Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πτώση κάτω από τις 900 μονάδες του Γενικού Δείκτη εξαιτίας της εισόδου των νέων μετοχών της Πειραιώς

Πτώση κάτω από τις 900 μονάδες του Γενικού Δείκτη εξαιτίας της εισόδου των νέων μετοχών της Πειραιώς
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Πτωτική και άκρως αναμενόμενη η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Εν αντιθέσει με την άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε με ένα μεγάλο 'βαρίδι'. Τα δισεκατομμύρια των νέων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση. Λόγω του dilution η μετοχή κλείδωσε για πολλές ώρες στο limit down (-30%)  και όταν ξεκλείδωσε έκλεισε με μεγάλες απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης και πάλι είχε μικρή διακύμανση μετά το αρχικό σοκ της υποχώρησης κάτω από τις 900 μονάδες. Ωστόσο η επιμέρους μεταβλητότητα ήταν πολύ μεγάλη στις δεικτοβαρείς μετοχές.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 897,01 μονάδες με υποχώρηση 1,45%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 254 εκατ. ευρώ εξαιτίας των πολλών συναλλαγών (περίπου 135 εκατ. ευρώ) που έγιναν στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι  60 έκλεισαν ανοδικά και οι 52 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) υποχώρησε 1,19% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε οριακή υποχώρηση.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (1,75%), Πρώτων Υλών (1,71%), Κατασκευών (1,4%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τραπεζών (-3,45%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,98%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,61%)  

Κίνηση ξανά προς τις 900 μονάδες με στήριξη στις 890 μονάδες  

Ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε σήμερα τις αντοχές της στήριξης των 890 μονάδων οι οποίες άντεξαν. Η τάση προς το κλείσιμο της συνεδρίασης δείχνει ότι επανασυσπειρώνεται πέριξ των 900 μονάδων και από τη Δευτέρα θα δείξει εάν θα καταφέρει άμεσα την επιστροφή πάνω από τις 910 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, το διάστημα διακύμανσης 890 μονάδων (στήριξη) -920 (αντίσταση) θα αποτελεί το κανάλι που θα κινηθεί η αγορά μέσα στο υπόλοιπο διάστημα του Μαΐου.

Καθολική άνοδος στα χρηματιστήρια Ευρώπης και Αμερικής λόγω υποχώρησης αποδόσεων αμερικανικών ομολόγων

Είναι η πρώτη φορά μέσα στο 2021 που βλέπουμε την συντριπτική πλειονότητα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών δεικτών να κινούνται ανοδικά. Πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός της διάχυσης τεράστιας ρευστότητας στις χρηματιστηριακές αγορές και της νέας υποχώρησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Ο Dow Jones και ο S&P 500 κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά. Στα χρηματιστήρια της Ε.Ε., τα 5 μεγαλύτερα (Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Ιταλίας και Ισπανίας) κινούνται ανοδικά ενώ ακολούθησαν σε άνοδο και οι υπόλοιπες περιφερειακές χρηματιστηριακές αγορές πλην της ελληνικής για τους λόγους που προαναφέραμε.

Πάντως ανεξάρτητα από την καθολική σημερινή άνοδο, τα 'καμπανάκια' της διόρθωσης έχουν ήδη αρχίσει να ηχούν. Η άνοδος των διεθνών αγορών δεν θα είναι ατέρμονη.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης