .
        
Τριετές πρόγραμμα «ανασυγκρότησης» και λιτότητας θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με ριζικές αναπροσαρμογές δημοσιονομικών στόχων και χρονοδιαγραμμάτων. Βασική επιδίωξή της: να μη διακινδυνεύσει την απόρριψη του Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης από το Εco/Fin και την Επιτροπή.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, της υπουργού Οικονομίας κυρίας Λούκας Κατσέλη, του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ.Σαχινίδη , ο κ. Γ.Παπανδρέου ζήτησε την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών και την ανάληψη όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών ώστε η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% να έχει επιτευχθεί εντός 3ετίας.

Κατά τον τρόπο αυτόν στην ουσία αλλάζει προς το αυστηρότερο το σχέδιο που είχε περιγράψει προ μερικών εβδομάδων ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στο Ζάππειο και τροποποιούνται οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος, ούτως ώστε στο τέλος του 2010 να έχει υποχωρήσει κατά τέσσερις μονάδες στο 8,7% και τα επόμενα δύο χρόνια κατά 3%, με απώτερο στόχο στο τέλος του 2012 να βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια χθεσινή σύσκεψη δεν συζητήθηκαν αναλυτικά τα ενδεχόμενα επιβολής αυξημένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και αύξησης του ΦΠΑ, χωρίς ωστόσο να διαψεύδεται από κυβερνητικές πηγές ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Διαφαίνεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση αποφεύγει αυτή τη στιγμή να ρίξει στο τραπέζι τις συγκεκριμένες δύο προτάσεις, κρατώντας όμως ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως σχέδιο εκτάκτου ανάγκης των προσεχών μηνών. Δεν επιβεβαιώνεται επίσης το ενδεχόμενο αναδρομικής κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδήματος. O υπουργός Οικονομικών μίλησε για «πρόγραμμα ανασυγκρότησης» της οικονομίας, ενώ βάσει των μηνυμάτων που μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές οι νέες αποφάσεις αποσκοπούν, αφενός στο να πεισθούν οι αγορές για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η κρίση, αφετέρου στο να υπάρξει περιθώριο ενός τουλάχιστον έτους πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες εθνικές εκλογές, ούτως ώστε πριν από την εξάντληση της τετραετίας να υπάρχει δυνατότητα άσκησης πιο χαλαρής πολιτικής φόρων και εισοδημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο η υπουργός Οικονομίας κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από τον Πρωθυπουργό, όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι «εμπροσθοβαρείς» και οι αλλαγές να γίνουν γρήγορα.

Κατόπιν αυτών- και εν αναμονή της σημερινής άφιξης στην Αθήνα του κλιμακίου της ΕΕ, αποτελούμενου από τον διευθυντή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής κ. Γιούργκεν Κρέγκερ και τον τμηματάρχη αρμόδιο για τις Ελληνικές Υποθέσεις κ. Ζοάο Ναγκουέρε - καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την επίτευξη των στόχων της μέσω παρεμβάσεων σε δύο βασικούς άξονες: τη μεγάλη αύξηση της έμμεσης φορολογίας στον καπνό και στο αλκοόλ, σε συνδυασμό με τη φορολόγηση στα ακίνητα, και τη σημαντική περιστολή των δαπανών του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των γενναίων περικοπών κατά 10% ή και περισσότερο στα επιδόματα των εργαζομένων, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις θα σημάνει σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές. Επιπλέον, με εντολή του Πρωθυπουργού θα επισπευσθεί το έργο των υπουργών, ούτως ώστε ως το προσεχές καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και το νομοθετικό έργο σε όλα τα επίπεδα (θεσμικά, οικονομικά, κοινωνικά, Παιδεία, Υγεία). Στόχος αυτής της επίσπευσης θα είναι να εξασφαλιστεί η δυνατότητα εκκίνησης των διαδικασιών στο σκέλος της ανάπτυξης από το φθινόπωρο του 2010.

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Οικονομίας αναμένεται ότι θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ως το τέλος Ιανουαρίου τον νέο αναπτυξιακό νόμο για τις επενδύσεις μέσω του ΕΣΠΑ, με την ελπίδα να εκκινήσουν οι διαδικασίες σχεδιασμού και απορρόφησης επενδύσεων, παράλληλα με το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης.

Πηγή Το Βήμα



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης