Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 875,22 μονάδες με άνοδο 1,18% διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης αλλά με χαμηλές συναλλαγές

Στις 875,22 μονάδες με άνοδο 1,18% διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης αλλά με χαμηλές συναλλαγές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η έκθεση της Moodys για την επικείμενη αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών σε συνδυασμό με ένα διεθνές θετικό κλίμα που εκπηγάζει από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ θερμό χρηματιστηριακό κλίμα για το β' τρίμηνο του 2021.

Η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών από την Moodys

Η έκθεση της Moodys για τις ελληνικές τράπεζες λειτούργησε ως μοχλός ανόδου και των τραπεζικών μετοχών και του ελληνικού χρηματιστηρίου ευρύτερα. Η ανακοίνωση περί αναβάθμισης βασίζεται στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες, μαζί με τις κυπριακές, σε σχέση με το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος (αν και είναι πιο αδύναμες λόγω του υψηλού επίπεδου των NPEs), αποτελεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για τις αγορές, καθώς ουσιαστικά σημαίνει ότι βρίσκονται στον δρόμο της αναβάθμισης της αξιολόγησής τους, παρά την πανδημία. Η διαχείριση των NPL's (μη εξυπηρετούμενων δανείων) και των NPE's (ανοιγμάτων) παίρνει μία βασική έγκριση από έναν μεγάλο οίκο αξιολόγησης.

Οι τραπεζικές μετοχές ώθησαν υψηλότερα και τον Γενικό Δείκτη

Ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε κατά 3,02% με άνοδο και στις 4 τραπεζικές μετοχές (συστημικές) οδηγώντας και τον Γενικό Δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 875 μονάδων. Αν μάλιστα, δεν έβγαιναν πωλητές στο τέλος της συνεδρίασης για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα βλέπαμε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 875,22  μονάδες με άνοδο 1,18%. Χαμηλή η αξία συναλλαγών στα 61 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 81 έκλεισαν ανοδικά και οι 32 πτωτικά.  Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες ξεχώρισαν (εκτός των τραπεζών βέβαια), τα Ταξίδια-Αναψυχή (3,32%), Εμπόριο (1,94%), Πετρέλαιο-Αέριο (διυλιστήρια) με 1,99%, Υγεία (1,01%), Κατασκευές (1,01%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-0,73%), Τηλεπικοινωνιών (-0,51%), Τεχνολογίας (-0,43%)  και Τροφίμων-Ποτών (-0,22%).

Λοκομοτίβα παγκόσμια ανάπτυξης οι ΗΠΑ και ερωτηματικά στην Ευρώπη

To νέο μεγάλο πακέτο δημόσιων επενδύσεων στις ΗΠΑ (θα αγγίξει τα 2 τρισ. δολάρια) σε συνδυασμό με θετικού δείκτες βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ οδηγούν τις χρηματιστηριακές αγορές σε υψηλότερα επίπεδα. Ο δείκτης S&P 500 κινείται πλέον πάνω από τις 4.000 μονάδες όπως διαφαινόταν εδώ και καιρό ενώ ο Dow Jones έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τις 33.000 μονάδες.

Οι προσδοκίες των επενδυτών έχουν αυξηθεί τόσο ώστε εκμεταλλεύονται το φθηνό χρήμα των Κεντρικών Τραπεζών προκειμένου να ανεβάσουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μεγάλες ευρωπαικές αγορές. Στη Γερμανία έχουν μπει σε ισχυρό lockdown και όμως ο δείκτης DAX συνεχίζει απτόητος σε υψηλότερα επίπεδα. Στη Γαλλία μπαίνουν σε νέο ισχυρό lockdown και ο CAC κινείται προς τα επίπεδα των αρχών του 2020 πριν ξεκινήσει η κρίση. Στην Ιταλία της κρίσης, ο δείκτης MIB στο Μιλάνο αγγίζει πλέον τις παρυφές των 25.000  μονάδων.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης