Αποτελέσματα live αναζήτησης

Συμφωνία για τη διαφθορά.

16 Δεκέμβριου 2009
  • "Εθνική υπόθεση", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Συμφωνία για τη διαφθορά.

"Εθνική υπόθεση", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στην αρχή της σημερινής συσκέψεως των πολιτικών αρχηγών, ο Πρόεδρος τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους σ' αυτήν και επεσήμανε πως μοιραζόμαστε μαζί με την κοινωνία τους προβληματισμούς της για την ανάγκη εμπέδωσης των εννοιών της κοινωνικής ευθύνης και του δημοκρατικού ελέγχου.

Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε επίσης ότι χρωστάμε στην επόμενη γενιά θεσμικές και πολιτισμικές ανατροπές.

Γ. Παπανδρέου: «Ευμενώς αποδεκτές προτάσεις»

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Παπανδρέου, σχολίασε για την συνάντηση των αρχηγών υπό τον Κ. Κάρολο Παπούλια, ότι είχε "θετικό αποτέλεσμα", ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά πολλές από τις προτάσεις του ιδίου έγιναν "ευμενώς αποδεκτές" από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς παρά τις ιδεολογικές διαφορές, αλλά και πολλές προτάσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης "αξιολογήθηκαν θετικά" από τον κ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με το χτύπημα στη διαφθορά, ουσιαστικά πραγματοποιείται ένα "χτύπημα στην ανομία και την ανισότητα", με στόχο να αποκτήσει η χώρα "νέα αξιοπιστία".

Α. Σαμαράς: "Δείγμα πολιτικού πολιτισμού"

"Δείγμα πολιτικού πολιτισμού" ήταν σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, αλλά και η σύμπτωση απόψεων που σε διάφορα θέματα. "Συμφώνησα με πολλές προτάσεις του Πρωθυπουργού όπως και το ο Πρωθυπουργός με δικές μου" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Ενώ όπως τόνισε, "Πολλές φορές συμφώνησαν όλοι οι αρχηγοί". Ιδιάιτερη μνεία έγινε στο θέμα ευθύνης υπουργών, όπου και υπήρχε σ΄μπνοια για αλλαγή του νόμου".

Α. Παπαρήγα: «Η συμμετοχή μας σε αυτή τη συζήτηση δεν σημαίνει και συναίνεση»

«Η συμμετοχή μας σε αυτή τη συζήτηση δεν σημαίνει και συναίνεση. Έτσι κι αλλιώς οι απόψεις ήταν λίγο πολύ γνωστές.Τα θέμα που συζητήθηκαν πόρρω απέχουν από την αντιμετώπιση της διαφθοράς.Δεν έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν ψηφίσαμε υπέρ ή κατά".

Εξ άλλου, διευκρίνισε ότι από την αρχή εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός της να συνδεθούν η διαφθορά και τα σκάνδαλα με την οικονομική κρίση, ως αιτία και ως διέξοδος από αυτήν

Γ. Καρατζαφέρης: «Προ ημερησίας συζήτηση για τη διαφθορά με υπευθυνότητα και σαφήνεια»

Ως μία "εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά με ακροατή τον Πρόεδρο, που όλοι ήταν πιο υπεύθυνοι και πιο σαφείς, από ότι είναι στο Κοινοβούλιο. Υπήρξαν πράγματα στα οποία βρήκαμε ένα κοινό τόπο. Εδέχθησαν νομίζω, με καλό τρόπο την πρότασή μου", χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τη διάφάνεια, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, επισημαίνοντας όμως πως όλοι ήταν πιο υπεύθυνοι και πιο σαφείς από ό,τι στο Κοινοβούλιο.

Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε τη διεξαγωγή παρόμοιων συναντήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάτι που έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους αρχηγούς

Α. Τσίπρας: "Ουσιαστική συζήτηση" - "Χρειάζονται αποφάσεις και όχι λόγια"

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του δήλωσε ότι ήταν μία "ουσιαστική συζήτηση", αλλά "χρειάζονται αποφάσεις και όχι λόγια", όπως και "παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο". Ο κ. Τσίπρας, πρόσθεσε ότι " η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι σημαντική" αλλα όπως τόνισε χαρακτηριστικά, "δεν θα μας σώσουν" από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Τέλος, επεσήμανε ότι χρειάζεται "αλλαγή οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου".


Πρόταση 10 σημείων από τον κ. Γ. Παπανδρέου

Πρόταση δέκα σημείων για την καταπολέμηση της διαφθοράς παρουσίασε ο πρωθυπουργός, ,. Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εθνικό θέμα ύψιστης προτεραιότητας τη διαφθορά και τόνισε ότι η αντιμετώπισή της και η προώθηση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου αποτελεί προσωπική του πεποίθηση, ενώ αναφέρθηκε σε τρεις σημαντικές κινήσεις στις οποίες προέβη ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και η επίσκεψή του τον Ιανουάριο του 2008 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν και είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς είναι επείγουσα για τους εξής λόγους:

Πρώτον, συνιστά κεντρικό παράγοντα δημιουργίας και διόγκωσης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας γιατί το δημόσιο συμφέρον υποτάσσεται σε μικρά και μεγάλα επιμέρους ιδιωτικά συμφέροντα.

Δεύτερον, εμποδίζει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας καθώς πνίγει τις δημιουργικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και επιβραβεύει όσους παρασιτούν σε βάρος του δημοσίου.

Τρίτον θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και οδηγεί σε όξυνση των κοινωνικών αδικιών καθώς αποτελεί το όπλο των ισχυρών.

Τέταρτον υπονομεύει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Είναι, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, μια υπόθεση εθνική για την οποία απαιτείται η συστράτευση όλων των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων καθώς και η εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής διακομματικής συνεννόησης. Α

ναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση στο μικρό διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είναι οι προσλήψεις στο δημόσιο, η ανάρτηση όλων των αποφάσεων της διοίκησης στο Διαδίκτυο και η αναβάθμιση της στατιστικής υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να χτυπηθεί η ρίζα του κακού με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα αφορά όλα τα επίπεδα άσκησης της εξουσίας.

Ειδικότερα οι προτάσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός αφορούν:

- Τη διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα με αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών. Τα πολιτικά κόμματα σύμφωνα με την πρόταση θα βασίζονται κυρίως στη δημόσια χρηματοδότηση ενώ η ιδιωτική θα πρέπει να προέρχεται από τα μέλη και τους φίλους, κάθε εισφορά να είναι ονομαστική και να διεκπεραιώνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

- Θα αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής ελέγχου της Βουλής και η πλειοψηφία της δεν θα είναι βουλευτές, ώστε να μπορεί να γίνεται αξιόπιστος πραγματικός έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών και των κομμάτων. Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα προτείνει τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα αναλάβει τη σχετική ευθύνη.

- Θα αναμορφωθεί ο θεσμός του πόθεν έσχες και προτείνεται να υπάρχουν πραγματικές συνέπειες για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία εν γνώση τους. Θα προβλέπεται επίσης και η δήμευση υπέρ του δημοσίου των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώθηκαν στη δήλωση του πόθεν έσχες.

- Θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα με τρόπο ώστε να περιορίζει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες.

- Η διαφάνεια, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα της διοίκησης στα δημόσια έργα τις προμήθειες και στα εξοπλιστικά προγράμματα. Χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη να επεκταθούν τα μέτρα και στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως τόνισε, θα υπαχθούν όλοι ανεξαιρέτως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον προληπτικό έλεγχο του ελεγκτικού Συνεδρίου ενώ θα εισαχθεί και ο θεσμός του συνηγόρου του δημότη και της επιχείρησης σε κάθε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συμφωνήσουν τα κόμματα στην ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος με το οποίο συνάπτονται συμβάσεις δημοσίων έργων, υπηρεσιών και προμηθειών, καθώς και για το σύστημα προμηθειών για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

- Όπως είπε ο πρωθυπουργός προωθείται η διαφάνεια στη νομοθέτηση σε όλα της τα στάδια, από τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία μέχρι την τελική ψήφιση. Μεταξύ όσων θα περιληφθούν στην κοινοβουλευτική διαδικασία θα είναι η διπλή ανάγνωση των σχεδίων νόμου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές με τις δύο αναγνώσεις να έχουν χρονική απόσταση μεταξύ τους. Επίσης θα καταργηθεί η δυνατότητα υποβολής τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση των νομοσχεδίων στις Κοινοβουλευτικές επιτροπές.

- Ένα ακόμα πρόβλημα που πρότεινε ο πρωθυπουργός να αντιμετωπιστεί είναι αυτό της πολυνομίας. Προς το σκοπό αυτό θα συσταθούν ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας. Επείγοντα χαρακτήρα έδωσε ο κ. Παπανδρέου στη νομοθεσία για την πολεοδομία, το περιβάλλον και τη φορολογία.

- Παράλληλα όπως τόνισε θα προχωρήσει ο έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί τη ροή των πιστώσεων ανά υπουργείο και θα ελέγχει την τήρηση της αρχής της ειλικρίνειας.

- Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη διαφάνεια στα Μέσα Ενημέρωσης, όπου πρέπει να υπάρξει πλήρης έλεγχος της ροής του χρήματος και της βιωσιμότητας των ΜΜΕ ταυτόχρονα με την καθιέρωση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού.

- Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αποτελούν τεράστια πληγή για τη χώρα, ότι χάνεται εθνικό εισόδημα και ότι ωφελούνται εκείνοι που καταπατούν κάθε νόμο και κάθε κανόνα σε βάρος όλης της υπόλοιπης κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε επίσης τρόπους για την αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου που είναι προϋπόθεση, όπως τόνισε, για να δημιουργηθούν και οι απαραίτητες δικλείδες ελέγχων και ισορροπιών μεταξύ των εξουσιών. Για το σκοπό αυτό θα ενισχυθεί η λειτουργία των επιτροπών της Βουλής ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόταση του κ. Παπανδρέου να δοθεί η δυνατότητα και στην αντιπολίτευση να αποφασίζει για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, η οποία θα γίνεται με τη συγκέντρωση 120 ψήφων έναντι των 151 που απαιτείται σήμερα.


Πηγή Κέρδος


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης