Απόψε στις 7 οι ανακοινώσεις Παπανδρέου για την οικονομία.

Οικονομικές Ειδήσεις

14 Δεκέμβριος 2009
Ο πρωθυπουργός, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από τις αγορές, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να προχωρήσει στην άμεση λήψη σκληρών μέτρων με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει στην τήρηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Taxheaven.gr

Απόψε στις 7 οι ανακοινώσεις Παπανδρέου για την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από τις αγορές, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να προχωρήσει στην άμεση λήψη σκληρών μέτρων με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει στην τήρηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ

«Τα μάτια των αγορών» είναι σήμερα το απόγευμα στραμμένα στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου ο πρωθυπουργός θα κάνει παρέμβαση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του, παρουσιάζοντας το περίγραμμα των θέσεων της κυβέρνησης, αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα για την επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από την μείωση του ελλείμματος στο 3% σε βάθος τετραετίας.

Η ομιλία του πρωθυπουργού είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Ζάππειο, με την οποία θα κηρύξει την έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου. Το στίγμα πάντως των προθέσεών του δόθηκε την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.


Πιέσεις
Ο πρωθυπουργός, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από τις αγορές αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους μας να προχωρήσει στην άμεση λήψη σκληρών μέτρων, εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υποκύψει πιστεύοντας ακράδαντα πως η πιστή εφαρμογή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, είναι ικανό να δώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του πρωθυπουργού, δεν τίθεται κανένα θέμα για κατάργηση του 14ου μισθού αλλά και για τριετές πάγωμα μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ο πρωθυπουργός θα δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, παρουσιάζοντας παράλληλα την κατ΄ έτος εκτιμώμενη μείωση του ελλείμματος. Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες η μείωση αυτή θα κινείται στα επίπεδα των τριών μονάδων ετησίως, με στόχο το 2013 να βρεθεί κάτω από το επιθυμητό όριο του 3%.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει μεγάλο βάρος στο τρίπτυχο που θα κινηθεί η κυβερνητική πολιτική την προσεχή τριετία, η οποία θα συνδυάζει την δημοσιονομική εξυγίανση με ταυτόχρονη ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να τονίσει πως είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει εκ βάθρων το φορολογικό σύστημα της χώρας, με στόχο όχι να αυξηθούν τα βάρη των φορολογουμένων, αλλά προκειμένου να γίνει περισσότερο δίκαιο και παράλληλα να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Άλλωστε και προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε αναφερθεί στην ανάγκη για άμεση σύλληψη της φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή αλλά και η εξάλειψη της διαφθοράς θα είναι το αντικείμενο του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στο ασφαλιστικό και θα τονίσει ότι το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του και απαιτείται άμεση παρέμβαση, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ωστόσο θα δεσμευθεί πως πρόκειται να θιγούν τα γενικά όρια συνταξιοδότησης, όπως επίσης και το ύψος των συντάξεων ως προς το γενικό τους περίγραμμα. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί από τον πρωθυπουργό στην προσπάθεια που ξεκινά για τη μείωση των δαπανών στο Δημόσιο με την καταπολέμηση της σπατάλης.

Συγκεκριμένα θα αναφερθεί στο νέο τρόπο με τον οποίο θα συντάσσονται στο εξής οι προϋπολογισμοί, αφού πρώτα κριθεί εκ του μηδενός κάθε κωδικός σε κάθε υπουργείο και οργανισμό.

Πηγή Ημερησία