Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέο νομοσχέδιο για αδειοδότηση οικονομικών δραστηριοτήτων σε τομείς του Τουρισμού, της Υγείας και των Μεταφορών - Έρχεται νέος αναπτυξιακός νόμος

Νέο νομοσχέδιο για αδειοδότηση οικονομικών δραστηριοτήτων σε τομείς του Τουρισμού, της Υγείας και των Μεταφορών - Έρχεται νέος αναπτυξιακός νόμος
  • Για περίπου 100 επαγγέλματα η αδειοδότηση θα γίνεται με γνωστοποίηση και όχι με έγκριση

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε στη σημερινή (σ.σ. 26/04/2021) συνεδρίαση του Υπ. Συμβουλίου, νέο νομοσχέδιο για την απλούστευση του πλαισίου αδειοδότησης οικονομικών δραστηριοτήτων.

Σε συνέχεια του νομοσχεδίου που ψηφίσθηκε τον Απρίλιο (νόμος 4796/2021), με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιταχύνεται και διευρύνεται η μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε περαιτέρω τομείς με σημαντική συμβολή στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στους τομείς του Τουρισμού, της Υγείας και των Μεταφορών.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

Απλοποιείται περαιτέρω και θα ψηφιοποιηθεί, χωρίς καμία έκπτωση στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ένα σημαντικό μέρος των διοικητικών διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των ΜΜΕ, απαλείφοντας μια σειρά επιβαρυντικών πρακτικών και διοικητικών εμποδίων. Δημιουργείται ένα απλό και συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προσέλκυση επενδύσεων. Μειώνεται η γραφειοκρατία που κατατάσσει τη χώρα σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ως προς τη φιλικότητα απέναντι στις επενδύσεις, επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση  και συντηρεί ένα καθεστώς πολυνομίας και κακοδιοίκησης, από το οποίο πλήττονται άμεσα οι επιχειρήσεις και έμμεσα η δημόσια διοίκηση.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιχειρεί μια διαφορετική αντιμετώπιση των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών, την απλούστευση ή και την εξάλειψή τους όπου είναι ασφαλές και την ευθυγράμμιση των διοικητικών πρακτικών προς το μοντέλο χωρών με υψηλό δείκτη φιλικότητας προς την επιχειρηματικότητα. Στόχος είναι να επιτευχθούν:

- Στήριξη της Ανάπτυξης με προστασία του δημοσίου συμφέροντος: Χωρίς συμβιβασμούς ως προς την ασφάλεια εγκαταστάσεων και προϊόντων, καθώς και ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή.

- Μεγαλύτερη διαφάνεια: Με απομόνωση των μεμονωμένων και κατά περίπτωση ερμηνειών του θεσμικού πλαισίου ή και  πλήρη απουσία τους όσον αφορά τις αδειοδοτικές διαδικασίες ώστε να αποκλειστούν αμφιλεγόμενες και αναποτελεσματικές πρακτικές της διοίκησης.

- Ενιαία αντιμετώπιση των αδειοδοτικών διαδικασιών: Ομογενοποιούνται πολλές διαδικασίες  αδειοδότησης, καθώς υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις στην αδειοδότηση για παρεμφερείς δραστηριότητες έτσι ώστε να ενισχυθεί  η φερεγγυότητα του δημοσίου και η εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης με τον επιχειρηματικό κόσμο.

- Αποτελεσματικότητα: Εξαλείφονται περιττές και μη δικαιολογημένες διοικητικές πρακτικές

- Αναλογικότητα των μέτρων: Αποφεύγεται η κατάχρηση εξουσίας και αναγνωρίζεται η ουσιαστική συμβολή των διοικητικών πρακτικών στην εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

- Διαλειτουργικότητα των διαδικασιών που απλοποιούνται με υφιστάμενες ψηφιακές υπηρεσίες όπως είναι το ΓΕΜΗ και οι e-Αdeies

- Απλοποίηση: Προτείνεται για μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου σε πολλές περιπτώσεις η μετατροπή αδειών από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

- Ψηφιοποίηση των διαδικασιών: Επιταχύνονται οι διαδικασίες και διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα καθώς και ο εποπτικός ρόλος του Κράτους.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ


Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου, στην εκπομπή «Τρίποντο στην Οικονομία» και τον δημοσιογράφο κ. Χάρη Ντιγριντάκη, στον ρ/σ Alpha 98.9, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης:

«Είναι η συνέχεια του νόμου που ψηφίσαμε πριν από δέκα μέρες. Αφορά στα υπόλοιπα θέματα που έχουν μείνει, θέματα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Δηλαδή μια ολόκληρη διαδικασία απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».
«Έχουν εξειδικευτεί οι δραστηριότητες. Έχει να κάνει με μονάδες ιαματικής θεραπείας, με σχολές οδηγών, είναι περίπου 100 επαγγέλματα. Η αδειοδότηση θα γίνεται με γνωστοποίηση και όχι με έγκριση. Όπως λέει και η πλατφόρμα του “Νotify Βusiness” το να ιδρύεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα είναι πλέον πάρα πολύ εύκολο, δεν είναι όπως παλιά».

Για το αν θα υπάρξουν αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόμο:

«Θα υπάρξει νέος Αναπτυξιακός Νόμος στο επόμενο νομοσχέδιο. Θα μπει σε δημόσια διαβούλευση ίσως μέχρι το τέλος Μαΐου».

Για την αύξηση των κρατικών ενισχύσεων:
«Ο νέος χάρτης που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2022 δίνει σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας αυξημένα ποσοστά κρατικών ενισχύσεων.  Κάναμε διαπραγμάτευση πάνω από 6 μήνες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είμαι πολύ χαρούμενος γιατί θα βοηθήσουμε σημαντικές περιοχές της Ελλάδας. Στη Δυτική Μακεδονία, στον νομό Αρκαδίας, στην Κρήτη, στο Βόρειο και στο Νότιο Αιγαίο έχουμε αύξηση 25 μονάδων».

Για το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα:

«Έχουμε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι εκθέσεις των ξένων οίκων είναι εξαιρετικά καλές για την Ελλάδα. Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα logistics και στον τουρισμό το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά μεγάλο. Και όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κάθε γύρος έχει  6 με 8 συμμετέχοντες».

Για την αγοραστική κίνηση το Σ/Κ:

«Πήγε πάρα πολύ καλά. Ενώ όλη την περασμένη εβδομάδα η αγορά ήταν “παγωμένη”, το Σαββατοκύριακο, ειδικά το Σάββατο,  πήγε πάρα πολύ καλά. Βλέπω τους συνολικούς τζίρους από το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών, οπότε έχω εικόνα για το τι πραγματικά γίνεται.».

Για το αν θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για τον τουρισμό:
«Είναι τελείως βέβαιο ότι θα κάνουμε και ειδικό πρόγραμμα για τον τουρισμό. Μας ενδιαφέρει πολύ ο τουρισμός και σίγουρα θα κάνουμε κάτι».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:
https://www.youtube.com/watch?v=Oip_3loP2Y4Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης