Αποτελέσματα live αναζήτησης

Θετικές ειδήσεις εξωτερικού και εσωτερικού εκτόξευσαν δείκτες και αποτιμήσεις

22 Απρίλιου 2021 Σχόλια
Θετικές ειδήσεις εξωτερικού και εσωτερικού εκτόξευσαν δείκτες και αποτιμήσεις
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Στις 893,76 μονάδες διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 2,09%

του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Μία συνεδρίαση γεμάτη από θετικές ειδήσεις ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αξιών με αποτέλεσμα και ο Γενικός Δείκτης να εκτοξευθεί και πάλι στις παρυφές των 900 μονάδων και οι επιμέρους αποτιμήσεις των μετοχών να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Άνοδος Γενικού Δείκτη προς τις 900 μονάδες και αλλαγή βραχυπρόθεσμης τάσης

Σ' αυτό το ενθαρρυντικό επενδυτικό περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να επαναπροσεγγίσει τις 900 μονάδες. Έκλεισε τελικά στις 893,76 μονάδες με άνοδο 2,09%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν οι 81 έκλεισαν ανοδικά και οι 26 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 2,09% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 2,31%.

Στους επιμέρους κλάδους, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Πρώτων Υλών (4,94%), Κατασκευαστικών (3,23%), Εμπορίου (3,23%), Τραπεζών (3,12%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση ο κλάδος προσωπικών-οικιακών προϊόντων (-0,2%).


Η αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης και η γενικότερη εικόνα της οικονομικής και επιχειρηματικής αισιοδοξίας που διαφαίνεται για το β' εξάμηνο 2021 ίσως αποτελέσουν τους πυρήνες ανόδου πάνω από τις 900 μονάδες και ενδεχομένως μετά το Πάσχα προς τις 1.000 μονάδες. Το σημαντικό είναι ότι βελτιώθηκε το επενδυτικό κλίμα. Ο τραπεζικός κλάδος μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς θα κινείται με μεγαλύτερη άνεση προς τους στόχους του , δημιουργώντας συνθήκες μεγαλύτερης ανόδου και για τον Γενικό Δείκτη.

Η ανάπτυξη της οικονομίας και η εξάρτησή της από την πανδημία

Εάν το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τον Μάιο συνοδευτεί με μία βελτίωση της υγειονομικής εικόνας της χώρας, τότε η ανάπτυξη για το 2021 μπορεί να διαμορφωθεί πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ. Εάν, επικρατήσει το αρνητικό σενάριο και χαθούν και άλλοι μήνες, τότε ίσως στο τέλος της χρήσης να περιοριστεί η ανάπτυξη στο 1,5-2%.

Οι 3 παράμετροι που δημιούργησαν την άνοδο

1) Οι ευρωπαικές αγορές προεξόφλησαν τις προθέσεις της ΕΚΤ

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές να κινούνται όλες μαζί θετικά, προεξοφλώντας θετικές ειδήσεις από την ΕΚΤ για την συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης των οικονομιών της Ε.Ε.

2) Καλές επιχειρηματικές ειδήσεις

Η υπερκάλυψη στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ουσιαστικά έλυσε τον 'Γόρδιο Δεσμό' στον τραπεζικό κλάδο και έφερε ανάταση στην χρηματιστηριακή αγορά. Ταυτόχρονα είχαμε και άλλες θετικές ειδήσεις όπως την απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ μετά από την πρωινή απόφαση του πρωτοδικείου και το βιβλίο προσφορών για το εταιρικό ομόλογο του ομίλου Μυτιληναίου.

3) Φορολογικές διευκολύνσεις και μειώσεις συντελεστών

Η τρίτη πλευρά των θετικών ειδήσεων ήταν οι αποφάσεις για τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και οι οποίες όπως μας ανέφεραν και οικονομικοί αναλυτές μπορούν να δώσουν επιπλέον ώθηση μέχρι 10% στην κερδοφορία 2021 των εισηγμένων.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης