Αποτελέσματα live αναζήτησης

Και οι πτηνοτροφικές μονάδες στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016

8 Απρίλιου 2021 Σχόλια
Και οι πτηνοτροφικές μονάδες στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 8 Απριλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Και οι πτηνοτροφικές μονάδες εντάσσονται στον Αναπτυξιακό με τροποποιητική ΚΥΑ των Λιβανού, Παπαθανάση και Οικονόμου


Αυξάνονται οι δυνατότητες  χρηματοδότησης επιχειρήσεων που προβλέπει ο ν. 4399/2016 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν και οι πτηνοτροφικές μονάδες. Η διεύρυνση αφορά ίδρυση, επέκταση και μεταποίηση μονάδων.

Συγκεκριμένα διευρύνονται οι ΚΥΑ αρίθ 129229/24.11.2017 και δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στον αναπτυξιακό 4399/2016 και επιχειρήσεις του πτηνοτροφικού κλάδου πλην αυτών που εκτρέφουν στρουθοκαμήλους.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού, του αναπληρωτή ΥΠΑΝΕΠ κ. Νίκου Παπαθανάση και του υφ ΑΑΤ κ. Γιάννη Οικονόμου, διευρύνεται ο αναπτυξιακός και σε αυτόν γίνεται Καθορισμός των ειδών επενδυτικών σχεδίων του τομέα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), που μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 4399/2016 και των προδιαγραφών, πρόσθετων όρων, περιορισμών και προϋποθέσεων, καθώς και κάθε σχετικού θέματος για την παροχή των ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια του τομέα αυτού

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανταποκρίθηκε στο αριθ. 9/2020/27.08.2020 έγγραφο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.Π.)  η οποία είχε αιτηθεί, την  τροποποίηση της ΚΥΑ προκειμένου να μην υπάρξουν αποκλεισμοί προτάσεων τους  στις υποβολές  των σχεδίων  για τους διάφορους τύπους εκτροφών.
 
Το ΥΠΑΑΤ είχε υποστηρίξει την τροποποίηση της ΚΥΑ  δεδομένου ότι:

- Ο κλάδος της πτηνοτροφίας αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενους κλάδους σε παγκόσμιο επίπεδο
-  Συγκριτικά με άλλες ζωικές πρωτεΐνες, τα πουλερικά ευνοούνται και μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα σε νέες προκλήσεις, δεδομένου του υψηλού βαθμού καθετοποίησης του κλάδου και της αποσύνδεσης, σε μεγάλο βαθμό, της εκτροφής των πουλερικών από την κλιματική αλλαγή.
- Η ελληνική πτηνοτροφία δέχεται έντονο ανταγωνισμό καταφέρνοντας να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης (περίπου 75%), πραγματοποιώντας και εξαγωγές, κυρίως σε γειτονικές χώρες.
- Λόγω των επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού στον κλάδο, εξαιτίας της αναστολής της λειτουργίας σημαντικών καναλιών διανομής, της μείωσης της τουριστικής κίνησης, της μείωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εξαιτίας και του μεγάλου κόστους κατάψυξης και αποθήκευσης του πλεονάσματος των προϊόντων.

Επίσης λόγω του ότι, από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2011-2019, φαίνεται πως:
- ο δείκτης κατανάλωσης κοτόπουλου έχει αυξητική τάση, σημειώνοντας θετική μεταβολή κατά 20,56%
- οι εξαγώγιμες ποσότητες κρέατος κοτόπουλου φαίνονται αυξημένες από 20,5 χιλ. τόνους το 2011 σε 33,8 χιλ τόνους το 2019.
 
Τα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στις διατάξεις της νέας ΚΥΑ δύνανται να περιλαμβάνουν και δραστηριότητες του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης