Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το ψηφιακό Ευρώ στο προσκήνιο από το δεύτερο εξάμηνο 2021

14 Απρίλιος 2021
Το ψηφιακό Ευρώ στο προσκήνιο από το δεύτερο εξάμηνο 2021


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Στο β' εξάμηνο η ΕΚΤ θα προχωρήσει προς το ψηφιακό Ευρώ σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας παρουσιάζοντας την έρευνα - διαβούλευση που πραγματοποίησε ανάμεσα σε 8.200 ιδιώτες και επαγγελματίες για το ψηφιακό ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα το 43% των ερωτηθέντων επιθυμεί το ψηφιακό ευρώ να τους παρέχει ιδιωτικότητα, το 18% ασφάλεια, το 11% τη δυνατότητα να κάνουν διασυνοριακές συναλλαγές, 9% να μην επιβαρύνεται με επιπλέον κόστη και το 8% να μπορεί να χρησιμοποιείται για εξωδιαδικτυακές συναλλαγές. “Το ψηφιακό ευρώ μπορεί να είναι επιτυχημένο μόνο εάν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών” δήλωσε το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέττα. “Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι το ψηφιακό ευρώ θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών όπως φάνηκαν από την δημόσια διαβούλευση” συμπλήρωσε ο Φάμπιο Πανέττα.

Η ιδιωτικότητα αναδείχθηκε ως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό το οποίο ζήτησαν πολίτες και επαγγελματίες, ειδικά έμποροι και άλλες επιχειρήσεις. Όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει το ψηφιακό ευρώ να είναι σχεδιασμένο ώστε να αποφεύγονται παράνομες δραστηριότητες, ενώ λιγότερες από 1 στις 10 απαντήσεις ζητούσαν πλήρη ανωνυμία.

Περισσότερο από τα δύο τρίτα των απαντήσεων αναγνωρίζει τη σημασία των ενδιάμεσων παρόχων που θα το υποστηρίξουν με καινοτόμες υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει το ψηφιακό ευρώ να είναι συμβατό με τα υφιστάμενα τραπεζικά συστήματα και τα συστήματα πληρωμών.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι στη διαβούλευση ζήτησαν να προστεθούν περισσότερες υπηρεσίες πέραν από τις ψηφιακές πληρωμές. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό, το οποίο ζητήθηκε είναι οι γρήγορες και φθηνές συναλλαγές, από χώρα σε χώρα και σε χώρες εκτός Ευρωζώνης, κι ας υπάρχουν περιορισμοί στα ποσά.

Σύμφωνα με τη διαβούλευση, το 25% των ιδιωτών ζήτησαν να έχει τη μορφή των έξυπνων καρτών ή να μοιάζει με τις πληρωμές μέσω κινητών σαν η πληρωμή να γίνεται με μετρητά.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης