Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οnline παρακολούθηση των κρατικών δαπανών

24 Δεκέμβριου 2009 Σχόλια
  • Σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των δαπανών σκοπεύει να εγκαταστήσει και να θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Οικονομικών από τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο βάσει του οποίου, αμέσως μόλις διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος, θα λαμβάνονται υποχρεωτικά διορθωτικά μέτρα.
Οnline παρακολούθηση των κρατικών δαπανών

Από τα μέσα Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών θα θέσει σε λειτουργία το σύστημα

Σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των δαπανών σκοπεύει να εγκαταστήσει και να θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Οικονομικών από τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο βάσει του οποίου, αμέσως μόλις διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος, θα λαμβάνονται υποχρεωτικά διορθωτικά μέτρα.

Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο ρόλος της Βουλής στον έλεγχο του προϋπολογισμού θα ενισχυθεί με τη νομοθέτηση «δημοσιονομικών κανόνων» για τον έλεγχο των δαπανών, ενώ θα συσταθεί στη Βουλή και σώμα ελεγκτών εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των δαπανών, στο πρότυπο αντίστοιχων άλλων χωρών.

Αυτή τη στιγμή, έχει ήδη ξεκινήσει από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) η εγκατάσταση του απαραίτητου δικτύου για την online παρακολούθηση των κρατικών δαπανών και παράλληλα αναπτύσσεται και λογισμικό, το οποίο θα σημαίνει «συναγερμό» όποτε κάποιο κονδύλι του προϋπολογισμού απορροφάται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι κανονικά θα έπρεπε.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μπορεί να ελέγχει από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2010 την ταχύτητα με την οποία εκταμιεύονται οι πιστώσεις του προϋπολογισμού από τα υπουργεία. Σε δεύτερη φάση, το σύστημα της online παρακολούθησης των δαπανών θα επεκταθεί και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), όπως τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια κ. λπ.

Πρόκειται για ένα μέτρο που στο υπουργείο θεωρούν ότι θα βοηθήσει πολύ στον περιορισμό των δαπανών, αφού όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θα μπορούν να ελέγχονται οι δαπάνες που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα που υπογράφονται από τις αρμόδιες σε κάθε υπουργείο υπηρεσίες. Μάλιστα, όταν εντοπίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, ότι κάποιος έχει για παράδειγμα ξοδέψει το 30% με 40% τις συνολικής πίστωσής του από το πρώτο τρίμηνο του έτους, τότε θα καλείται να δικαιολογήσει τις δαπάνες του και ταυτόχρονα θα ενημερώνεται ότι δεν θα έχει στη διάθεσή του περισσότερα κεφάλαια έως το τέλος του έτους.

Με τον τρόπο αυτό, πιστεύουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι δεν θα ξαναβρεθούν στη δύσκολη θέση να αυξάνουν τη συνολική πίστωση κάποιου υπουργείου που μέσα στη χρονιά έκανε λανθασμένη διαχείριση των πόρων του και έφτανε σε σημείο να ζητάει εκ νέου χρήματα για «να πληρώσει το ρεύμα». Ο μηχανισμός αυτός, εφόσον στηθεί και λειτουργήσει, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τόσο στη μείωση των δαπανών –καταναλωτικών κυρίως– όσο και στο να μην ξεφεύγει το έλλειμμα λόγω των υπερβάσεων στο σκέλος των δαπανών. Για το λόγο αυτόν, συμπληρωματικά του online συστήματος, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού κανόνα, βάσει του οποίου, όποτε χάνεται ο έλεγχος του ελλείμματος και του χρέους, να εφαρμόζονται αμέσως μέτρα για τη διόρθωση της κατάστασης.

Ο στόχος για το έλλειμμα του 2010 είναι να μειωθεί στο 9,1% του ΑΕΠ. Αν, όμως, κατά τη διάρκεια κάθε τριμήνου το έλλειμμα ξεπερνάει τον στόχο που έχει τεθεί, τότε ο νόμος θα ενεργοποιείται αμέσως και η εκάστοτε κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος στον πρωταρχικό στόχο. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα θα αφορούν κυρίως το σκέλος των δαπανών και όχι τόσο αυτό των εσόδων.

Δηλαδή, εφόσον στο πρώτο τρίμηνο το έλλειμμα ξεπεράσει τον στόχο που έχει τεθεί, η κυβέρνηση για το επόμενο τρίμηνο θα μειώνει τις δαπάνες ισόποσα με την απόκλιση που καταγράφεται. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι ο δημοσιονομικός αυτός κανόνας να θεσπιστεί και με νόμο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες.

Ολα αυτά, είναι μέτρα τα οποία αναμένεται να συμπεριληφθούν και στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα κατατεθεί στην Κομισιόν στα τέλη Ιανουαρίου. Η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου είναι να πείσει τις Βρυξέλλες και τις αγορές ότι έχει τη βούληση και μπορεί να περικόψει σημαντικά τις κρατικές δαπάνες, για να επιτύχει μείωση του ελλείμματος σε μόνιμη βάση.

Αποκρατικοποιήσεις

Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σε βάθος 2ετίας ή 3ετίας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο και θα ενσωματωθεί στο ΠΣΑ. Για το 2010, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις εκτιμώνται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ και θα κατευθυνθούν προς τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα δημιουργηθούν δύο εταιρείες, οι οποίες θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο. Η μία εταιρεία–καλάθι θα περιλαμβάνει τις συμμετοχές του Δημοσίου σε δημόσιες επιχειρήσεις. Στο υπουργείο εξετάζουν αυτή τη στιγμή σε ποιες επιχειρήσεις το Δημόσιο πρέπει να έχει πάνω από το 51% του μετοχικού κεφαλαίου, σε ποιες χρειάζεται απλώς η καταστατική μειοψηφία του 34% και σε ποιες μπορεί να πέσει η συμμετοχή του Δημοσίου και στα επίπεδα του 10% και χαμηλότερα.

Στη δεύτερη εταιρεία–καλάθι θα περιλαμβάνονται τα ακίνητα του Δημοσίου. Προς το παρόν, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών μελετάει τη δημιουργία ενός φορέα, ομπρέλα που θα ελέγχει και θα διαχειρίζεται ολόκληρη την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.

Προϋπολογισμός προγραμμάτων

Την αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με τη συνεργασία των ελεγκτικολογιστικών εταιρειών που έχουν εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε συνάντηση με στελέχη των εταιρειών αυτών κατά την οποία συζητήθηκε η μετατροπή του προϋπολογισμού σε προϋπολογισμό προγραμμάτων.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές εργασίες και η αναμόρφωση της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού θα ισχύει από την επόμενη ψήφιση, δηλαδή για τον προϋπολογισμό του 2011. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε αυτήν την αλλαγή, καθώς εκτιμάται ότι θα προκύψουν οικονομικά οφέλη από τη στοχοθέτηση που εισάγεται μέσω των προϋπολογισμών προγραμμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε υπουργείο θα λαμβάνει τους πόρους που πραγματικά χρειάζεται. Θα υπάρχουν συγκεκριμένες και ποσοστικοποιημένες δράσεις ανά υπουργείο, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται με το κονδύλι που τους αναλογεί και δεν θα συνεχίζεται η αύξηση της πίστωσης κάθε χρόνο ανεξαρτήτως των πραγματικών αναγκών, όπως ισχύει σήμερα. Τα κεφάλαια που χρειάζονται τα υπουργεία θα υπολογιστούν από μηδενική βάση και θα παρέχονται ανάλογα και με την επίτευξη ή μη των στόχων που τίθενται.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, εκτός του οικονομικού οφέλους, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα επιτευχθεί και μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Παράλληλα, η θέσπιση του νέου συστήματος κατάρτισης των προϋπολογισμών αποτελεί και ένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα κατατεθεί στην Κομισιόν στα τέλη Ιανουαρίου. Στο πλαίσιό του να υπάρχει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της συγκεκριμένης παρέμβασης στο ΠΣΑ, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες στις λίγες μέρες που έχει στη διάθεσή της.Πηγή Καθημερινή


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης