Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εβαλαν λουκέτο 10.000 επιχειρήσεις.

16 Δεκέμβριου 2009 Σχόλια
  • Η κ. Κατσέλη, μιλώντας στην Επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών προς τις τράπεζες, τόνισε ότι όποιο μέτρο και να πάρουμε τώρα, τα θετικά του αποτελέσματα θα φανούν σε 4 - 5 ή 6 μήνες.
Εβαλαν λουκέτο 10.000 επιχειρήσεις.

Η κ. Κατσέλη, μιλώντας στην Επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών προς τις τράπεζες, τόνισε ότι όποιο μέτρο και να πάρουμε τώρα, τα θετικά του αποτελέσματα θα φανούν σε 4 - 5 ή 6 μήνες.

Η ασφυξία στην αγορά δεν πρόκειται να αναστραφεί πριν παρέλθει ένα εξάμηνο από τη λήψη των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, εκτίμησε η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη χθες στη Βουλή όπου παρέθεσε και μια σειρά αποκαρδιωτικών στοιχείων για το κλείσιμο επιχειρήσεων και τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών προς τις τράπεζες η κ. Κατσέλη με ισχυρή δόση ειλικρίνειας τόνισε: «Η αγορά σήμερα ασφυκτιά. Και η κατάσταση θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες διότι όποιο μέτρο και να πάρουμε τώρα τα θετικά του αποτελέσματα θα είναι προφανή σε 4 - 5 ή έξι μήνες».

Τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά επιβεβαίωσαν και τα στοιχεία που παρέθεσε και εμφανίζουν 10 χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν κλείσει το 2009, το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων αγγίζουν τα 109 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 11 δισ. είναι επισφαλή και από αυτά πάνω από το 50% πρόκειται για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

Επίσης τα καταγγελθέντα δάνεια από 1ης Ιανουαρίου του 2008 αγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ ενώ και οι επιταγές ξεπερνούν τα 2,6 δισ. ευρώ με ετήσια αύξηση 48%.


Αισιόδοξη
Η κ. Κατσέλη πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι το συνολικό πλέγμα των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση θα οδηγήσει στην αναθέρμανση της αγοράς αλλά επέμεινε ότι χωρίς την αύξηση της οικονομικής πίτας, δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα έχουμε.

«Οσο και να βάζουμε φόρους και να μειώνουμε τις δαπάνες αν αυτοί οι φόροι μπουν σε μια πίτα που συρρικνώνεται τότε τα συνολικά έσοδα θα είναι μικρότερα», είπε χαρακτηριστικά, και για να προλάβει διάφορες ερμηνείες πρόσθεσε τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι δημοσιονομική εξυγίανση, αναθέρμανση της οικονομίας και παραγωγική ανασυγκρότηση πάνε μαζί.

Η υπουργός Οικονομίας αν και αναγνώρισε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών δεν λύνει όλα τα προβλήματα είπε ότι δίνει ανάσα σε όσους νοιώθουν τη θηλιά του δανεισμού.

Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι ενώ οι συνθήκες ασφυξίας στην αγορά ήταν ορατές από το 2007 δεν έλαβε τότε τα αναγκαία μέτρα αναφερόμενη και στον τρόπο που αξιοποιήθηκε το πακέτο των 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Επειτα από σχετικές επισημάνσεις βουλευτών η υπουργός Οικονομίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εντάξει στην ευνοϊκή ρύθμιση και τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο.

Η υπουργός επανέλαβε ότι ο νέος επενδυτικός νόμος θα είναι έτοιμος στο πρώτο τετράμηνο του έτους και απέρριψε το αίτημα για επιμήκυνση και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων στη βάση του υφιστάμενου. Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας για αποπληρωμή έως την άνοιξη του 2010 των οφειλών του κράτους σε όσους έχουν επιχορηγηθεί.


Λιανικό εμπόριο
Η δραματική μείωση των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο αρχίζει να παρουσιάζει σημαντικές επιπτώσεις πλέον και στην απασχόληση, η οποία μειώνεται, τάση που δεν υπήρχε το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, το τρίτο τρίμηνο του έτους, ο δείκτης των απασχολούμενων στο λιανικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων και όσων απασχολούνται στον κλάδο καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων, παρουσίασε μείωση 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, έναντι αύξησης 1,9% που είχε παρουσιάσει κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2008 προς το 2007. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το γ΄ τρίμηνο προς το β΄ τρίμηνο παρατηρείται μείωση της απασχόλησης και στον κλάδο των τροφίμων.

Σε έναν ιδιαίτερα ανεκτικό κλάδο, όπως είναι αυτός των τροφίμων, η απασχόληση παρέμεινε σταθερή το τρίτο τρίμηνο του 2009, σε σύγκριση με το αντίστοιχο μήνα του 2008.

Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι ακάλυπτες επιταγές
Μαζί με τις απλήρωτες συναλλαγματικές ξεπέρασαν στο 11μηνο τα 3 δισ. ευρώ

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι ακάλυπτες επιταγές στην αγορά, οι οποίες μαζί με τις απλήρωτες συναλλαγματικές ξεπέρασαν τους πρώτους 11 μήνες του 2009 τα 3 δισ. ευρώ και τα οποία είναι αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 σε ποσοστό 139,61%. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η «Τειρεσίας Α.Ε.» για τον Νοέμβριο, ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο ποσό των 3,062 δισ. ευρώ, έναντι 1,278 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Ειδικότερα, τους πρώτους 11 μήνες του έτους το ύψος των ακάλυπτων επιταγών έφτασε το ποσό των 2,834 δισ. ευρώ, έναντι 1,121 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 152,83%.


Στα 228 εκατ.
Για το ίδιο διάστημα οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 228 εκατ. ευρώ, έναντι 157 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 45,2%. Ωστόσο, μέσα από αυτή τη ζοφερή εικόνα των δεικτών ασφυξίας στην αγορά, υπάρχει και μία θετική, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.

Ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας του 2009, αφού το ύψος των ακάλυπτων επιταγών υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ, ενώ για παράδειγμα ο Οκτώβριος είχε ακάλυπτες επιταγές ύψους 224 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη καλύτερη επίδοση ήταν τον Αύγουστο με ακάλυπτες επιταγές στα 209 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με το Οκτώβριο είναι μειωμένες κατά 15,87%, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι η αύξηση φτάνει το 23,47%. Ο αριθμός των τεμαχίων έχει φτάσει στο 11μηνο τα 286.586, ενώ μόνο για τον Νοέμβριο ανήλθε στα 19.177 τεμάχια.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις απλήρωτες συναλλαγματικές, αυτές έφτασαν τον Νοέμβριο στο ποσό των 21 εκατ. ευρώ.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης