Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΑΚΙΟΕ: Επιστολή διαμαρτυρίας για την απόφαση ΓΔΟΥ 504/2021 - «Ανάλγητη και αναποτελεσματική πολιτική»

ΑΚΙΟΕ: Επιστολή διαμαρτυρίας για την απόφαση ΓΔΟΥ 504/2021 - «Ανάλγητη και αναποτελεσματική πολιτική»
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Διεύθυνση Επικοινωνίας
Μ. Μπότσαρη 64 Χανιά
Email: [email protected]

Χανιά, 01/06/2021
 
Προς Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Ανάλγητη και Αναποτελεσματική Πολιτική

Με αφορμή την απόφαση για την  υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, κατά τους μήνες Απρίλιο ως και Δεκέμβριο 2020 (απόφαση ΓΔΟΥ 504/2021)

Kύριε Υπουργέ

Οδυνηρή έκπληξη έχει προκαλέσει στις επιχειρήσεις, αλλά και στους οικονομολόγους επαγγελματίες που τις υποστηρίζουν συμβουλευτικά, το περιεχόμενο της αποφάσεώς σας σχετικά με την ενίσχυση που αναφέρεται στο θέμα της παρούσης επιστολής.

Ενώ οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών και οι λεπτομέρειες εφαρμογής παραμένουν άγνωστες γιατί θα καθοριστούν με μελλοντική απόφαση, ορίζεται ρητά ότι απαιτείται η κατάθεση, έως την 17/06/2021 από την ενδιαφερόμενη επιχείρηση της δηλώσεως Ε3 για το φορολογικό έτος 2020. Είναι γνωστό πως με τα άρθρα 30 και 31 του Ν 4797/2021 η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 παρατάθηκε έως την 27/08/2021. Επίσης είναι γνωστό πως το έντυπο Ε3 αποτελεί το σημαντικότερο έντυπο της δηλώσεως εισοδήματος για όσα ΦΠ και ΝΠ αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης είναι γνωστό πως σε σχέση με πέρυσι, η έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος taxis για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος άνοιξε με καθυστέρηση τουλάχιστον 40 ημερών. Επιπλέον είναι γνωστό ότι για τα ΝΠ δεν λειτουργεί ακόμη η εφαρμογή.  

Kύριε Υπουργέ

Ίσως είναι σκόπιμο να ενημερωθείτε για τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να είναι εφικτή η οριστικοποίηση και η υποβολή της δήλωσης Ε3 των επιχειρήσεων.

Οι εργασίες που απαιτούνται δεν μπορούν να γίνουν υπό την απειλή του ασφυκτικού χρονικού περιορισμού που θέτει η ΓΔΟΥ 504/2021 γιατί υπάρχει ο κίνδυνος λαθών και παραλήψεων που θα είναι σε βάρος των επιχειρήσεων, αλλά και της επαγγελματικής μας υπόστασης ως συμβούλων επιχειρήσεων. Το εφεύρημα της «τελευταίας στιγμής» για υποβολή δήλωσης Ε3 χωρίς να υποβληθεί συνολικά η δήλωση εισοδήματος (έντυπο Ε1 για ΦΠ και έντυπο Ν για τα ΝΠ) μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί από τους επαγγελματίες του κλάδου μας, γιατί ακριβώς εμείς γνωρίζουμε τόσο τις δυσκολίες συμπλήρωσης, όσο και την σημασία των εντύπων αυτών. Εξάλλου τέτοιες αποφάσεις που ορίζουν εξαιρετικά περιορισμένα χρονικά όρια και επιβάλλουν ρυθμούς εργασίας εξοντωτικούς θα έχουν ως αποτέλεσμα τελικά να στραφεί μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου εναντίον μας γιατί κατά την άποψή της λόγω δικής μας αμέλειας δεν υποβλήθηκε έως την 17/06/2021 η δήλωση Ε3 ή υποβλήθηκε με παραλήψεις με αποτέλεσμα τελικά η επιχείρηση να μη καταστεί δικαιούχος της συγκεκριμένης ενίσχυσης.

Kύριε Υπουργέ

Επειδή δεν θέλουμε να πιστεύουμε τα ασφυκτικά χρονικά όρια αποτελούν μέσο ώστε να αποκλειστούν επιχειρήσεις που δικαιούνται ένταξης στην απόφαση αυτή.

Επειδή είναι αδιανόητο παραλήψεις και σφάλματα που θα οφείλονται στην πίεση ολοκλήρωσης της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος να οδηγήσουν εκ των υστέρων σε απορριπτικές αποφάσεις ένταξης στο μέτρο αυτό ή σε ανακλήσεις εγκριτικών αποφάσεων.

Επειδή η επιμονή σας στην καταληκτική ημερομηνία της 17η Ιουνίου 2021, για την υλοποίηση της απόφασης ΓΔΟΥ 504/2021 αποτελεί προσβολή σε όλους εμάς, τους επαγγελματίες οικονομολόγους, που εργαστήκαμε με κίνδυνο της ζωής μας, που εφαρμόσαμε τις εκατοντάδες αποφάσεις και που κληθήκαμε να ερμηνεύσουμε τα δυσανάγνωστα κείμενα αυτών στηρίζοντας την οικονομία τους τελευταίους 14 μήνες.
 
Επειδή είναι αδύνατον να οριστικοποιήσουμε τη δήλωση Ε3 των επιχειρήσεων και να υποβάλουμε μέχρι 17η Ιουνίου 2021 και συνεπώς να υποβληθεί με πληρότητα η εκδήλωση ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για την ενίσχυση των παγίων δαπανών, σας καλούμε να επανεξετάσετε άμεσα την απόφασή σας και να ορίσετε διαδικασίες και χρονικά όρια που να είναι συμβατά με την λογική και την κείμενη νομοθεσία.

Με Εκτίμηση,
Αλεβιζάκης Παναγιώτης
Οικονομολόγος
Μέλος της Κ.Δ. του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος
Εκ/πος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης