Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανοδική συνεδρίαση με το Γενικό Δείκτη στις 907 μονάδες με άνοδο 0,85%

Ανοδική συνεδρίαση με το Γενικό Δείκτη στις 907 μονάδες με άνοδο 0,85%

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Μία σημαδιακή συνεδρίαση η σημερινή για το ελληνικό χρηματιστήριο αφού συμπίπτει με την άρση του lockdown και την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν. Για το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ιδιαίτερη σημασία αφού υπάρχουν πολλές εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα με τον ελληνικό τουρισμό και συνεισφέρουν στην χρηματιστηριακή δραστηριότητα.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες πήραν από χθες την σκυτάλη της ανόδου από τις αμερικανικές αγορές. Οι διαβεβαιώσεις της FED σχετικά με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα α' τριμήνου σε Αμερική και Ευρώπη, ανέκοψαν την καθοδική κίνηση που είχε δημιουργηθεί κατά τις τελευταίες 3 συνεδριάσεις.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την μικρή ανάκαμψη χθες και την συσσώρευση του Γενικού Δείκτη στις 900 μονάδες, κινήθηκε σήμερα με κατεύθυνση προς τις 910 μονάδες και δύο φορές μέσα στη συνεδρίαση υπερέβη τις 907 μονάδες (υψηλό ημέρας). Το επενδυτικό ενδιαφέρον εναλλάχτηκε μεταξύ τραπεζικών blue chips και μη χρηματοοικονομικών blue chips που ανέκτησαν την προηγούμενη δυναμική (πχ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo).

Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη κοντά στο υψηλό ημέρας στις 907,08 μονάδες με άνοδο 0,85%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 72 έκλεισαν ανοδικά και οι 40 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,83%), Κατασκευών (1,8%), Τηλεπικοινωνιών (2,1%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-0,73%), Τραπεζών (-0,53%) και Τεχνολογίας (-0,25%).

Λίγο πριν τη λήξη τους, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται και αυτές έντονα ανοδικά και έχουν καλύψει μεγάλο μέρος των απωλειών από την πρόσφατη διόρθωση. Ο DAX στη Γερμανία κινείται στα επίπεδα των 15.300 μονάδων, ο CAC στην Γαλλία έχει επιστρέψει στις 6.400 μονάδες ενώ και ο FTSE 100 στο Λονδίνο επέστρεψε στην ζώνη των 7.000 μονάδων. Πάμε σαν άλλοτε λοιπόν και στις μεγάλες ευρωπαικές αγορές αλλά και στις ΗΠΑ που ο Dow Jones βρίσκεται ξανά πολύ υψηλότερα των 34.200 μονάδων ενώ και ο S&P 500 κινείται στις 4.150 μονάδες.

Όπως αναφέρουν οι δύο εκθέσεις των UBS και Capital Economics, η πρόσφατη διόρθωση μοιάζει περιστασιακά ενώ χθες και αμερικάνικοι επενδυτικοί οίκοι θεωρούσαν ότι η σημαντική διόρθωση δεν ήταν αυτή που είδαμε και ίσως έρθει αργότερα. Οι διεθνείς αγορές αλλά και η ελληνική χρηματιστηριακή (και όχι μόνο) αγορά βρίσκονται αυτή την στιγμή στη φάση της υιοθέτησης των ελπίδων από την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού. Τα αποτελέσματα οικονομικά, επιχειρηματικά, υγειονομικά θα τα δούμε από τον Σεπτέμβριο. Πάντως οι περισσότεροι ξένοι εισηγητές στο Delphi Forum ήταν επαινετικοί ως προς την διαχείριση της πανδημίας αλλά και την μελλοντική οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης