Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τι φέρνει στην οικονομία η υποβάθμιση από τον Fitch.

9 Δεκέμβριου 2009
  • Σε δεινή θέση φέρνουν την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, που με μπαράζ υποβαθμίσεων τροφοδοτούν ένα εκρηκτικά αρνητικό κλίμα σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και βέβαια δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για κερδοσκοπικές επιθέσεις σε βάρος των ελληνικών ομολόγων και των μετοχών. Μετά την S&P, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας προχώρησε και ο οίκος Fitch, ο οποίος επίσης προχώρησε σε υποβάθμιση και των ελληνικών τραπεζών.
Τι φέρνει στην οικονομία η υποβάθμιση από τον Fitch.


Σε δεινή θέση φέρνουν την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, που με μπαράζ υποβαθμίσεων τροφοδοτούν ένα εκρηκτικά αρνητικό κλίμα σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και βέβαια δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για κερδοσκοπικές επιθέσεις σε βάρος των ελληνικών ομολόγων και των μετοχών. Μετά την S&P, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας προχώρησε και ο οίκος Fitch, ο οποίος επίσης προχώρησε σε υποβάθμιση και των ελληνικών τραπεζών.

Η «περίπτωση» της Ελλάδας έχει αναχθεί σε μείζον θέμα και στον διεθνή Τύπο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να κάνουν δηλώσεις, συνήθως αρνητικές, για την οικονομική κατάσταση και την αξιοπιστία της χώρας. Συνισταμένη των δηλώσεων και των αναλύσεων αποτελεί η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να λάβει το ταχύτερο δυνατόν συγκεκριμένα και δραστικά μέτρα για τη σταθεροποίηση του ελλείμματος και του χρέους. Η κυβέρνηση από την πλευρά της διά του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, υπεραμύνεται της πολιτικής της και εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη από τις υποβαθμίσεις, θεωρώντας ότι δεν ανταποκρίνονται και δεν παρακολουθούν τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει. Καταγγέλλει δε τις κερδοσκοπικές επιθέσεις και τις υπερβολές των διάφορων αναλυτών. Για άλλη μια φορά, δε, υπήρξε στήριξη από την πλευρά της ΕΕ μέσω δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup που τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Παρ' όλα αυτά οι υποβαθμίσεις δημιουργούν ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων για τη χώρα, αρχής γενομένης από την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, όπως αποτυπώνεται στη διεύρυνση των spreads των ελληνικών ομολόγων, που χθες άγγιξε τις 230 μονάδες βάσης. Η πίεση αυτή είναι εξαιρετικά ζημιογόνα για το Δημόσιο το οποίο από τις αρχές του 2010 θα πρέπει να αναζητήσει στις αγορές σημαντικού ύψους κεφάλαια για την κάλυψη των δανειακών του αναγκών. Την ίδια στιγμή αυξάνεται το κόστος χρήματος για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα μετακυλιστεί στο κόστος των δανείων, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Παρ' όλα αυτά αν και από κάποιες πλευρές τροφοδοτείται μια σχετική συζήτηση, οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν ούτε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα χρηματοδότησης ούτε από την ΕΚΤ ούτε απευθείας από τις αγορές.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ FITCH
Το ήδη βαρύ κλίμα για την Ελλάδα, που δημιούργησε η προχθεσινή υποβάθμιση από την S&P, επιδείνωσε χθες ακόμη περισσότερο η χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε «ΒΒΒ+» από «Α-» από τον άλλο διεθνή οίκο Fitch Ratings, ο οποίος επίσης διατήρησε αρνητικό το outlook, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης. Εντούτοις, χθες το βράδυ, ο αναλυτής του Fitch κ. Chris Pryce, σε συνέντευξή του στο Reuters, είπε πως δεν αναμένει να χρειαστεί να προχωρήσει σύντομα σε περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, αλλά μπορεί να την αναθεωρήσει εάν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 είναι χειρότερο από ό,τι αναμένεται. Τόνισε δε: «Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να τους δώσουμε ένα ολόκληρο έτος πριν όποια περαιτέρω υποβάθμιση».

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια που ένας οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβαθμίζει την Ελλάδα κάτω του Α. Πέραν της υποβάθμισης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης ο οίκος υποβάθμισε το βραχυπρόθεσμο IDR σε «F2» από «F1». Ο οίκος Fitch αργότερα χθες προχώρησε και σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη υποβάθμιση από τον Fitch που μετά την αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα είχε προχωρήσει πρώτον τον Οκτώβριο σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι από όλους τους αρμόδιους παράγοντες θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσει και ο οίκος Moody's, ο οποίος έχει ήδη προειδοποιήσει για υποβάθμιση και δεν έχει διαφοροποιήσει την αξιολόγησή του για την Ελλάδα από το 2002.

Σύμφωνα με τον Fitch, η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη προοπτική για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, δεδομένης της μειωμένης φερεγγυότητας των δημοσιονομικών θεσμών και του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα, παράγοντες που επιβαρύνονται από την αβεβαιότητα όσον αφορά μια ισορροπημένη και διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη. Είναι πιθανό ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων με βάση το πρωτόκολλο για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, σημειώνει η Fitch, προβλέπει ωστόσο ότι ο δανεισμός της χώρας θα έχει αναρριχηθεί κοντά στο 130% του ΑΕΠ προτού σταθεροποιηθεί. Επισημαίνει δε ότι θα απαιτηθεί ισχυρή δέσμευση στα αναγκαία μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αλλάξει το outlook σε σταθερό από αρνητικό.

«Λαμβάνοντας υπόψιν το φτωχό ιστορικό στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, ο Fitch δεν είναι πεπεισμένος πως η ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ή άλλα μέτρα απαραίτητα να περιορίσουν τις πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες και να διευρύνουν τη φορολογική βάση, θα είναι επαρκή για τη μείωση του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα, κάτι που ενισχύει την ευαισθησία της χώρας σε μελλοντικούς κινδύνους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Παρ' όλα αυτά ο Fitch χαρακτηρίζει «επιτεύξιμο» τον στόχο της κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010, ωστόσο επισημαίνει πως η έλλειψη ουσιαστικών διαρθρωτικών πολιτικών πλήττει την πεποίθηση πως οι μεσοπρόθεσμες προσπάθειες θα είναι αρκετά «επιθετικές», ώστε να εξασφαλίσουν σε πρώτο στάδιο τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους και τη μείωσή του τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Πέραν αυτού τονίζει πως η πολιτική της νέας κυβέρνησης βασίζεται περισσότερο σε μέτρα αύξησης εσόδων - ειδικά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής - των οποίων το αποτέλεσμα είναι αρκετά αβέβαιο, παρά στις δαπάνες όπου το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο. Προσθέτει δε ότι περίπου το 50% της μείωσης του ελλείμματος βασίζεται σε έκτακτα μέτρα, ενώ μικρό μόνο ποσοστό της πρόσφατης επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μπορεί να αποδοθεί στην κρίση, η οποία ήταν σχετικά ήπια, ειδικότερα μάλιστα για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η πιθανή διόγκωση του χρέους σε ποσοστό άνω του 120% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και άνω του 125% το 2011, θα αφήσει τα δημόσια οικονομικά εκτεθειμένα σε μεγάλους κινδύνους - προειδοποιεί ο Fitch - λαμβάνοντας υπόψιν τους κινδύνους καθοδικής απόκλισης που σχετίζονται με το «φουσκωμένο» έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Σε αυτούς συγκαταλέγει τη γήρανση του πληθυσμού, ο οποίος σε συνδυασμό με ένα «γενναιόδωρο και όχι σωστά δομημένο» ασφαλιστικό σύστημα, θα εκτοξεύσει τις προβλεπόμενες δαπάνες που σχετίζονται με αυτήν.

ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Το κλίμα στις εγχώριες αγορές ομολόγων και μετοχών ήταν ήδη βαρύ όταν ανακοινώθηκε η υποβάθμιση από τον Fitch. Στην αγορά ομολόγων η πίεση ήταν ισχυρότατη και οι ρευστοποιήσεις με απουσία αγοραστών οδήγησαν τα spreads μέχρι και τις 230 μονάδες βάσης για να διαμορφωθούν αργότερα στις 227 μονάδες βάσης. Εικόνα κατάρρευσης είχε χθες και το ΧΑ με εντονότατη την πτώση των τραπεζικών μετοχών μετά την υποβάθμιση αλλά και τις γενικότερες αρνητικές εκτιμήσεις για τις τράπεζες. Στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι οι υποβαθμίσεις, αν και ήταν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένες, αποτελούν ευκαιρία για την εκδήλωση επιθετικών κινήσεων στις ελληνικές αγορές. Δεδομένων δε των μεγάλων δανειακών αναγκών του Δημοσίου αναμένουν περαιτέρω πίεση και περαιτέρω διεύρυνση των spreads, που δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και τις 250 μονάδες βάσης. Ας μην ξεχνάμε ότι τον Ιανουάριο του 2009, μεσούσης της κρίσης, το ελληνικό Δημόσιο δανειζόταν με spread στις 300 μονάδες βάσης.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Οι υποβαθμίσεις και η επίθεση των επενδυτών στις αγορές προκάλεσαν και πάλι την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης. Σε κοινή τους εμφάνιση ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος εξέφρασαν την ενόχλησή τους για την κλιμάκωση των επιθέσεων, τονίζοντας ότι ούτε οι υποβαθμίσεις ούτε οι πιέσεις στις αγορές ανταποκρίνονται στις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αναληφθεί για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μάλιστα δήλωσε πως «είναι αφελές να θεωρήσει κάποιος ότι οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων αντανακλούν μόνο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Προφανώς υπάρχουν και κερδοσκοπικές κινήσεις».

Αναφερόμενος στο θέμα της υποβάθμισης ο υπουργός δήλωσε συγκεκριμένα: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στους μεσοπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης και αν χρειαστεί, θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός». Υπενθύμισε δε πως και το Eurogroup και ο κ. Αλμούνια υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, κρίνοντας πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «ο προϋπολογισμός, που κατατέθηκε στη Βουλή, κάνει ένα πρώτο πολύ μεγάλο βήμα για δημοσιονομική προσαρμογή, μειώνοντας το έλλειμμα κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες, με περίπου το μισό από αυτήν την προσαρμογή να αφορά μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα, ισόρροπα από τις δαπάνες και τα έσοδα. Επίσης, ξεκινήσαμε ήδη τον διάλογο με τους φορείς για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με προοπτική να υπάρχει ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο τον Μάρτιο. Ξεκίνησε η αναμόρφωση του πλαισίου, που θα επιτρέψει τη σοβαρή περιστολή σπατάλης στο Δημόσιο μέσα από την αλλαγή τρόπου κατάρτισης του Προϋπολογισμού. Εχει ξεκινήσει ο διάλογος για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, η δουλειά μας είναι να αποφύγουμε άλλες υποβαθμίσεις, υπάρχει όμως μια τάση που δεν αντιστρέφεται από τη μια μέρα στην άλλη». Σχετικά με το ενδεχόμενο παγώματος μισθών και συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «ισχύουν όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ενώ η διαρροή φημών για νέους φόρους και πάγωμα μισθών επιδεινώνει το κλίμα, η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι σαφής για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιστολή της σπατάλης».

Εξάλλου, μιλώντας στο Reuters και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε σενάρια που λένε ότι η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέροντας ότι αυτό είναι ένα σενάριο που δεν έχει μεγάλη βάση στην πραγματικότητα και πρόσθεσε: «Οσον αφορά στην κυβέρνηση, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μείνουμε μακριά από αυτού του είδους τα σενάρια».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Τις αμυντικές προσπάθειες της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος συνέδραμε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ανάλογη δήλωση είχε κάνει ο κ. Γιούνκερ και την 1η Δεκεμβρίου όταν και πάλι είχαν εκδηλωθεί έντονα επιθετικές κινήσεις σε βάρος των ελληνικών αγορών.

Στήριξη προσέφερε και ο Επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια, ο οποίος σε χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση τόνισε: «Σημειώνουμε ότι η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας κεντρίζει την προσοχή των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οίκων αξιολόγησης. Μια δύσκολη κατάσταση σε ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης είναι θέμα κοινής ανησυχίας ολόκληρης της ζώνης του ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ουσιαστικές και δημοσιονομικές προκλήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ενώπιον της Επιτροπής και του Eurogroup για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της. Το σχέδιο του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται περισσότερα μέτρα. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα από κοντά σε στενή επαφή με τον πρόεδρο του Eurogroup και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η Συνθήκη για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης».

ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ FITCH ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μετά την ελληνική οικονομία, ο οίκος Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (IDR) των ελληνικών τραπεζών. Αναλυτικά, ο Fitch ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς σε «BBB+» από «A-».Την ίδια στιγμή ο οίκος αναθεώρησε τα «support ratings» στις Alpha, Eurobank και Πειραιώς στο «3» από «2». Το outlook για τις Alpha, Eurobank και Πειραιώς είναι «αρνητικό», ενώ για την Εθνική είναι «σταθερό». Η Fitch υποβάθμισε επίσης τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της ATEbank σε «BBB-» από «BBB». Το outlook στο μακροπρόθεσμο IDR είναι «αρνητικό», αντανακλώντας της Ελλάδας. Η αναθεώρηση και για τις πέντε τράπεζες αντανακλά την άποψη του Fitch ότι - αν και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την υποστήριξη των τραπεζών παραμένει αμετάβλητη - η ικανότητά της να το πράξει έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης της πιστοληπτικής της αξιολόγησης.

Η υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας είχε ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία των τραπεζικών μετοχών, καθώς τροφοδότησε περαιτέρω ανησυχίες για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών. Ηδη το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες υφίστανται έντονες πιέσεις, καθώς έχει ανοίξει μια συζήτηση για το αν και κατά πόσον θα συνεχίσουν να έχουν ευχερή χρηματοδότηση στον βαθμό που η ΕΚΤ αποσύρει σταδιακά τα έκτακτα μέτρα χρηματοδοτικής διευκόλυνσης τα οποία έχουν αξιοποιήσει πράγματι σε υπερβολικό βαθμό οι τράπεζες. Τόσο το μεγάλο ύψος της χρηματοδότησης που έχουν ήδη αντλήσει όσο και οι επιπτώσεις της υποβάθμισης στην πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων που καταθέτουν ως εγγύηση και στην ΕΚΤ και στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους, έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες για τη συνέχιση της ομαλής χρηματοδότησής τους. Ηδη αναλυτές έκαναν χθες λόγο για απόρριψη από την ΕΚΤ των ομολόγων που δεσμεύουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς από το τέλος του 2010 επανέρχονται σε ισχύ τα προ της κρίσης δεδομένα που θέλουν πιστοληπτική αξιολόγηση πάνω από Α- από δύο τουλάχιστον οίκους για τα κρατικά ομόλογα. Σήμερα για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης η ΕΚΤ κάνει δεκτά και άλλου τύπου ομόλογα όπως τιτλοποιημένα με αξιολόγηση έως ΒΒΒ-.

Σχολιάζοντας το θέμα αυτό, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος χαρακτήρισε «δήθεν» τα προβλήματα χρηματοδότησης που τονίζονται σε αυτές τις εκθέσεις και τόνισε πως ήδη και καιρό οι τράπεζες έχουν εκπονήσει προγράμματα χρηματοδότησης τέτοια που επεκτείνουν τις πηγές χρηματοδότησης πέραν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα προγράμματα αυτά ήδη με επιτυχία εφαρμόζονται. «Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στις ανησυχίες, τις οποίες θεωρώ υπερβολικές», πρόσθεσε ο διοικητής.

Αναφερόμενος δε ειδικότερα στις επιπτώσεις της υποβάθμισης στην αποδοχή κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ ο κ. Προβόπουλος είπε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα σημερινά στοιχεία θεωρητικά η Ελλάδα θα πρέπει να υποστεί ακόμη δύο υποβαθμίσεις, ώστε να αντιμετωπίσει πρόβλημα αποδοχής των κρατικών της ομολόγων. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι δεν θα υπάρξει και επιρροή στα τραπεζικά κέρδη.

Πηγή Κέρδος


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης