Αποτελέσματα live αναζήτησης

EY: Επίπεδα-ρεκόρ για τις δημόσιες εγγραφές το πρώτο τρίμηνο του 2021

18 Μάιου 2021 Σχόλια
EY: Επίπεδα-ρεκόρ για τις δημόσιες εγγραφές το πρώτο τρίμηνο του 2021
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Ernst & Young

► Το πρώτο τρίμηνο του 2021, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 85% και τα έσοδα κατά 271%, σε σχέση με έναν χρόνο πριν
► Οι δημόσιες εγγραφές μέσω εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC) ήταν πιο ενεργές το πρώτο τρίμηνο του 2021, από ό,τι ολόκληρο το 2020
► Το πρώτο τρίμηνο του 2021 κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις πρώτου τριμήνου των τελευταίων 20 ετών


Η αυξημένη δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών (IPOs) κατά το νέο έτος οδήγησε στο πιο επιτυχημένο πρώτο τρίμηνο των τελευταίων 20 ετών, τόσο από άποψη αριθμού συναλλαγών, όσο και εσόδων. Ενώ παραδοσιακά κατά τα πρώτα τρίμηνα καταγράφονται περιορισμένες δημόσιες εγγραφές, οι πρόσφατες αυξημένες συναλλαγές ανέτρεψαν την τάση αυτή. Επιπρόσθετα της ενισχυμένης δραστηριότητας που παρατηρήθηκε στις παραδοσιακές αγορές, οι δημόσιες εγγραφές μέσω εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (special purpose acquisition companies – SPAC) κατέγραψαν νέο ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2021, με περισσότερες συναλλαγές και υψηλότερα έσοδα απ’ ό,τι ολόκληρο το 2020. Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021, οι δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως έφτασαν τις 430, αντλώντας κεφάλαια ύψους $105,6 δισ., καταγράφοντας έτσι αύξηση 85% και 271% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

Αυτή η συνεχιζόμενη ισχυρή δυναμική στις δημόσιες εγγραφές μπορεί να αποδοθεί στην ενισχυμένη ρευστότητα και στις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναδύονται λόγω της πανδημίας του COVID-19. Την ίδια στιγμή, οι κερδοσκοπικές και ευκαιριακές συναλλαγές, καθώς και η αυξανόμενη δημοφιλία των επενδυτικών πλατφορμών στο ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων γενεών, έχουν κάνει τις επενδύσεις πιο προσιτές από ποτέ. Εξετάζοντας το μέλλον, με τις ανησυχίες για ενδεχόμενη διόρθωση της αγοράς να βρίσκονται στον ορίζοντα, το επενδυτικό κλίμα παραμένει εύθραυστο. Έχοντας αυτό κατά νου, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αναζητούν αποδόσεις για τις επενδύσεις τους, εκμεταλλευόμενοι τη ρευστότητα της αγοράς, όσο αυτή συνεχίζει να υφίσταται.

Ο κλάδος της τεχνολογίας παρέμεινε στην πρώτη θέση παγκοσμίως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, κυριαρχώντας, τόσο ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών (111), όσο και ως προς τα έσοδα ($46,1 δισ.). Ο κλάδος της υγείας ακολούθησε, με 78 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν $14 δισ., ενώ η βιομηχανία κατέλαβε την τρίτη θέση, με 57 συμφωνίες και έσοδα $6,3 δισ. Αυτά είναι ορισμένα από τα ευρήματα που περιλαμβάνονται στην τελευταία έκδοση της παγκόσμιας τριμηνιαίας έκθεσης της EY, Global IPO Trends: Q1 2021.

Αυξημένη δυναμική, αισιοδοξία και εταιρείες-«μονόκεροι» χαρακτήρισαν τις δημόσιες εγγραφές κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, στην περιοχή της ΕΜΕΙΑ

Η περιοχή της ΕΜΕΙΑ ξεκίνησε ισχυρά το πρώτο τρίμηνο του 2021, εκμεταλλευόμενη τη δυναμική του τέταρτου τρίμηνου του 2020. Η εκτεταμένη επενδυτική δραστηριότητα στην περιοχή μπορεί να αποδοθεί στις υψηλές αποτιμήσεις, στη χαμηλή μεταβλητότητα και στην αυξανόμενη αισιοδοξία για μια ενδεχόμενη οικονομική ανάκαμψη. Συνολικά, στην περιοχή ολοκληρώθηκαν 109 δημόσιες εγγραφές, καταγράφοντας αύξηση 179% σε ετήσια βάση. Οι συναλλαγές αυτές συγκέντρωσαν έσοδα ύψους $26,1 δισ. – μία αύξηση της τάξης του 646%.

Η Ευρώπη έδειξε πως παραμένει ανθεκτική, γεγονός που βελτίωσε την αισιοδοξία των επενδυτών, παρά τους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Η ευρωπαϊκή δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών ανέκαμψε το πρώτο τρίμηνο, με αύξηση των συναλλαγών κατά 315% (83) και των εσόδων κατά 1.814% ($23,1 δισ.). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η θετική διάθεση για επενδύσεις διατηρήθηκε και οι επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τυχόν ευκαιρίες ανάπτυξης που προκάλεσε η πανδημία, καθώς και τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας, με το τρίμηνο να κλείνει με 17 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν έσοδα ύψους $7,5 δισ., καταγράφοντας αύξηση 467% και 1.031%, αντίστοιχα.

Οι δημόσιες εγγραφές στην αμερικανική ήπειρο άγγιξαν ιστορικά υψηλά επίπεδα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021


Η δραστηριότητα των δημόσιων εγγραφών στην αμερικανική ήπειρο υπερτριπλασιάστηκε σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, με τις συναλλαγές να αυξάνονται κατά 218% (121) και τα έσοδα να καταγράφουν πρωτοφανή αύξηση της τάξης του 446%, αγγίζοντας τα $45,2 δισ. Παρότι ο κλάδος της υγείας συνέχισε να κυριαρχεί ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, με 44 συναλλαγές που συγκέντρωσαν $8,7 δισ., ο κλάδος της τεχνολογίας αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της περιοχής, φτάνοντας τα $21,4 δισ., μέσω 33 δημόσιων εγγραφών.

Οι χρηματιστηριακές αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού αψήφησαν τις προσδοκίες, διατηρώντας τη θετική δυναμική τους

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ξεκίνησε το έτος αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ (47%) της παγκόσμιας δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Στην περιοχή καταγράφηκαν 200 δημόσιες εγγραφές συγκεντρώνοντας έσοδα $34,3 δισ., επιτυγχάνοντας, μάλιστα, τα υψηλότερα έσοδα πρώτου τριμήνου των τελευταίων 20 χρόνων, ξεπερνώντας ακόμη και το πρώτο τρίμηνο του 2010. Όσον αφορά τους κλάδους δραστηριότητας, η τεχνολογία βρέθηκε στην πρώτη θέση με 51 δημόσιες εγγραφές και έσοδα ύψους $17,7 δισ.

Οι προοπτικές για το 2ο τρίμηνο του 2021: Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερο ασταθείς συνθήκες αγοράς


Το 2021 ξεκίνησε δυναμικά για τις δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως, καταρρίπτοντας ρεκόρ. Ωστόσο, παρότι η διάθεση των επενδυτών είναι θετική, οι αβεβαιότητες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την αγορά, οδηγώντας σε περαιτέρω αστάθεια. Τα νέα κύματα της πανδημίας COVID-19 παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τη διαφορετική πρόοδο των εμβολιασμών ανά χώρα, τις γεωπολιτικές εντάσεις, τα επίπεδα του πληθωρισμού, τα επιτόκια και την ικανότητα των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συστημάτων να αντέχουν απρόσμενα σοκ, αποτελούν όλα πιθανά συστατικά για μια «τέλεια καταιγίδα».

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Οι υψηλές αποτιμήσεις και τα αυξημένα αποθέματα ρευστότητας, οδήγησαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τη δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, μια σειρά από παράγοντες, όπως οι αργοί ρυθμοί των εμβολιασμών, η αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου σε αρκετές περιοχές και η επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας, εξακολουθούν να οδηγούν σε αυξημένη αβεβαιότητα. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως και στην Ελλάδα, οι οποίες σχεδιάζουν τη δημόσια εγγραφή τους, εφόσον είναι καλά προετοιμασμένες και έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, θα πρέπει να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που παραμένει, προς το παρόν, ανοικτό».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης