Μηδενικά επιτόκια για τις προθεσμιακές τραπεζικές καταθέσεις και στην Ελλάδα

Οικονομικές Ειδήσεις

28 Απρίλιος 2021
Πώς η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή ροκανίζει πλέον τις αποταμιεύσεις Taxheaven.gr


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
 
Στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα έχουν καταπέσει τις τελευταίες ημέρες τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Ενδεικτικά, μία προθεσμιακή κατάθεση ύψους 100.000 ευρώ έχει μέσο επιτόκιο από 0,06% έως 0,1%. Και όμως τα μηδενικά επιτόκια υπό προϋποθέσεις θεωρούνται ως θετικές επενδύσεις καθώς ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο και Μάρτιο διαμορφώθηκε στο -1,6%. Ωστόσο ο δείκτης τιμών καταναλωτή το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί αρκετά με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική φθορά στην αγοραστική δύναμη των καταθέσεων (ppp) ειδικά στις καταναλωτικές δαπάνες. Ταυτόχρονα τα επιτόκια χορηγήσεων διαμορφώνονται στα επίπεδα του 3,8-4% με αποτέλεσμα να έχει διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών.

Οι αλλαγές αυτές ουσιαστικά έχουν θετικές παρενέργειες στα θέματα των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου αλλά και στις επενδύσεις χαρτοφυλακίων. Στην πρώτη κατηγορία δίνεται η ευκαιρία για επενδύσεις με χαμηλό χρήμα. Στη δεύτερη κατηγορία, οι αποταμιευτές γίνονται επενδυτές υψηλότερου κινδύνου (ρίσκου) αναζητώντας αποδόσεις σε κρατικά ομόλογα, εταιρικά ομόλογα και μετοχές.

Επιβεβαίωση του Taxheaven για τις εξόδους στις αγορές

Σε παλαιότερο δημοσίευμα είχαμε αναφέρει ότι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε δημοσιοπρασία Εντόκων Γραμματίων μέχρι το Πάσχα. Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,32%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,320 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,11 φορές. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Τρίτη 4 Μαΐου 2021.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, όπως είχαμε αναφέρει, μέσα στο καλοκαίρι θα δρομολογηθεί η έκδοση κρατικού ομολόγου 7ετούς διάρκειας για άντληση κεφαλαίων που θα διευρύνουν την καμπύλη επιτοκίων και θα διευκολύνουν και την ταμειακή ρευστότητα μέχρι να αρχίσουν οι πρώτες εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης.