Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τορπιλίζει την παγκόσμια ανάπτυξη

13 Μάιου 2021 Σχόλια
Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τορπιλίζει την παγκόσμια ανάπτυξη
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού είναι η βασική αιτία για την διόρθωση στις ξένες αγορές. Ο πληθωρισμός στην παρούσα φάση στις ΗΠΑ κινείται πάνω από το όριο που είχε θέσει η FED και ήταν 2% αλλά το θέμα είναι ότι προς το παρόν η νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν μπορεί να αλλάξει στόχευση. Προτιμά να επιτύχει ανάπτυξη παρά να υποταχθεί στο στόχο του χαμηλότερου πληθωρισμού που θα απαιτήσει περιορισμό ρευστότητας.

Πως επιδρά ο πληθωρισμός στο οικονομικό κύκλωμα και γιατί φοβούνται τα χρηματιστήρια

Όμως εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος γιατί φοβούνται τις μικρές ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις οι χρηματιστηριακές αγορές και οι επιχειρήσεις.

Ο βασικός λόγος είναι ότι η αύξηση του πληθωρισμού σε ένα οικονομικό σύστημα δεν λειτουργεί αθροιστικά ανάμεσα στους επιχειρηματικούς οργανισμούς αλλά πολλαπλασιαστικά για τις επιχειρήσεις. Αν δεχθούμε ότι ξεκινάμε με αύξηση πληθωριστικού κόστους στις πρώτες ύλες της τάξης του 2% , αυτό θα περάσει στα λειτουργικά κόστη πολλαπλάσιο και από εκεί θα φτάσει στην τελική τιμή ενός αγαθού σχεδόν τριπλάσιο απ' ότι ήταν το αρχικό κόστος. Αν στην τελική τιμή προστεθούν και τα αυξημένα (λόγω πληθωρισμού) επιτόκια δανεισμού της επιχείρησης, τότε μία αρχική πληθωριστική αύξηση της τάξης του 0,5% στην πρώτη ύλη θα φτάσει σε αύξηση άνω του 5% στην τελική τιμή προς τον καταναλωτή. Έτσι υπάρχουν αλυσιδωτές επιδράσεις στην προσφορά και την ζήτηση με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι πωλήσεις, τα έξοδα και να μειώνεται το περιθώριο κερδοφορίας. Υπολογίζεται ότι μία αύξηση του πληθωρισμού 0,5% στις ΗΠΑ μέσα στο α' εξάμηνο 2021 μπορεί να επιφέρει πτώση πωλήσεων της τάξης του 10-15% ανάμεσα στις εισηγμένες εταιρείες του S&P 500 που αποτελούν περίπου το 50-60% του αμερικανικού ΑΕΠ. Έτσι μία αύξηση του πληθωρισμού θα πρέπει να οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε μία περαιτέρω αύξηση του τζίρου τους προκειμένου να έχουν την επιθυμητή κερδοφορία τους.

Τορπιλίζει τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων των τραπεζών

Επίσης μία ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθωρισμού θα επηρεάσει και το κόστος κεφαλαίου των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα αφ' ενός να υπάρξει δυσκολία εξυπηρέτησης δανείων και έτσι να εισέλθουν οι τράπεζες σε νέο τραπεζικό 'φαύλο κύκλο' που η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να αποφύγει πάση θυσία αυτή την περίοδο.

Σε ότι αφορά την αλληλεπίδραση των αμερικανικών επιχειρήσεων με τις ευρωπαικές και τις ασιατικές, ο πληθωρισμός όπως λένε οι οικονομολόγοι είναι σαν τον 'πυρετό'. Μπορεί να μεταδοθεί μέσα από τις εμπορικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Ήδη η αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ , έπληξε και τη Γερμανία.





Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης