Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΟΕΕ - Φορολογικές δηλώσεις: Την επιμήκυνση του χρόνου υποβολής στους 4 μήνες ζητά ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

ΟΕΕ - Φορολογικές δηλώσεις: Την επιμήκυνση του χρόνου υποβολής στους 4 μήνες ζητά ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Την επιμήκυνση του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στους τέσσερις μήνες, από τη στιγμή, που θα λειτουργήσει πλήρως η πλατφόρμα, ζητά, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, με επιστολή του προς τον Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Αναφέρεται, επίσης, ως προϋπόθεση για το άνοιγμα της εφαρμογής, η έκδοση όλων των σχετικών εγκυκλίων και οδηγιών, ενώ προτείνεται ακόμα η προσαρμογή των δόσεων, μέχρι τη λήξη του δημοσιονομικού έτους

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12 14, 105 63 Αθήνα - Τηλ.: 2132141800, FAX: 2132141873,  e-mail: [email protected]


Αθήνα, 20-05-2021  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την επιμήκυνση του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στους τέσσερις μήνες, από τη στιγμή, που θα λειτουργήσει πλήρως η πλατφόρμα, ζητά, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, με επιστολή του προς τον Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αναφέρεται, επίσης, ως προϋπόθεση για το άνοιγμα της εφαρμογής, η έκδοση όλων των σχετικών εγκυκλίων και οδηγιών, ενώ προτείνεται ακόμα η προσαρμογή των δόσεων, μέχρι τη λήξη του δημοσιονομικού έτους.

Δεδομένου ότι, για να εφαρμοσθούν οι ρυθμίσεις, που έχουν ψηφιστεί, για τη φορολογική αντιμετώπιση των οικονομικών ενισχύσεων της πανδημίας, και των φοροελαφρύνσεων, απαιτείται χρόνος, που θα καθυστερήσει και την υποβολή των δηλώσεων, ο κ. Κόλλιας προτείνει να εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων διευθύνσεων της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις.

Στην επιστολή επισημαίνεται και ότι είναι αδύνατη η καταβολή της επιδότησης πάγιων δαπανών, χωρίς την υποβολή του Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα). Επίσης, η υποβολή των οικονομικών στοιχείων του Ε3 είναι προαπαιτούμενο για τις προσκλήσεις που θα προκηρυχθούν για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.

Υπενθυμίζεται ότι το ΟΕΕ, με επιστολή του Προέδρου του πριν από ένα μήνα, είχε επισημάνει επτά εκκρεμότητες αναφορικά με την υποβολή των δηλώσεων – όπως η εγκύκλιος για τους λογιστές - φοροτεχνικούς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό –, χωρίς όμως κάποια εξ αυτών να έχει τακτοποιηθεί.  

Όπως δήλωσε ο κ. Κόλλιας, «Η πρότασή μας θεωρούμε ότι είναι ορθολογική και προς όφελος όλων των φορολογουμένων και ιδιαίτερα των λογιστών – φοροτεχνικών, του κλάδου, που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης και τις επιχειρήσεις. Εάν λάβουμε υπόψη ότι τα προηγούμενα έτη το χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ήταν τουλάχιστον τρεισήμισι μήνες, οι τέσσερις μήνες, που προτείνουμε εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών, είναι ένας λογικός χρόνος».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΟΕΕ.


Γραφείο Τύπου του ΟΕΕ
Τηλ: 2132141866
2132141883
2132141870



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ.10563, Αθήνα, τηλ. 213 2141810, fax: 210 5227300

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
Αθήνα, 19 Μαΐου 2021
Αρ. Πρωτ. Φ/1/2976
 
Προς
-Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
-Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
-Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Θέμα: «Νέα πρόταση ΟΕΕ για υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2020».

Μέχρι σήμερα 19 Μαΐου 2021, η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, δεν έχει ανοίξει ακόμη.

Με τις ρυθμίσεις που έχουν ψηφισθεί για τον φορολογικό χειρισμό των οικονομικών ενισχύσεων, που έχουν δοθεί λόγω της πανδημίας, καθώς και των μειώσεων της προκαταβολής φόρου, της απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης, των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, είναι κατανοητό ότι θα καθυστερήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας. Οι νέες ρυθμίσεις για να εφαρμοσθούν απαιτούν την ενσωμάτωσή τους στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, και τη δοκιμή λειτουργίας τους για να εντοπισθούν οι δυσλειτουργίες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα. Για την αποφυγή λαθών δεδομένου του μεγάλου αριθμού των αλλαγών, προτείνουμε να εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων διευθύνσεων της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις.

Ο Φορέας μας με επιστολή του, δήλωσε ότι για την ημερομηνία 27η Αυγούστου 2021, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, συμφωνεί με την προϋπόθεση ότι το ηλεκτρονικό σύστημα του Taxisnet θα ανοίξει σε πλήρη λειτουργία χωρίς τεχνικά προβλήματα μέχρι τη 15η Μαΐου. Αντιλαμβανόμαστε ότι εν μέσω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε όλοι μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των νέων φορολογικών ρυθμίσεων, δεν μπορείτε να δεσμευθείτε για την ημερομηνία έναρξης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Προτείνουμε να ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας με την έκδοση όλων των εγκυκλίων και οδηγιών από τις Φορολογικές Αρχές με αντίστοιχη προσαρμογή των δόσεων, μέχρι τη λήξη του δημοσιονομικού έτους.

Η πρότασή μας θεωρούμε ότι είναι ορθολογική και είναι προς όφελος όλων των φορολογουμένων και ιδιαίτερα των λογιστών – φοροτεχνικών, του κλάδου που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης. Εάν λάβουμε υπόψη ότι τα προηγούμενα έτη το χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ήταν τουλάχιστον τρεισήμισι μήνες, οι τέσσερις μήνες που προτείνουμε εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών είναι ένας λογικός χρόνος.

Επισημαίνουμε ότι, για το πρόγραμμα επιδότησης των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που έχετε εξαγγείλει, ότι από τον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σας γνωρίζουμε ότι είναι αδύνατη η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης χωρίς την υποβολή του Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα). Επίσης, η υποβολή των οικονομικών στοιχείων του Ε3 είναι προαπαιτούμενο για τις προσκλήσεις που θα προκηρυχθούν για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.


Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ
Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης