Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΟΛΑ ΤΑ εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρηματιών... στη φόρα.

21 Δεκέμβριου 2009
  • ΟΛΑ ΤΑ εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρηματιών... στη φόρα. Σε αυτή την απόφαση έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΙΑ «ΛΕΥΚΗ» ΚΑΙ ΜΙΑ «ΜΑΥΡΗ» ΛΙΣΤΑ ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ Η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΟΛΑ ΤΑ εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρηματιών... στη φόρα. Σε αυτή την απόφαση έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

«Πρόγευση» των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε την Παρασκευή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στα «εγκαίνια» του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Αποκάλυψε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η «δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο Διαδίκτυο» ύστερα από συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Εξειδικεύοντας την κυβερνητική εξαγγελία -σχετική αναφορά έκανε τη Δευτέρα στο Ζάππειο και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου- ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εξειδικεύει τις προθέσεις:

*Αν δοθεί το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στο Διαδίκτυο θα αναρτηθούν δύο κατάλογοι. Στην «άσπρη λίστα» θα εμφανίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν πολύ υψηλά εισοδήματα έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως παραδείγματα προς μίμηση. Η λίστα αυτή θα είναι, τουλάχιστον στην αρχή, αρκετά περιορισμένη, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μόλις 2.557 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ (συνολικά 3.000 Ελληνες αναγράφουν στις δηλώσεις τους ατομικό εισόδημα άνω των 200.000 ευρώ).

Στη «μαύρη λίστα»

Στη δεύτερη λίστα, τη «μαύρη», θα δηλώνονται τα ονόματα όσων εμφανίζουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Ο συγκεκριμένος κατάλογος θα είναι εξαιρετικά μακροσκελής, καθώς το 73% των ελεύθερων επαγγελματιών προσαρμόζουν με τέτοιο τρόπο τα κέρδη τους ώστε να μην υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο.

*Η δεύτερη λύση είναι λιγότερο επιθετική. Προβλέπει και πάλι τη δημοσίευση καταλόγων αλλά όχι τόσο αναλυτικά. Δηλαδή, δεν θα αναγράφεται ξεχωριστά ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα κάθε έλληνα ελεύθερου επαγγελματία, αλλά θα γίνεται «ομαδοποίηση» ανάλογα με το εισόδημα (από 5.000 έως 10.000 ευρώ, αυτά τα ονόματα) κ.ο.κ.

Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να ενεργοποιήσει «κοιμώμενη» διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας η οποία έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά πριν από... 15 χρόνια. Το περίφημο άρθρο 85, παράγραφος 3 της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας δίνει στον «προϊστάμενο της ΔΟΥ τη δυνατότητα να συντάσσει κατάλογο φορολογουμένων ο οποίος περιέχει το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, τον τίτλο και τα λοιπά στοιχεία τους, το καθαρό εισόδημα από τις κατηγορίες Δ και Ζ, το συνολικό καθαρό εισόδημα το οποίο υπόκειται σε φορολογία καθώς και τον φόρο που αναλογεί σε αυτό (...).

»Ο κατάλογος τοποθετείται σε πρόσφορη θέση στο κατάστημα της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και των δήμων ή κοινοτήτων όπου εδρεύει δημόσια οικονομική υπηρεσία ώστε να μπορεί να λαμβάνει γνώση αυτού οποιοσδήποτε».

Οι κατηγορίες Δ και Ζ στις οποίες αναφέρεται ο νόμος 2238 αφορούν όλες τις επιχειρήσεις της χώρας αλλά και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλιστα, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι ο προϊστάμενος της δημόσιας υπηρεσίας υποχρεούται να χορηγεί - ύστερα από αίτηση- βεβαίωση για τα οικονομικά στοιχεία των ελεύθερων επαγγελματιών ή των επιχειρήσεων σε όποιον έχει έννομο συμφέρον και το αποδεικνύει.

Πηγή Ελευθεροτυπία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης